Hippuris vulgaris

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hippuris vulgaris, ook wel bekend als lidsteng, is een waterplant die voornamelijk groeit in ondiepe wateren. Deze plant heeft lange, smalle bladeren die lijken op grassprieten en groeien dicht op elkaar. Hippuris vulgaris kan zich verspreiden door middel van wortelstokken en vormt dichte matten op de bodem van moerassen en vijvers. De bloemen van deze plant zijn klein en onopvallend en groeien in smalle aartjes aan de top van de stengels. Hippuris vulgaris speelt een belangrijke rol in het zuiveren van het water en biedt beschutting aan verschillende waterdieren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem goed te beschermen tijdens extreme vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken of naar een beschutte plek te verplaatsen.

  Deze plant is vrij gemakkelijk te onderhouden en heeft niet veel speciale zorg nodig. Het gedijt goed in vochtige grond en heeft regelmatig water nodig. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen zal opleveren in de tuin.

  De plant heeft ongeveer 50cm tot 1m ruimte nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende zonlicht en water krijgt.

  Ja, Hippuris vulgaris groeit goed in de schaduw. Het is een waterminnende plant die gedijt in vochtige, schaduwrijke omstandigheden. Het is een ideale plant voor in een border of vijverrand.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatig water geven, vooral in de zomermaanden. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden door ongeveer 1-2 keer per week water te geven. Het is belangrijk om de plant niet te laten uitdrogen.

  Ja, de plant heeft bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Het is een goede keuze voor tuinen die deze insecten willen aantrekken.

  Ja, deze plant draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van insecten en het bieden van voedsel en schuilplekken voor kleine dieren. Het zorgt voor een gevarieerde en natuurlijke leefomgeving.

  Deze plant bloeit meestal van mei tot augustus en de bloeiperiode kan enkele weken duren. Het is een mooie toevoeging aan de tuin met zijn typische bloeiende periode.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft licht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei. Echter, de plant kan ook gedijen in halfschaduw.

  Nee, de plant is niet eetbaar voor mensen. Het is voornamelijk een decoratieve waterplant voor in de vijver of het moerasgebied. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, planten kunnen geluid absorberen en fungeren als natuurlijke geluidsdemper. Dit komt doordat planten geluidstrillingen kunnen opvangen en omzetten in warmte-energie. Als tuinplant kan deze eigenschap ook van toepassing zijn op deze specifieke plantensoort.

 • Deze plant hoeft doorgaans niet te worden gesnoeid, tenzij om dode of beschadigde delen te verwijderen. Als er toch gesnoeid moet worden, kan dit het beste worden gedaan in het voorjaar. Verwijder niet meer dan een derde van de plant om de gezondheid en vorm te behouden.

  Deze plant houdt van vochtige grond en moet regelmatig water krijgen om gezond te blijven. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt, vooral tijdens warme zomerdagen. Geef de plant bij voorkeur water op de grond en vermijd het besproeien van de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Gebruik vochtige potgrond bij het planten van deze tuinplant. Zorg ervoor dat de potgrond goed waterdoorlatend is. Vermijd te veel vochtigheid en zorg dat de grond regelmatig goed opdroogt.

  De plant gedijt het best in vochtige tot natte grond en kan zelfs in ondiep water groeien. De bodem moet voedselrijk zijn en een neutrale tot licht zure pH hebben. Een zanderige tot kleiige bodem is geschikt voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige grond, bij voorkeur langs de rand van vijvers of moerassen. Het is belangrijk dat de standplaats gedeeltelijk in de schaduw ligt en beschermd is tegen harde wind. Deze plant kan ook goed groeien in ondiep water.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende doek of vliesdoek over de plant worden geplaatst om te voorkomen dat deze bevriest. Zorg voor een beschutte locatie en vermijd natte grond om de plant te beschermen tegen vorstschade.

  Deze waterplant vereist regelmatige bewatering om de grond vochtig te houden. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig snoeien om de groei te bevorderen. Gebruik bemesting om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende voedingsstoffen, zoals stikstof, fosfor en kalium, om de groei en bloei van de plant te stimuleren. Het is aan te raden om tijdens het groeiseizoen regelmatig organische meststoffen of vloeibare meststoffen te gebruiken.

  Mulch is zeer geschikt voor het behouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het zorgt voor een gezonde bodemstructuur en kan de groei van de plant bevorderen. Geschikte mulchmaterialen zijn bijvoorbeeld compost, houtsnippers of stro.

  De plant gedijt het beste in neutrale tot licht zure bodems met een pH-waarde tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen om de optimale groei van de plant te bevorderen. Het gebruik van kalk kan helpen om de pH-waarde te verhogen in zure bodems.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig controleren op plagen en zorgen voor een goede bodemkwaliteit. Mocht er toch ongedierte worden geconstateerd, dan kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden ingezet of kan het ongedierte met de hand worden verwijderd. Het is belangrijk om de juiste bestrijdingsmethode te kiezen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Hippuris vulgaris, ook wel bekend als lidsteng, is een waterplant die voornamelijk groeit in ondiepe wateren. Deze plant heeft lange, smalle bladeren die lijken op grassprieten en groeien dicht op elkaar. Hippuris vulgaris kan zich verspreiden door middel van wortelstokken en vormt dichte matten op de bodem van moerassen en vijvers. De bloemen van deze plant zijn klein en onopvallend en groeien in smalle aartjes aan de top van de stengels. Hippuris vulgaris speelt een belangrijke rol in het zuiveren van het water en biedt beschutting aan verschillende waterdieren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.