Geranium pratense

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium pratense, ook wel bekend als de weideooievaarsbek, is een vaste plant met mooie paarsblauwe bloemen die bloeien in de zomer. De plant heeft diep ingesneden bladeren en groeit in ronde bossige kussens. Het is een populaire plant in borders en bloemperken vanwege de lange bloeiperiode en het gemak in onderhoud. Geranium pratense trekt bijen en vlinders aan en gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Verder is deze plant winterhard en kan zich gemakkelijk vermeerderen door middel van zaad en scheuren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Geranium pratense is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een tuinplant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst, vooral in strenge winters. Het is aan te raden om de plant te bedekken met stro of bladeren tijdens koude periodes.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft niet veel verzorging nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in verschillende soorten grond en kan goed tegen droogte. Het is een goede keuze voor beginnende tuiniers.

  Deze tuinplant heeft ongeveer 30 tot 45 centimeter nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Zorg ervoor dat er ook voldoende ruimte tussen verschillende planten is voor een goede groei.

  Geranium pratense gedijt het best in de volle zon of halfschaduw. De plant heeft voldoende zonlicht nodig om goed te groeien en bloeien. Plant hem dus op een plek waar hij minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgt.

  Geranium pratense heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bijen en andere bestuivende insecten aantrekken. Daarnaast heeft de plant ook een goede bodembedekkende werking en kan het verschillende diersoorten beschutting bieden in de tuin.

  De Geranium pratense bloeit van mei tot en met september. De bloeiperiode duurt gemiddeld 4 maanden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur zonlicht per dag nodig. Zorg er wel voor dat de grond voldoende vochtig blijft en geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Nee, Geranium pratense is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk voor zijn bloemen wordt gekweekt. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten.

  Ja, de plant is geluidsdempend door zijn dichte bladeren en volle groei. Dit zorgt ervoor dat geluidsgolven geabsorbeerd worden. De plant kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • Geranium pratense moet regelmatig worden gesnoeid om de bloei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder regelmatig dode of zieke takken en knip na de bloei de uitgebloeide bloemen en ongewenste takken weg. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  Geef regelmatig water aan deze tuinplant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water, zodat de plant voldoende tijd heeft om op te drogen voordat de nacht valt.

  Gebruik bij het planten van deze bloem een goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Voeg eventueel extra voeding toe aan de potgrond voor een gezonde groei van de plant.

  Geranium pratense gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. De bodem dient neutraal tot licht zuur te zijn en rijk aan organisch materiaal. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond, omdat dit de wortels kan doen rotten. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Om Geranium pratense te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om een dikke laag mulch of bladeren rond de plant aan te brengen. Daarnaast kan het helpen om de plant in een vorstvrije ruimte te plaatsen als de temperaturen erg laag worden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en indien nodig extra bescherming te bieden.

  Geranium pratense groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig tijdens droge periodes. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen af om de bloei te bevorderen en de plant gezond te houden. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in het voorjaar bemest worden met een algemene meststof voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de meststof voldoende stikstof, fosfor en kalium bevat voor een gezonde groei en bloei. Gebruik de meststof volgens de instructies op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is belangrijk voor deze plant, omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors rond de basis van de plant. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking te voorkomen.

  Geranium pratense gedijt het best in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of organische meststoffen. Het is aan te raden om de plant te planten op een geschikte plek met de juiste bodemgesteldheid voor een gezonde groei en bloei.

  Er zijn verschillende natuurlijke methoden om ongedierte te bestrijden bij deze plant, zoals het gebruik van lieveheersbeestjes of het besproeien met een oplossing van water en groene zeep. Het regelmatig controleren van de plant op mogelijke plagen is ook belangrijk om snel te kunnen ingrijpen. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen schadelijk zijn voor het milieu en andere nuttige insecten, dus worden niet aanbevolen.

 • Omschrijving

  Geranium pratense, ook wel bekend als de weideooievaarsbek, is een vaste plant met mooie paarsblauwe bloemen die bloeien in de zomer. De plant heeft diep ingesneden bladeren en groeit in ronde bossige kussens. Het is een populaire plant in borders en bloemperken vanwege de lange bloeiperiode en het gemak in onderhoud. Geranium pratense trekt bijen en vlinders aan en gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Verder is deze plant winterhard en kan zich gemakkelijk vermeerderen door middel van zaad en scheuren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.