Geranium sanguineum

Geranium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geranium sanguineum, ook wel bekend als de bloedooievaarsbek, is een laagblijvende vaste plant met prachtige donkerroze bloemen die bloeien vanaf de vroege zomer tot de herfst. De bladeren van deze plant zijn diep ingesneden en hebben een opvallende groene kleur. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw en in goed doorlatende grond. Geranium sanguineum trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en natuurlijke tuinen. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

  • Specialisten
  • Verzorgingstips
  • Omschrijving
  • Nee, de Geranium sanguineum is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de wintermaanden. Het is een vaste plant die wel elk jaar terugkomt in de tuin.

    De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. De plant kan dus goed tegen koudere temperaturen. Zorg wel voor voldoende bescherming tijdens extreme vorst.

    Ja, deze plant is over het algemeen zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke plant die goed gedijt in diverse bodemsoorten en kan goed tegen droogte. Het snoeien van de plant bevordert de bloei en zorgt ervoor dat hij gezond blijft.

    Geranium sanguineum heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in diameter om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor een goede luchtcirculatie en groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te gedijen in de tuin.

    Ja, Geranium sanguineum groeit goed in de schaduw. Deze tuinplant gedijt goed in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Het is belangrijk om de plant voldoende vocht te geven en te zorgen voor goede afwatering.

    De Geranium sanguineum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de wortels niet te lang nat blijven staan. Over het algemeen heeft de plant één tot twee keer per week water nodig.

    Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen bevatten. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivers. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin die de biodiversiteit wil bevorderen.

    Geranium sanguineum draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door zijn nectarrijke bloemen die insecten aantrekken. De plant kan ook dienen als voedselbron voor bepaalde insectenlarven. Het is daarom een goede toevoeging aan een biodiverse tuin.

    Geranium sanguineum bloeit in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn lange bloeiperiode en mooie bloemen.

    Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

    Nee, de Geranium sanguineum is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege de kleurrijke bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

    Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen waardoor het omgevingsgeluid kan verminderen. Het blad en de bloemen zorgen voor een goede akoestische demping in de tuin. Het kan helpen bij het creëren van een rustige en ontspannen omgeving.

  • De Geranium sanguineum kan worden gesnoeid in het voorjaar om de plant voller en compacter te maken. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de plant terug tot de gewenste vorm. Het is ook aan te raden om na de bloei de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloeiperiode te verlengen.

    Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het is beter om de plant diep te laten weken, in plaats van regelmatig oppervlakkig water te geven.

    Het wordt aanbevolen om Geranium sanguineum in goed doorlatende potgrond te planten. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels van de plant te langdurig in natte grond staan. Gebruik een pot met drainagegaten om overtollig water weg te laten lopen.

    Geranium sanguineum gedijt het beste in een goed doorlatende en voedzame bodem. De grond mag niet te nat zijn, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Zorg ervoor dat de bodem pH-neutraal tot licht alkalisch is.

    De Geranium sanguineum gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is en niet te vochtig blijft. Deze tuinplant kan goed tegen drogere condities en is geschikt voor zowel borders als rotstuinen.

    Het is aan te raden om de plant in de winter te bedekken met stro of bladeren om hem te beschermen tegen vorst. Snoei de plant in het najaar niet terug, zodat de stengels als extra bescherming dienen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

    De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan zichzelf goed verspreiden. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant na de bloei om de vorm en groei te behouden.

    Deze plant heeft een lichte bemesting met organische mest nodig in het voorjaar. Gebruik een evenwichtige NPK-meststof om de bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

    Voor tuinplanten is mulch een uitstekende manier om vocht vast te houden, onkruid te onderdrukken en de bodemtemperatuur te reguleren. Het kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors. Breng een laag mulch van ongeveer 5-7 cm aan rond de plant, maar laat ruimte over bij de stam om verstikking te voorkomen.

    Geranium sanguineum gedijt het best in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig hierop aanpassingen te doen. Een goede bodemstructuur en voldoende vochtigheid zijn ook belangrijke factoren voor een gezonde groei van deze plant.

    Om ongedierte tegen te gaan bij deze plant, kan je regelmatig controleren op luizen, slakken en rupsen. Je kunt ook natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen aantrekken om het ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan het helpen om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

  • Omschrijving

    Geranium sanguineum, ook wel bekend als de bloedooievaarsbek, is een laagblijvende vaste plant met prachtige donkerroze bloemen die bloeien vanaf de vroege zomer tot de herfst. De bladeren van deze plant zijn diep ingesneden en hebben een opvallende groene kleur. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de zon of halfschaduw en in goed doorlatende grond. Geranium sanguineum trekt bijen en vlinders aan en is een mooie toevoeging aan borders, rotstuinen en natuurlijke tuinen. Het is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

  • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
  • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
  • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.