Geranium maculatum

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium maculatum, ook wel bekend als wilde geranium, is een inheemse vaste plant die veel voorkomt in Noord-Amerika. De plant heeft mooie diep paarse bloemen die bloeien in het voorjaar en de zomer, en trekken vaak vlinders en bijen aan. Geranium maculatum groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw tot volle zon. De plant verspreidt zich door middel van zaad en kan zich snel verspreiden in de tuin, maar is over het algemeen gemakkelijk te beheren. Het blad van Geranium maculatum heeft een kenmerkende geur die sommige mensen als onaangenaam kunnen ervaren, maar het is een mooie en nuttige toevoeging aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Geranium maculatum is niet groenblijvend en verliest zijn blad in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kunnen ze het beste op een beschutte plek staan.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Het vereist weinig aandacht en gedijt goed in de tuin. Het heeft minimale water- en voedingsbehoeften.

  Geranium maculatum heeft ongeveer 30 tot 45 centimeter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Houd hier rekening mee bij het planten in de tuin. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden.

  Ja, ik groei goed in de schaduw en kan zelfs bloeien in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat ik wel voldoende vochtigheid en voedingsstoffen krijg. Ik ben een prachtige toevoeging aan een schaduwrijke tuin.

  Geranium maculatum heeft voldoende water nodig maar verdraagt ook droge periodes. Geef de plant één keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Ja, Geranium maculatum is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Deze plant is een aantrekkelijke keuze voor tuinen vanwege de insecten die het aantrekt.

  Ja, Geranium maculatum is goed voor biodiversiteit. Het trekt bestuivers aan en biedt beschutting en voedsel voor verschillende dieren. Het draagt bij aan een gezonde en diverse plantenpopulatie in de tuin.

  Deze plant bloeit normaal gesproken in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Deze plant kan goed gedijen in de volle zon, maar kan ook groeien in gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral bij warm weer. Over het algemeen is het een sterke en robuuste tuinplant.

  Nee, de bladeren en bloemen van deze plant zijn niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is het beste om de plant als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Geranium maculatum heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Deze plant is voornamelijk decoratief en trekt bijen en vlinders aan in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar het kan worden gedaan om de vorm en grootte van de plant te controleren. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar of na de bloei. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  De Geranium maculatum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmel te voorkomen.

  Potgrond dient vochtig te blijven maar niet te nat, en moet goed doorlatend zijn. Zorg voor een lichte en voedzame potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Vermijd compacte grondsoorten die water vasthouden en de wortels verstikken.

  De plant gedijt het beste in vochtige tot vochthoudende grond met een goede drainage. Een lichtzure tot neutrale bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid is ideaal voor deze plant. Zorg voor een vruchtbare bodem om de groei en bloei te bevorderen.

  Geranium maculatum gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte omstandigheden om wortelrot te voorkomen. Deze plant is geschikt voor in de tuin of border.

  Om Geranium maculatum te beschermen tegen vorst in de winter, kan een laag mulch rond de wortels worden aangebracht. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een vliesdoek of rijshout om blootstelling aan koude temperaturen te verminderen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen en de plant in het voorjaar te bemesten. Verder is het aan te raden om de plant na de bloei terug te knippen om de vorm compact te houden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om regelmatig te bemesten om een gezonde groei en bloei te stimuleren. Gebruik een evenwichtige meststof met voldoende stikstof, fosfor en kalium. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor een optimale groei.

  Het gebruik van mulch is gunstig voor deze plant omdat het de bodem vochtig houdt en onkruidgroei onderdrukt. Mulch kan ook helpen bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur en het beschermen van de wortels tegen vorstschade. Kies een organische mulch zoals houtsnippers of bladeren voor het beste resultaat.

  Geranium maculatum gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5 is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Geranium maculatum is gevoelig voor bladluizen, slakken en rupsen. Om deze plaaginsecten te bestrijden, kan er gebruik worden gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of roofmijten. Het is ook mogelijk om de plant regelmatig te inspecteren en handmatig de insecten te verwijderen.

 • Omschrijving

  Geranium maculatum, ook wel bekend als wilde geranium, is een inheemse vaste plant die veel voorkomt in Noord-Amerika. De plant heeft mooie diep paarse bloemen die bloeien in het voorjaar en de zomer, en trekken vaak vlinders en bijen aan. Geranium maculatum groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw tot volle zon. De plant verspreidt zich door middel van zaad en kan zich snel verspreiden in de tuin, maar is over het algemeen gemakkelijk te beheren. Het blad van Geranium maculatum heeft een kenmerkende geur die sommige mensen als onaangenaam kunnen ervaren, maar het is een mooie en nuttige toevoeging aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.