Gratiola officinalis

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Gratiola officinalis, ook bekend als hondsdraf, is een kleine vaste plant die behoort tot de weegbreefamilie. Het heeft ovale, getande bladeren en produceert kleine witte bloemen met een trosvormige bloeiwijze. De plant groeit in vochtige, drassige gebieden en kan gevonden worden langs sloten, moerassen en grachten. Gratiola officinalis wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak ingezet bij aandoeningen aan de luchtwegen en spijsvertering. Hoewel het een inheemse plant is in Europa, wordt Gratiola officinalis ook aangetroffen in Noord-Amerika.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die elk jaar opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om te zorgen voor goede bescherming bij extreme kou. Deze plant kan prima overleven in ons klimaat.

  Gratiola officinalis is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het is een sterke plant die weinig verzorging nodig heeft. Zorg voor voldoende zonlicht en water en deze plant zal goed gedijen in de tuin.

  Gratiola officinalis heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te houden zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. In een ruimere omgeving zullen ze beter gedijen.

  Ja, Gratiola officinalis groeit goed in de schaduw. Het is een plant die gedijt in koele, vochtige omstandigheden en zal goed gedijen in de schaduwrijke delen van de tuin. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en plant de Gratiola officinalis in de grond met voldoende organisch materiaal.

  Gratiola officinalis heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is dus een goede keuze als je deze insectensoorten in je tuin wilt lokken.

  Ja, deze plant trekt bestuivers aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast kan het zorgen voor extra variatie in de plantensoorten en insecten in de omgeving. Het is een goede plant voor het verrijken van de biodiversiteit in de tuin.

  Gratiola officinalis bloeit van juni tot en met september en bloeit ongeveer zes tot acht weken lang.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven tijdens warme periodes. Het is een sterke en robuuste plant die goed bestand is tegen zonlicht.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is beter om deze plant niet te consumeren, aangezien het giftige stoffen kan bevatten en schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Het is het beste om de plant te gebruiken voor decoratieve doeleinden in de tuin.

  Ja, als tuinplant heeft deze plant de potentie om geluid te dempen door zijn bladeren en stengels. het is echter niet het meest effectieve middel als geluidsdemping. Andere planten met dikkere bladeren en grotere oppervlakten zijn beter geschikt voor geluidsdemping.

 • Deze plant kan regelmatig worden gesnoeid om een compacte groei te bevorderen. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei na de bloei om de plant gezond te houden. Gebruik scherp snoeigereedschap om een schone snede te maken en de plant niet te beschadigen.

  Gratiola officinalis heeft regelmatig water nodig om te gedijen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet drassig. Geef in droge periodes extra water.

  De plant gedijt het beste in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een potgrond met toegevoegde voedingsstoffen voor optimale groei.

  De plant gedijt het beste in vochtige tot natte bodems met een goede drainage. Zorg voor een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is aan te raden om de bodem regelmatig te bemesten met organisch materiaal.

  Gratiola officinalis gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in vochtige, humusrijke grond. Zorg voor voldoende water maar vermijd stilstaand water om wortelrot te voorkomen. Deze plant kan goed groeien in borders, moerassen en langs waterkanten.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door deze te bedekken met stro of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Mocht er sneeuw vallen, dan kan deze als isolatielaag dienen.

  Gratiola officinalis heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige grond. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven. Snoei dode delen van de plant indien nodig.

  Voor tuinplanten is het raadzaam om regelmatig organische meststoffen toe te voegen in het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de meststof de juiste verhouding heeft van stikstof, fosfor en kalium. Gebruik bij voorkeur een meststof speciaal ontwikkeld voor tuinplanten.

  Het is gunstig om een laag mulch rond deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Kies organisch mulch zoals houtsnippers of compost voor de beste resultaten. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant ligt om schimmel- of rotproblemen te voorkomen.

  Gratiola officinalis groeit het best in zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 4.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Zuurdere bodems kunnen de opname van voedingsstoffen verbeteren en de plant beter laten gedijen.

  De beste manier om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant is door regelmatig te controleren op insecten en ze handmatig te verwijderen. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, worden ingezet om ongedierte te bestrijden. Het is ook mogelijk om preventief te werken door de plant goed te verzorgen en te zorgen voor een gezonde groei.

 • Omschrijving

  Gratiola officinalis, ook bekend als hondsdraf, is een kleine vaste plant die behoort tot de weegbreefamilie. Het heeft ovale, getande bladeren en produceert kleine witte bloemen met een trosvormige bloeiwijze. De plant groeit in vochtige, drassige gebieden en kan gevonden worden langs sloten, moerassen en grachten. Gratiola officinalis wordt gebruikt in de kruidengeneeskunde vanwege zijn medicinale eigenschappen en wordt vaak ingezet bij aandoeningen aan de luchtwegen en spijsvertering. Hoewel het een inheemse plant is in Europa, wordt Gratiola officinalis ook aangetroffen in Noord-Amerika.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.