Hieracium aurantiacum

Hieracium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hieracium aurantiacum, ook bekend als oranje havikskruid, is een overblijvende plant met helderoranje bloemen die veel lijken op madeliefjes. De plant kan tot 60 cm hoog worden en heeft smal lancetvormig blad. Het groeit vaak in grote groepen op graslanden, langs wegen en in bossen. Oranje havikskruid bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Hoewel de plant mooie bloemen heeft, wordt hij soms beschouwd als een invasieve soort die andere inheemse planten kan verdringen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • "Hieracium aurantiacum" is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is een vaste plant die elk jaar weer terugkomt in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om in de winter extra bescherming te bieden bij langdurige vorst. Deze tuinplant kan goed gedijen in ons klimaat.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het heeft geen speciale behoeften en kan goed groeien in verschillende omstandigheden. Regelmatig water geven en verwijderen van uitgebloeide bloemen is voldoende.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen spreiden en te groeien. Plaats de plant in een ruim plantgat of in een grote pot voor een goede ontwikkeling.

  "Hieracium aurantiacum groeit het beste in de volle zon, maar kan ook in de schaduw groeien. De plant kan echter minder goed bloeien en zal waarschijnlijk minder groot worden in de schaduw. Houd er rekening mee dat de plant meer zonlicht nodig heeft voor optimale groei."

  De plant heeft matig water nodig, ongeveer 1 tot 2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op vochtigheid om te bepalen wanneer water geven nodig is.

  De plant Hieracium aurantiacum trekt vlinders en bijen aan vanwege de feloranje bloemen die nectar produceren. Hierdoor wordt de plant beschouwd als vlinder- en bijenlokkend. Het is een mooie toevoeging aan de tuin om deze insecten aan te trekken.

  Ja, planten die behoren tot de familie Asteraceae, waartoe Hieracium aurantiacum behoort, zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit vanwege hun aantrekkingskracht op bestuivers. Deze planten bieden voedsel en onderdak aan verschillende insecten en vogels, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het ondersteunen van diverse planten- en dierensoorten.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot en met augustus. De bloeiperiode kan variëren, maar duurt gemiddeld zo'n 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij hoge temperaturen om uitdroging te voorkomen. Deze plant heeft geen specifieke bescherming nodig tegen de zon.

  Nee, deze plant is niet eetbaar voor mensen. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, omdat het een potentieel giftige werking kan hebben. Het is het beste om deze plant niet in de tuin te laten groeien als u op zoek bent naar eetbare planten.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen omdat de bladeren en stelen geluidstrillingen absorberen en dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluid te verminderen en een rustige omgeving te creëren.

 • Je kunt de plant het beste na de bloei terugsnoeien om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Verwijder beschadigde of dode bladeren en bloemen regelmatig om de plant gezond te houden. Probeer de plant niet te veel te snoeien, aangezien dit de volgende bloei kan beïnvloeden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet doorweekt. Het is belangrijk om te voorkomen dat de wortels gaan rotten door te veel water.

  Voor de plant met de wetenschappelijke naam Hieracium aurantiacum is het belangrijk om potgrond van goede kwaliteit te gebruiken. Het is aan te raden om potgrond te gebruiken die goed water doorlaat en rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond regelmatig wordt ververst om de plant gezond te houden.

  Hieracium aurantiacum gedijt het beste in een goed doorlatende bodem met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig organische compost toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats, maar kan ook in halfschaduw groeien. Zorg dat de grond goed doorlatend is en niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen droge periodes.

  Tijdens de winter is het aan te raden om deze plant te beschermen door een laag mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Verwijder eventuele dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat om vorstschade te voorkomen.

  Makkelijk te onderhouden en vereist weinig zorg. Kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw en heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond. Regelmatig dood hout wegsnoeien om de plant gezond te houden.

  Een lichte bemesting in het voorjaar met een algemene meststof is voldoende voor de groei en bloei van de plant. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen. Het is ook aan te raden om organische meststoffen te gebruiken voor een gezonde groei.

  Mulch kan helpen bij het onderdrukken van onkruid en het vasthouden van vocht in de grond rondom deze plant. Het kan ook bijdragen aan het verbeteren van de bodemstructuur en het voeden van de plant. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen die niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De plant gedijt het best in zure tot neutrale bodems. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Het bestrijden van ongedierte bij deze tuinplant kan effectief zijn door regelmatig inspectie uit te voeren en aangetaste bladeren of delen van de plant te verwijderen. Het gebruik van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, kan ook helpen bij het beheersen van ongedierte. Het is belangrijk om te voorkomen dat ongedierte zich verspreidt naar andere planten in de tuin.

 • Omschrijving

  Hieracium aurantiacum, ook bekend als oranje havikskruid, is een overblijvende plant met helderoranje bloemen die veel lijken op madeliefjes. De plant kan tot 60 cm hoog worden en heeft smal lancetvormig blad. Het groeit vaak in grote groepen op graslanden, langs wegen en in bossen. Oranje havikskruid bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. Hoewel de plant mooie bloemen heeft, wordt hij soms beschouwd als een invasieve soort die andere inheemse planten kan verdringen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.