Glechoma hederacea

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Glechoma hederacea, også kendt som jord-efeu eller krybende mynte, er en lavstående flerårig plante med runde grønne blade og lilla blomster. Planten spreder sig hurtigt og danner et tæt tæppe af blade på jorden. Glechoma hederacea trives godt i fugtige og skyggefulde miljøer og findes ofte i skove og haver. Den har en aromatisk duft, når den bliver knust, og tiltrækker bier og andre bestøvere. På trods af sit dekorative udseende kan Glechoma hederacea blive invasiv og overvokse andre planter.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, planten er stedsegrøn og beholder sine blade hele året. Det er et godt valg til en haveplante, der giver farve og struktur året rundt i haven.

  Planten er vinterhårdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Det er en vinterhårdfør plante, som er godt beskyttet mod kolde temperaturer. Om vinteren behøver planten ikke ekstra beskyttelse.

  Denne plante er meget let at vedligeholde og kræver lidt opmærksomhed. Det er en stærk vokser, der let spreder sig i haven. Regelmæssig beskæring holder planten under kontrol.

  Planten har brug for plads til at sprede sig, så sørg for at give den nok plads til at vokse. Tag hensyn til dens bredere vækstvaner og sørg for tilstrækkelig afstand til andre planter. I havenen kan planten trives godt i en grænse eller under buske.

  Planten vokser godt i skyggen og trives også i halvskyggen. Det er en stærk og nem plante at vedligeholde, som reagerer godt på regelmæssig pleje og vanding. Det er et ideelt valg til haver med begrænset sollys.

  Denne plante har brug for vand en til to gange om ugen i gennemsnit, afhængigt af mængden af sollys og varme, den udsættes for. Det er vigtigt at holde jorden fugtig, men ikke gennemblødt. Overvanding kan føre til rodædelæggelse.

  Ja, planten Glechoma hederacea tiltrækker sommerfugle og bier med deres små lilla blomster, der er rige på nektar. Det er en værdifuld plante for bestøvende insekter i haven. Planten kan hjælpe med at fremme biodiversitet i haven.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, fordi den fungerer som en fødekilde for bier og andre insekter, og som et skjulested for små dyr i haven. Den hjælper også med at øge mangfoldigheden af planter i haven.

  Planten blomstrer normalt i månederne april til juli. Blomstringsperioden varer generelt 3 til 4 uger.

  Planten trives bedst i halvskygge til skyggefulde omgivelser og kan ikke lide direkte sollys. Derfor anbefales det at placere planten et sted, hvor den har tilstrækkelig beskyttelse mod direkte sollys.

  Ja, bladene på denne plante er spiselige og bruges nogle gange i salater eller som krydderi. Det anbefales dog at forbruge planten med måde, da nogle mennesker kan få allergiske reaktioner. Det er også vigtigt ikke at spise planten, hvis den er blevet behandlet med pesticider eller andre kemikalier.

  Ja, planten har tæt vegetation og kan dæmpe lyd en smule. Effekten vil dog være minimal.

 • Det er vigtigt at beskære denne plante regelmæssigt for at sikre, at den ikke bliver for vildtvoksende. Det kan være nyttigt at fjerne døde eller beskadigede grene og bevare plantens form. Beskær helst om foråret eller efter blomstringen.

  Denne plante har brug for regelmæssig vand, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men undgå, at rødderne står i vand. Giv helst vand ved plantens base for at undgå skimmel dannelse.

  Planten trives bedst i fugtig pottejord med en god dræning. Sørg for, at pottejorden er let og luftig for at forhindre rådne rødder. Brug en kvalitetspottemuld specielt til haveplanter for optimal vækst og sundhed for planten.

  Denne plante trives bedst i fugtig, godt drænet jord. En jord med en gennemsnitlig frugtbarhed og neutral surhedsgrad er ideel. Det er vigtigt, at jorden ikke har oversvømmelse for at forhindre rodprøvning.

  Denne plante trives bedst i fugtig, humusrig jord i halvskygge til skygge. Det er vigtigt, at jorden er veldrænet for at undgå rodgæld. Overdreven eksponering for direkte sollys kan forårsage forbrænding af bladene.

  Det anbefales at beskytte planten mod vinterkulde ved at lægge muld omkring rødderne. Beskær planten om efteråret for at undgå frostskader. Giv planten ekstra beskyttelse i løbet af vinterperioden om nødvendigt.

  Planten trives godt i fugtig og næringsrig jord og kan vokse både i solen og i skyggen. Regelmæssig beskæring hjælper med at holde planten kompakt og sund. Fjern regelmæssigt døde blade og hold jorden fugtig, men ikke for våd.

  Haveplanter som Glechoma hederacea har gavn af regelmæssig gødskning om foråret og sommeren. Brug en balanceret gødning specielt sammensat til haveplanter for at fremme vækst og blomstring. Overgødskning kan føre til ophobning af salte i jorden, så sørg for moderat brug.

  Mulch er en god måde at holde på fugtigheden og undertrykke ukrudt. Det hjælper også med at regulere jordtemperaturen og holde næringsstofferne til sunde vækst. Vælg organiske materialer som kompost, træflis eller blade som mulch for optimale resultater.

  Glechoma hederacea trives bedst i en jord med en neutral til let sur pH. En pH-værdi mellem 6 og 7 er ideel for denne plante. Det er vigtigt at holde øje med jordens surhedsgrad for at fremme en sund vækst.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante er det vigtigt regelmæssigt at inspicere bladene for spindemider, bladlus og hvide fluer. Brug naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller pyrethrum til at bekæmpe disse skadeinsekter. Sørg desuden for en god luftcirkulation og undgå vandoverløb for at minimere risikoen for skadedyr.

 • Beskrivelse

  Glechoma hederacea, også kendt som jord-efeu eller krybende mynte, er en lavstående flerårig plante med runde grønne blade og lilla blomster. Planten spreder sig hurtigt og danner et tæt tæppe af blade på jorden. Glechoma hederacea trives godt i fugtige og skyggefulde miljøer og findes ofte i skove og haver. Den har en aromatisk duft, når den bliver knust, og tiltrækker bier og andre bestøvere. På trods af sit dekorative udseende kan Glechoma hederacea blive invasiv og overvokse andre planter.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.