Helianthus decapetalus

Helianthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helianthus decapetalus, ook bekend als de tienbladige zonnebloem, is een vaste plant die behoort tot de asterfamilie. De plant heeft opvallende zonnebloemachtige bloemen met tien bloemblaadjes en een geel hart. Hij bloeit in de zomer en de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Helianthus decapetalus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en is een prachtige toevoeging aan een bloementuin of borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Helianthus decapetalus is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt nieuwe bladeren in het voorjaar. Het is een tuinplant die éénjarig is.

  De plant Helianthus decapetalus is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij temperaturen onder dit punt. Over het algemeen kan de plant goed gedijen in koudere klimaten.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt en verwijder regelmatig dode bloemen om de bloei te bevorderen. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten.

  Voor deze plant heb je een ruimte nodig van ongeveer 60 tot 90 centimeter breed. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen. Houd ook rekening met de hoogte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  De plant groeit het best in volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het kan zijn dat de plant minder goed groeit en bloeit in volledige schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond lichtvochtig, maar vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. Over het algemeen is het voldoende om de plant één tot twee keer per week water te geven.

  Ja, Helianthus decapetalus is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar en het stuifmeel dat het produceert. Het zijn populaire planten voor tuinen vanwege hun aantrekkelijkheid voor bestuivers.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgt het voor variatie in de tuin en trekt het verschillende soorten insecten aan. Het toevoegen van deze plant kan de biodiversiteit in de tuin verhogen.

  Helianthus decapetalus bloeit van juli tot en met oktober. De bloeiperiode kan duren van vier tot zes weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes.

  De zaden van deze plant zijn eetbaar en kunnen gerookt of geroosterd worden. De bladeren kunnen ook gegeten worden, maar het wordt aanbevolen om ze eerst te koken. Het is belangrijk om deze plant niet te verwarren met de giftige planten van het geslacht Helianthus.

  Ja, Helianthus decapetalus heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte begroeiing en de bladeren die geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant groeit. Het is echter geen volledige geluidsisolerende oplossing.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, behalve om dood hout of ongewenste takken te verwijderen. Als de plant te groot wordt, kun je in het voorjaar de stengels tot halverwege terugknippen om de groei te stimuleren. Over het algemeen is snoeien niet noodzakelijk voor deze plant.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond gelijkmatig vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Het is aan te raden om de plant 's ochtends water te geven om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te drassig. Gebruik een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot licht zure pH heeft. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende drainage om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats. Het gedijt het beste op een goed doorlatende bodem. Zorg ervoor dat de plant voldoende lucht en ruimte heeft om te groeien.

  Om Helianthus decapetalus te beschermen tegen winterse kou, kan je een dikke laag mulch aanbrengen rond de basis van de plant. Ook kan je de plant afdekken met een laag stro of vliesdoek. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen vorst om schade te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een zonnige plek in de tuin en geef organische mest in het voorjaar voor een goede groei. Snoei uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.

  Voor Tuinplanten is regelmatige bemesting essentieel voor een gezonde groei en bloei. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar en zomermaanden voor optimale resultaten. Let op de aanbevolen dosering en frequentie volgens de instructies op de verpakking.

  Mulch kan worden toegepast rondom de basis van de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen. Kies een organisch mulchmateriaal zoals compost, stro, boomschors of houtsnippers.

  Deze plant groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen de 6,0 en 7,5. Een te zure bodem kan problemen veroorzaken voor de groei en ontwikkeling van deze plantensoort. Het is belangrijk om de pH-waarde van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het bestrijden van ongedierte bij deze plant kan het beste gedaan worden door regelmatig de bladeren en stengels te controleren op aanwezigheid van beestjes. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals pyrethrum kan ook effectief zijn. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de planten voldoende ruimte hebben en gezond blijven, dit vermindert de kans op ongedierte.

 • Omschrijving

  Helianthus decapetalus, ook bekend als de tienbladige zonnebloem, is een vaste plant die behoort tot de asterfamilie. De plant heeft opvallende zonnebloemachtige bloemen met tien bloemblaadjes en een geel hart. Hij bloeit in de zomer en de herfst en trekt vlinders en bijen aan. Helianthus decapetalus gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Deze plant kan tot wel 2 meter hoog worden en is een prachtige toevoeging aan een bloementuin of borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.