Gentiana septemfida

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana septemfida, ook bekend als de zevenster, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert in de zomer prachtige, helderblauwe bloemen met zeven puntige bloemblaadjes. De bloemen bloeien in trossen bovenop lange, slanke stelen en trekken vlinders en bijen aan. Gentiana septemfida gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. De plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borderbeplantingen en als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw zal groeien en bloeien in het voorjaar en de zomer. Deze plant moet dus elk jaar opnieuw worden gesnoeid om de groei te bevorderen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Zorg voor een goede afwatering om bevriezing te voorkomen.

  Gentiana septemfida is een vrij makkelijke plant in onderhoud. Ze hebben vooral behoefte aan goed doorlatende grond en voldoende vocht. Het is belangrijk om ze in de volle zon of halfschaduw te zetten.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen, afhankelijk van de soort kan het variëren van enkele centimeters tot enkele meters. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de wortels om zich te verspreiden en voor de plant om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen verschillende planten om competitie te voorkomen.

  De plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook goed gedijen in de schaduwrijke plekken in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en regelmatig bemest wordt voor optimale groei. Overmatige schaduw kan de bloei verminderen, dus een lichte schaduw is ideaal voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. In de winter kan de plant minder water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder en bijenlokkend en zal ze aantrekken met zijn bloemen. Het is een mooie toevoeging aan uw tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en bijdraagt aan de bestuiving van andere planten. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en biedt het schuilplaatsen voor kleine dieren.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei tot en met augustus en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek in de tuin. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Een regelmatige watergift is belangrijk, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant Gentiana septemfida is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren vanwege mogelijk giftige stoffen die het kan bevatten. Het wordt voornamelijk gekweekt als sierplant in tuinen.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de densiteit van de bladeren en stengels. Het kan helpen om geluid te absorberen en de omgeving rustiger te maken. Het is een goede keuze voor het creëren van een stille en vredige tuinomgeving.

 • Deze plant hoeft niet gesnoeid te worden, tenzij om dode of beschadigde bladeren of bloemen te verwijderen. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen om de groei van de plant niet te belemmeren. Overmatig snoeien kan de gezondheid van de plant schaden.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels uitdrogen, maar let op dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de potgrond jaarlijks te vervangen of te bemesten voor een gezonde groei.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Het is aan te raden de plant te beschermen tegen harde wind.

  Het is aan te raden om Gentiana septemfida in de winter te beschermen tegen strenge vorst en sneeuw door middel van een mulchlaag of afdekking met bijvoorbeeld dennentakken. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en voorkom dat de plant te nat wordt tijdens de koudere maanden. In het voorjaar kan de bescherming worden verwijderd.

  De plant gedijt het best in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg voor voldoende water geven tijdens droge periodes en vermijd natte voeten. Verwijder uitgebloeide bloemen om de plant gezond en vitaal te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen om de groei en bloei te stimuleren. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de planten, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het helpt ook om de bodemtemperatuur te reguleren en voedingsstoffen geleidelijk aan de grond af te geven. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is en dat de basis van de plant vrij blijft om verstikking te voorkomen.

  De Gentiana septemfida gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge of te lage pH-waarde kan de groei en bloei van de plant belemmeren. het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te meten en indien nodig aan te passen om optimale groeiomstandigheden te behouden.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij Tuinplanten kan er gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen zoals aaltjes, roofwantsen of lieveheersbeestjes. Het regelmatig inspecteren van de planten en het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen bij het voorkomen van plagen. Het is belangrijk om de planten gezond te houden door ze op de juiste manier te verzorgen en te bemesten.

 • Omschrijving

  Gentiana septemfida, ook bekend als de zevenster, is een vaste plant die behoort tot de gentiaanfamilie. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en produceert in de zomer prachtige, helderblauwe bloemen met zeven puntige bloemblaadjes. De bloemen bloeien in trossen bovenop lange, slanke stelen en trekken vlinders en bijen aan. Gentiana septemfida gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. De plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borderbeplantingen en als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.