Gentiana asclepiadea 'Alba'

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana asclepiadea 'Alba' is een soort gentiaan met prachtige witte bloemen tegenoverstaand aan de bladeren. De bloemen hebben een trompetvorm en bloeien in de zomermaanden. De plant houdt van een vochtige, voedzame grond en een plekje in de halfschaduw. Het is een winterharde plant die tot ongeveer 40 cm hoog kan worden. Gentiana asclepiadea 'Alba' is een mooie toevoeging aan de border of rotstuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Gentiana asclepiadea 'Alba' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is aan te raden om in het voorjaar de dode bladeren te verwijderen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Het is belangrijk om de plant goed te laten afharden voordat de winter begint.

  Gentiana asclepiadea 'Alba' is een gemakkelijke plant in onderhoud en vereist weinig zorg. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en bemesten zorgt voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant heeft ruimte nodig om te groeien en zichzelf te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen. Houd rekening met de uiteindelijke grootte en spreiding van de plant.

  De Gentiana asclepiadea 'Alba' groeit het best in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook nog redelijk goed gedijen in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht ontvangt om goed te kunnen groeien en bloeien. Over het algemeen geldt dat de planten in de schaduw minder bloemen zullen produceren dan de planten in de zon.

  De Gentiana asclepiadea 'Alba' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de vorm en kleur van de bloemen. Deze eigenschap maakt het een waardevolle toevoeging aan een tuin om bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vlinders en bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde tuinomgeving. Het bevordert de verspreiding van pollen en de bestuiving van andere planten.

  Deze plant bloeit in de maanden augustus en september en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft tijdens zonnige periodes. Zorg ook voor voldoende water in droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren, omdat het giftig kan zijn. Het is het beste om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, veel tuinplanten hebben als eigenschap dat ze geluidsdempend kunnen werken vanwege hun bladeren en takken die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige sfeer te creëren in de tuin. Het is echter niet de enige eigenschap van deze plant.

 • Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden, tenzij dode of beschadigde bladeren verwijderd moeten worden. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloeiperiode te verlengen. Gebruik bij het snoeien altijd scherp en schoon gereedschap om infecties te voorkomen.

  Geef regelmatig water aan de Gentiaanplant en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Vermijd echter dat de wortels in natte grond komen te staan, want dit kan de plant beschadigen. Geef in de zomer meer water dan in de winter, wanneer de plant in rust is.

  De plant heeft vochtige, goed doorlatende potgrond nodig. Het is belangrijk dat de potgrond licht zuur tot neutraal is. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt.

  Deze plant groeit het best in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde vochtigheid. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde voor optimale groei. Voed de plant regelmatig met organische meststoffen voor een gezonde ontwikkeling.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging te voorkomen. Zorg voor voldoende ruimte rondom de plant zodat hij zich goed kan ontwikkelen.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of een beschermend zeil te gebruiken. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. In het voorjaar kan de bescherming worden verwijderd zodra de vorst voorbij is.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige, goed doorlatende plek staat. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Gebruik een meststof voor bloeiende planten om de groei te bevorderen.

  De plant heeft weinig bemesting nodig omdat het van nature groeit in voedselarme omgevingen. Gebruik een lichte bemesting in het voorjaar om de groei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot zwakke groei en minder bloei.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Dit zorgt voor een gezondere groei en bloei van de plant. Mulch in het voorjaar voor het beste resultaat.

  De voorkeur voor de zuurgraad van de bodem van deze tuinplant is zuur tot neutraal. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem tussen 5.5 en 7 te houden voor een optimale groei. Test de zuurtegraad van de bodem regelmatig om eventueel bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten zoals Gentiana asclepiadea 'Alba', kan je af en toe de bladeren inspecteren op tekenen van bladluizen, trips of slakken. Een milieuvriendelijke oplossing is om ze met de hand te verwijderen of om een natuurlijk bestrijdingsmiddel te gebruiken, zoals neemolie of speciale korrels voor slakken. Zorg ook voor een goede drainage en luchtige omgeving, zodat de plant gezond blijft en minder vatbaar is voor plagen.

 • Omschrijving

  Gentiana asclepiadea 'Alba' is een soort gentiaan met prachtige witte bloemen tegenoverstaand aan de bladeren. De bloemen hebben een trompetvorm en bloeien in de zomermaanden. De plant houdt van een vochtige, voedzame grond en een plekje in de halfschaduw. Het is een winterharde plant die tot ongeveer 40 cm hoog kan worden. Gentiana asclepiadea 'Alba' is een mooie toevoeging aan de border of rotstuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.