Helleborus odorus

Helleborus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Helleborus odorus, ook bekend als de kerstroos, is een winterharde vaste plant die bloeit in de late winter tot het vroege voorjaar. De plant produceert prachtige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze en paars. Helleborus odorus groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw of schaduw. De bloemen hebben een aangename geur en trekken vaak bijen en vlinders aan. De plant is giftig bij consumptie en wordt vaak gebruikt in tuinen en borders voor een vleugje kleur in de winter.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een constant groen en levendig uiterlijk in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is bestand tegen koude temperaturen en kan dus goed overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant wel goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Een zonnige tot halfschaduwrijke plek met goed doorlatende grond is ideaal. Overmatige watergift moet worden vermeden.

  De Helleborus odorus heeft ongeveer 30-40 centimeter ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te ontwikkelen en te bloeien. In grotere tuinen kan de plant ook goed in groepen worden geplant voor een mooi effect.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is zelfs een schaduwminnende plant, dus het zal goed gedijen op een plek met weinig zonlicht. Zorg er wel voor dat de grond goed gedraineerd is en regelmatig water krijgt.

  Helleborus odorus heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Het is raadzaam om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant is vlinderlokkend en trekt ook bijen aan. Het is een goede keuze voor een tuin die bevorderlijk is voor de insectenpopulatie. De bloemen van deze plant zullen zeker helpen om deze nuttige insecten naar jouw tuin te lokken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit vanwege de nectarrijke bloemen die bijen en andere bestuivende insecten aantrekken. Daarnaast biedt de plant beschutting voor kleine dieren en zorgt het voor een gevarieerde vegetatie in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor het ecosysteem.

  Deze plant bloeit in de maanden januari tot en met maart. De bloeiperiode kan tot wel 8 weken duren.

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw tot schaduwrijke plekken en verdraagt geen felle zon. Het is daarom aan te raden om hem te planten op een locatie waar hij beschermd is tegen de volle zon.

  Nee, de plant Helleborus odorus is niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Tuinplanten in het algemeen helpen om geluid te dempen vanwege hun bladeren en stelen die geluidsgolven absorberen. Helleborus odorus kan daarom ook bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluiden rondom de tuin. Het effect van geluidsdemping kan echter variëren op basis van de omvang en dichtheid van de plant.

 • Je kunt de plant na de bloei terugsnoeien om de groei te stimuleren. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden. Gebruik scherp gereedschap om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang in natte grond staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden.

  Het is aan te raden om een goed doorlatende potgrond te gebruiken voor deze plant. Kies voor potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en gezondheid. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat.

  De helleborus odorus gedijt het best in goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale zuurgraad. De bodem dient rijk te zijn aan organisch materiaal en goed gedraineerd, om wortelrot te voorkomen. Deze plant verlangt een beschutte standplaats in de halfschaduw.

  Deze plant geeft de voorkeur aan een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te veel direct zonlicht. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Om de winter goed door te komen heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst en ijzige wind. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bladeren of stro om de wortels te beschermen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in vochtige, goed doorlatende grond. Het is belangrijk om dode bladeren te verwijderen en de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verder is het aan te raden om de plant na de bloeiperiode te bemesten voor een goede groei.

  Voor tuinplanten kan gebruik worden gemaakt van organische meststoffen in het voorjaar om de groei te stimuleren. Ook is het raadzaam om in het najaar een meststof met extra kalium te gebruiken, voor een goede wortelontwikkeling. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en vermijd direct contact met de bladeren om verbranding te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen tegen extreme temperaturen en vochtverlies. Het helpt ook om onkruidgroei te verminderen en voedingsstoffen vast te houden voor een gezonde groei. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dik wordt aanbevolen voor de beste resultaten.

  Helleborus odorus groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen door kalk toe te voegen. Het is raadzaam om geen kalk toe te voegen als de bodem al te alkalisch is.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig inspecteren op insecten. Bij een plaag kan je insecticidensprays of -korrels gebruiken, maar wees voorzichtig met de dosering om de plant niet te beschadigen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook helpen bij de bestrijding van ongedierte.

 • Omschrijving

  Helleborus odorus, ook bekend als de kerstroos, is een winterharde vaste plant die bloeit in de late winter tot het vroege voorjaar. De plant produceert prachtige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze en paars. Helleborus odorus groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw of schaduw. De bloemen hebben een aangename geur en trekken vaak bijen en vlinders aan. De plant is giftig bij consumptie en wordt vaak gebruikt in tuinen en borders voor een vleugje kleur in de winter.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.