Geranium phaeum lividum

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium phaeum lividum is een vaste plant met donkere bloemen die bijna zwart lijken. De bloemen hebben een opvallende paarse gloed. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een rijke groene kleur. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw gedijen. Geranium phaeum lividum is een mooie aanvulling voor een tuinborder of als bodembedekker onder struiken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst en winter. Het is een vaste plant die in het voorjaar opnieuw begint te groeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst goed te beschermen. Tuinplanten kunnen over het algemeen goed tegen lage temperaturen, maar het is altijd raadzaam om extra voorzorgsmaatregelen te nemen in de winter.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het enige wat de plant nodig heeft is regelmatig water en af en toe bemesting. Verder kan de plant goed gedijen in de meeste bodemsoorten en standplaatsen.

  Geranium phaeum lividum heeft gemiddeld 30-45 cm ruimte nodig om te groeien. Het is een relatief compacte plant en kan goed gedijen in borders of bloembedden. Zorg voor voldoende ruimte tussen planten om optimale groei te garanderen.

  Deze plant groeit goed in de schaduwrijke delen van de tuin en gedijt goed in vochtige grond. Het kan wat minder bloeien in de schaduw, maar blijft over het algemeen gezond en groen. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke borders en onder bomen.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de hoeveelheid regen en de temperatuur. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen met water. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar planten die insecten aantrekken.

  Geranium phaeum lividum draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en hommels. Ze bieden ook schuilmogelijkheden voor kleine insecten en andere dieren. Daarnaast helpen ze de bodemstructuur te verbeteren en voorkomen ze erosie.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer vier tot zes weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon, maar gedijt ook goed in de halfschaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral op warme dagen. Over het algemeen zijn de bloemen en bladeren van de plant bestand tegen direct zonlicht.

  Nee, de plant Geranium phaeum lividum is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het is een decoratieve plant die meestal in tuinen wordt geplant vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen.

  Ja, als tuinplant heeft deze plant enige geluidsdempende eigenschappen. Het bladerdak en de stengels kunnen helpen om geluiden te absorberen en te verminderen. Planten in het algemeen dragen bij aan een rustige en groene omgeving.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstelen regelmatig. Snoei ook regelmatig oude en zwakke stengels om de plant gezond te houden.

  Geef deze plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat je opnieuw water geeft.

  De Geranium phaeum lividum gedijt goed in humusrijke potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Een mix van potgrond en wat scherp zand kan hierbij helpen.

  Geranium phaeum lividum gedijt het beste in een goed doorlatende bodem van gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem te verrijken met compost voor een optimale groei.

  Zet deze plant op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen felle middagzon.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant in de herfst te mulchen met bladeren, stro of compost om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan je de plant afdekken met een laagje takken of antiworteldoek om de plant te beschermen tegen extreme kou. Zorg er ook voor dat de plant goed water krijgt in de warmere maanden om de weerstand tegen vorst te verhogen.

  De Tuinplanten heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste tuinen. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen weg te knippen en de plant af en toe te bemesten. Daarnaast is het aan te raden om de plant in het voorjaar te snoeien om de groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te bemesten in het voorjaar met organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voedt de grond geleidelijk. Verwijder oude mulch en voeg jaarlijks een nieuwe laag toe voor optimale resultaten.

  Geranium phaeum lividum heeft een voorkeur voor neutrale tot lichtzure bodems. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel.

  en kan last hebben van bladluis, slakken en spint. Deze kunnen bestreden worden met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren en schoonmaken van de plant kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Geranium phaeum lividum is een vaste plant met donkere bloemen die bijna zwart lijken. De bloemen hebben een opvallende paarse gloed. De bladeren zijn diep ingesneden en hebben een rijke groene kleur. Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de schaduw gedijen. Geranium phaeum lividum is een mooie aanvulling voor een tuinborder of als bodembedekker onder struiken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.