Glechoma hederacea 'Variegata'

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Glechoma hederacea 'Variegata' is een kruipende vaste plant met kleine groene bladeren die een witte rand hebben. De bladeren hebben een mooie en opvallende tekening door de witte randen. Het is een bodembedekkende plant die zich snel verspreidt via wortelstokken. In het voorjaar produceert de plant kleine, lila bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer opnieuw blad krijgt.

  De Glechoma hederacea 'Variegata' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is wel aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorstperiodes.

  Ja, de Glechoma hederacea 'Variegata' is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is een winterharde plant die goed gedijt in vochtige grond en zon tot halfschaduw. Snoeien kan nodig zijn om de groei te controleren en de plant gezond te houden.

  De Glechoma hederacea 'Variegata' heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te groeien. Het is aan te raden om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat hij te veel ruimte inneemt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een geschikte tuinplant voor plekken met minder zonlicht. Het gedijt goed in schaduwrijke omstandigheden.

  "Glechoma hederacea 'Variegata'" heeft gemiddeld twee tot drie keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de plant wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, de Glechoma hederacea 'Variegata' is goed voor biodiversiteit, omdat het aantrekkelijk is voor bijen, vlinders en andere insecten. Het biedt voedsel en beschutting voor verschillende soorten dieren en draagt bij aan een gezonde ecologische omgeving. Het vergroot de diversiteit aan planten in de tuin en trekt daardoor verschillende soorten dieren aan.

  Deze plant bloeit in de maanden april tot en met juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant kan goed gedijen in de volle zon, maar prefereert wel wat bescherming tegen felle middagzon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen kan de plant goed groeien in zonnige plekken in de tuin.

  Ja, de plant is eetbaar en kan gebruikt worden in salades of als kruid in gerechten. Het is belangrijk om te weten dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor deze plant, dus voorzichtigheid is geboden bij consumptie. Het is aan te raden om eerst een klein deel te proberen en te kijken hoe het lichaam reageert.

  Ja, de plant heeft de eigenschap geluid te dempen door het absorberen van geluidsgolven met behulp van bladeren en stelen. Dit maakt hem een goede keuze voor het creëren van een rustiger en meer ontspannen omgeving in de tuin.

 • Om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen, is het aan te raden om regelmatig te snoeien. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de plant compact door regelmatig te snoeien. Snoei in het voorjaar na de laatste vorstperiode voor een optimale groei in het nieuwe seizoen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond.

  De plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens warme periodes.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en niet te vochtig. Een voedzame bodem met voldoende organisch materiaal wordt aanbevolen. Zorg voor een pH-waarde van neutraal tot licht zuur.

  Deze plant gedijt het beste in halfschaduw tot schaduwrijke gebieden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en houd de grond vochtig, maar niet te nat. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Tijdens de winterperiode kan het raadzaam zijn om een beschermende laag mulch rondom de plant aan te brengen, om de wortels te beschermen tegen vorst. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat, uit de wind en met voldoende zonlicht. In strenge winters kan het nodig zijn om de plant af te dekken met vliesdoek of noppenfolie.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef geen water op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen. Snoei de plant regelmatig om een compacte groei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het groeiseizoen regelmatig te bemesten met een algemene meststof. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger stikstofgehalte voor een gezonde groei. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt, maar vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen.

  Mulch rondom de plant zal helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Het kan ook helpen om de wortels te beschermen tegen extreme temperaturen en de grond te verbeteren. Kies een organische mulch zoals compost, boomschors of houtsnippers voor het beste resultaat.

  De Glechoma hederacea 'Variegata' groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Planten die in de verkeerde pH-waarde groeien, kunnen moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen en water.

  Deze plant kan gevoelig zijn voor aantasting door slakken en bladluizen. Om deze plagen te bestrijden kan gebruik worden gemaakt van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook het regelmatig inspecteren van de plant en het verwijderen van aangetaste delen kan helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Glechoma hederacea 'Variegata' is een kruipende vaste plant met kleine groene bladeren die een witte rand hebben. De bladeren hebben een mooie en opvallende tekening door de witte randen. Het is een bodembedekkende plant die zich snel verspreidt via wortelstokken. In het voorjaar produceert de plant kleine, lila bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Het is een makkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in vochtige en schaduwrijke omgevingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.