Geum urbanum

Geum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Geum urbanum, ook bekend als het kruidennagel, is een inheemse vaste plant die behoort tot de rozenfamilie. De plant groeit tot ongeveer 60 centimeter hoog en heeft heldergroene geveerde bladeren. In de zomer produceert Geum urbanum kleine, knikkende bloemen in verschillende tinten geel tot oranje. De plant heeft een sterke kruidige geur en wordt vaak gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Geum urbanum gedijt goed in vochtige bossen, langs wegen en in weilanden en trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Geum urbanum is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de winter kaal kan zijn. Het is daarom aan te raden om in het najaar te mulchen om de wortels te beschermen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij lagere temperaturen. Geum urbanum kan goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en gezonde tuinplant die goed gedijt in de meeste omstandigheden. Regelmatig water geven en af en toe bemesten is voldoende.

  Geum urbanum heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten zodat ze goed kunnen groeien en bloeien. Geum urbanum kan ook prima in een pot of border geplant worden.

  Ja, deze plant gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Het heeft niet veel zonlicht nodig om goed te groeien en te gedijen. Perfect voor tuinen met weinig zonlicht.

  Deze plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Zorg ervoor dat de planten niet uitdrogen tijdens warme en droge periodes.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om de biodiversiteit te bevorderen.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en zaden. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren en draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin.

  Geum urbanum bloeit van mei tot juli en de bloei duurt ongeveer 4-6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Ja, de plant is eetbaar. De bladeren en wortels kunnen worden gebruikt in salades, soepen en thee. Het is echter raadzaam om niet te veel van de plant te consumeren vanwege mogelijke bijwerkingen.

  Ja, Tuinplanten hebben in het algemeen een matig geluidsdempend effect dankzij hun bladeren en stelen die geluidstrillingen helpen absorberen. Het is echter niet de meest effectieve vorm van geluidsdemping in vergelijking met specifieke geluidswerende materialen.

 • Je kunt deze plant na de bloei terugsnoeien om de vorm en vitaliteit te behouden. Verwijder dode bladeren en bloemstengels. Knip tot net boven de grond af. Let op: sommige soorten hebben geen snoei nodig.

  Geum urbanum heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water bij de wortels en vermijd het nat maken van het blad om schimmel te voorkomen.

  Potgrond voor tuinplanten is ideaal voor een goede groei en bloei. Zorg voor een luchtige en voedzame potgrond met voldoende drainage. Vervang de potgrond jaarlijks of voeg extra voeding toe om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt goed in humusrijke en vochthoudende grond. Een goed doorlatende bodem is belangrijk om wateroverlast te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten voor optimale groei.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een plekje in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk dat de standplaats voldoende ruimte biedt en niet te dicht op andere planten staat.

  Tijdens de winter kunnen tuinplanten zoals Geum urbanum het beste beschermd worden tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast is het handig om de plant af te dekken met bijvoorbeeld een vliesdoek of stro. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en eventuele beschadigde delen te verwijderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig en groeit het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen. Snoei de plant in het najaar om de vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren.

  Deze tuinplant gedijt goed op een bodem die rijk is aan organisch materiaal. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten, bijvoorbeeld met compost of organische meststof. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven groeien en bloeien.

  Mulchen is gunstig voor deze plant omdat het helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Het kan worden gedaan met organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  De plant Geum urbanum gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de zuurgraad van de bodem te reguleren.

  Voor de plant Geum urbanum kunnen verschillende plagen voorkomen, zoals bladluizen, slakken en rupsen. Om deze plagen te bestrijden kunt u natuurlijke vijanden aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, vogels en egels. Daarnaast kunt u ook handmatig de plagen verwijderen door middel van bijvoorbeeld plukken of spuiten met een milieuvriendelijke insecticide.

 • Omschrijving

  Geum urbanum, ook bekend als het kruidennagel, is een inheemse vaste plant die behoort tot de rozenfamilie. De plant groeit tot ongeveer 60 centimeter hoog en heeft heldergroene geveerde bladeren. In de zomer produceert Geum urbanum kleine, knikkende bloemen in verschillende tinten geel tot oranje. De plant heeft een sterke kruidige geur en wordt vaak gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege de geneeskrachtige eigenschappen. Geum urbanum gedijt goed in vochtige bossen, langs wegen en in weilanden en trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.