Gillenia trifoliata

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gillenia trifoliata is een vaste plant die behoort tot de familie Rosaceae en wordt ook wel de Indianenroos genoemd. Deze plant heeft een opvallende bloei met lichtroze tot witte bloemen die in de zomer verschijnen. De bladeren zijn drietallig en fijn geveerd, waardoor de plant een luchtige uitstraling heeft. Gillenia trifoliata groeit het beste in vochtige en goed doorlatende bodems, en geeft de voorkeur aan een standplaats in de halfschaduw. Het is een mooie plant voor in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Gillenia trifoliata is geen groenblijvende plant. Het blad van deze plant verandert van groen naar rood in de herfst en valt daarna af. Het is dus een bladverliezende plant.

  Gillenia trifoliata is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus temperaturen tot dit punt overleven zonder problemen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de zon of halfschaduw. Regelmatig snoeien en bemesten zal zorgen voor een gezonde en bloeiende plant.

  Aangezien deze plant behoort tot de Tuinplanten, heeft het de ruimte nodig om zich uit te breiden en te groeien. Het is raadzaam om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich volledig kan ontwikkelen. Het is aan te raden om de plant op minimaal 50 cm afstand van andere planten te planten.

  Ja, Gillenia trifoliata groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen met weinig zonlicht.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar vermijd wel dat de wortels in water blijven staan. Water geven enkel wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt is voldoende.

  Ja, deze plant lokt vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit. Het trekt bestuivende insecten aan en kan dienen als schuilplaats voor kleine dieren. Dit zorgt voor een gezond ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit van mei tot en met juli en de bloei kan ongeveer 6 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant af en toe te voorzien van extra voeding.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als tuinplant vanwege de decoratieve waarde van de bloemen en bladeren. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten en is dus niet geschikt voor consumptie.

  Ja, de bladeren van deze plant hebben de eigenschap geluid te absorberen en daardoor geluid te dempen. Het is daarom een uitstekende keuze voor het creëren van een rustige en vredige tuinomgeving.

 • Snoei de plant in het vroege voorjaar om de vorm te behouden en de groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de bloemstengels tot de grond af na de bloei. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladbesproeiing om schimmel te voorkomen.

  Deze plant doet het goed in lichtzure, vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat is en geef regelmatig water, vooral in droge periodes. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de grond.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot zure pH. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de grond en vermijd te natte plekken. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te mesten.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voldoende vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind.

  In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst en koude wind. Bedek de plant met een laagje stro of bladeren om de wortels te beschermen. Ook is het raadzaam om een winterhoes of vliesdoek over de plant te plaatsen om hem te beschermen tegen vorstschade.

  De plant houdt van een vochtige tot natte bodem en groeit goed in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder eventueel dode bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden.

  De plant heeft tijdens het groeiseizoen behoefte aan regelmatige bemesting met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik een meststof met een gebalanceerde NPK-verhouding om de plant gezond te houden. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan ook de bodemtemperatuur reguleren en de plant beschermen tegen vorstschade. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladeren of boomschors als mulch rond de plant.

  Tuinplanten zoals Gillenia trifoliata gedijen het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor de groei en bloei van deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk of zwavel.

  Om ongedierte bij deze plant te voorkomen, kan men regelmatig controleren op bladluizen en rupsen. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofinsecten ingezet worden. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht om de plant gezond te houden.

 • Omschrijving

  Gillenia trifoliata is een vaste plant die behoort tot de familie Rosaceae en wordt ook wel de Indianenroos genoemd. Deze plant heeft een opvallende bloei met lichtroze tot witte bloemen die in de zomer verschijnen. De bladeren zijn drietallig en fijn geveerd, waardoor de plant een luchtige uitstraling heeft. Gillenia trifoliata groeit het beste in vochtige en goed doorlatende bodems, en geeft de voorkeur aan een standplaats in de halfschaduw. Het is een mooie plant voor in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.