Geranium psilostemon

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium psilostemon, ook bekend als de Kaukasische ooievaarsbek, is een vaste plant met opvallende, felroze bloemen met donkergekleurde aderen en een donker hart. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 5 cm en bloeien van juni tot augustus. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 60 cm en heeft een bossige groeiwijze. Geranium psilostemon gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en sierlijke bladeren en is een waardevolle toevoeging aan borders en rotstuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is niet groenblijvend en verliest zijn blaadjes tijdens de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar. In de winter zal de plant dus kaal worden.

  Geranium psilostemon is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Ja, deze tuinplant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende voor een gezonde groei.

  Geranium psilostemon heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 40 tot 50 cm in de breedte en 30 tot 40 cm in de hoogte. Deze plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen de planten om luchtige groei te bevorderen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant waarschijnlijk minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden deze plant op een zonnige plek te planten.

  De Geranium psilostemon heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldere kleuren en de overvloedige productie van nectar. Het aantrekken van bestuivers zoals vlinders en bijen helpt bij de bestuiving van de plant en draagt bij aan een gezonde groei en bloei. Deze eigenschap maakt de plant aantrekkelijk voor tuinliefhebbers die een levendige en biodiverse tuin willen creëren.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit aangezien het bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het schuilplek en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren in de tuin. Tot slot zorgt het voor variatie in plantensoorten wat de algehele biodiversiteit in de tuin ten goede komt.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan tot wel 3 maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat het giftige stoffen kan bevatten. Het is het beste deze plant alleen voor decoratief doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Sommige tuinplanten hebben geluidsdempende eigenschappen, maar Geranium psilostemon staat niet bekend om zijn geluidsdempende kwaliteiten. Het is vooral geliefd om zijn opvallende bloemen en aantrekkelijke blad.

 • Geranium psilostemon kan na de bloei teruggesnoeid worden om de vorm compact te houden en nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de plant tot net boven de grond af. Snoei in het voorjaar kan ook helpen om de plant gezond te houden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet doorweekt. Vermijd dat de plant met de wortels in het water staat.

  De ideale potgrond voor deze tuinplant is een goed doorlatende potgrond met genoeg voedingstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact is en voldoende vocht vasthoudt. Vermijd te zure of te kalkrijke grond, deze kan de plant schaden.

  Geranium psilostemon gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. De bodemkwaliteit moet neutraal tot licht zuur zijn. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook groeien in halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Het is een uitstekende keuze voor in de tuin.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, kunt u een dikke laag mulch rond de basis van de plant aanbrengen. Daarnaast is het aan te raden om de plant in de winter te bedekken met een stuk vliesdoek of een oude deken. Zorg er ook voor dat de plant tijdens vorstperiodes niet te nat staat, dit kan de wortels beschadigen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen is voldoende. Snoei dode bloemen en takjes regelmatig om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig te bemesten met een evenwichtige meststof. Kies bij voorkeur voor een meststof met een hoog gehalte aan stikstof, fosfor en kalium om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik de meststof volgens de aangegeven dosering en vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is gunstig om mulch rond de plant aan te brengen om vocht vast te houden, onkruid te weren en de bodemtemperatuur te reguleren. Mulchen helpt ook om de wortels van de plant te beschermen en voedingsstoffen vast te houden voor gezonde groei. Het is het beste om organisch materiaal zoals compost, bladeren of stro te gebruiken als mulch voor Tuinplanten.

  De plant heeft een voorkeur voor neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u regelmatig controleren op bijvoorbeeld bladluizen en slakken. U kunt deze handmatig verwijderen of gebruik maken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Geranium psilostemon, ook bekend als de Kaukasische ooievaarsbek, is een vaste plant met opvallende, felroze bloemen met donkergekleurde aderen en een donker hart. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 5 cm en bloeien van juni tot augustus. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 60 cm en heeft een bossige groeiwijze. Geranium psilostemon gedijt het best in de volle zon tot halfschaduw en op vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke bloemen en sierlijke bladeren en is een waardevolle toevoeging aan borders en rotstuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.