Gentiana sino-ornata

Gentiana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gentiana sino-ornata is een overblijvende plant die behoort tot de gentiaanfamilie en afkomstig is uit China. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige klokvormige bloemen die diepblauw van kleur zijn. De bloemen hebben een opvallende witte ster aan de basis en trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Gentiana sino-ornata gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats nodig. De plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als snijbloem vanwege de opvallende bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter en is dus niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om de plant te beschermen bij temperaturen lager dan -10 graden Celsius. In de winter kunnen de bladeren van de plant afsterven, maar in het voorjaar zullen er weer nieuwe bladeren verschijnen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft niet veel speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende vochtige, goed doorlatende grond en voldoende zonlicht voor optimale groei. Het regelmatig verwijderen van uitgebloeide bloemen kan de bloei verlengen.

  De Gentiana sino-ornata heeft een ruimte nodig van ongeveer 20-30 centimeter in de breedte en 20-30 centimeter in de hoogte. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij goed kan groeien en bloeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen.

  Gentiana sino-ornata groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant mogelijk minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om deze plant op een zonnige plek te planten.

  De plant moet regelmatig water krijgen, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Overmatig water geven moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn kleurrijke bloemen en zoete nectar. Het is een goede keuze voor tuinen die veel insecten willen aantrekken.

  Ja, Gentiana sino-ornata is een bloeiende plant die bijen en vlinders aantrekt, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt voedsel en beschutting voor verschillende insecten en draagt bij aan een gezonde ecologische balans in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Zorg voor voldoende water bij warm weer.

  Nee, de plant Gentiana sino-ornata is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is het beste om deze plant alleen voor decoratieve doeleinden in de tuin te houden.

  Ja, de plant heeft dichte en compacte bladeren die geluid kunnen dempen. Het gebruik van planten in de tuin kan helpen om geluidsoverlast te verminderen. Het kan een positief effect hebben op de akoestiek in de omgeving.

 • Je hoeft niet te snoeien bij de Gentiana sino-ornata. Laat de plant gewoon groeien en bloeien. Te veel snoeien kan de plant beschadigen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmel te voorkomen.

  Voor de plant Gentiana sino-ornata wordt aangeraden om te groeien in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel wat extra voeding toe tijdens het groeiseizoen.

  De plant prefereert een goed doorlatende en vochtige bodem. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Vermijd stilstaand water en zorg voor voldoende voeding voor een gezonde groei.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat, dit voorkomt wortelrot. Een beschutte standplaats is ideaal om de plant te beschermen tegen sterke wind.

  Tuinplanten zoals deze plant vereisen in de winter voldoende bescherming tegen kou en vorst. Het is aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro om de wortels te beschermen. Zorg er daarnaast voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor goed doorlatende grond en plaats de plant op een zonnige plek. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om nieuwe bloei te stimuleren.

  Gentiana sino-ornata houdt van een voedzame bodem en kan matig bemest worden in het voorjaar. Gebruik een organische meststof voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Het is belangrijk om niet te veel te bemesten om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is gunstig om een mulchlaag rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om verstikking te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te vochtig. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig te inspecteren op eventueel ongedierte, zoals bladluizen of spintmijten. Om ongedierte te bestrijden, kan je biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken of de plant besproeien met een mengsel van water en zeep. Zorg ervoor dat de plant goede luchtcirculatie heeft om de kans op ongedierte te verminderen.

 • Omschrijving

  Gentiana sino-ornata is een overblijvende plant die behoort tot de gentiaanfamilie en afkomstig is uit China. De plant heeft smalle, lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met prachtige klokvormige bloemen die diepblauw van kleur zijn. De bloemen hebben een opvallende witte ster aan de basis en trekken bestuivers zoals bijen en vlinders aan. Gentiana sino-ornata gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats nodig. De plant wordt vaak gebruikt in rotstuinen, borders en als snijbloem vanwege de opvallende bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.