Hosta x fortunei 'Rugosa'

Hosta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hosta x fortunei 'Rugosa' is een bodembedekkende vaste plant met grote, ronde bladeren. De bladeren zijn groen met een lichte geelgroene rand en hebben een licht gerimpeld uiterlijk. In de zomer produceert de plant paarse bloemen op lange stelen. Deze hosta houdt van een vochtige en goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. Hosta x fortunei 'Rugosa' is een mooie toevoeging aan schaduwrijke borders en tuinen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant Hosta x fortunei 'Rugosa' is niet groenblijvend. Het verliest zijn blad in de herfst en komt in het voorjaar weer opnieuw uit. Het is een bladverliezende tuinplant.

  deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Tuinplanten zijn over het algemeen goed bestand tegen winterse temperaturen.

  Ja, de Hosta is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Ze gedijen goed in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten in het voorjaar is voldoende om ze gezond te houden.

  Deze plant heeft ongeveer 60 cm tot 80 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen deze plant en andere planten, zodat ze genoeg ruimte hebben om te groeien. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Ja, Hosta planten groeien goed in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Ze hebben weinig zonlicht nodig en gedijen goed in de beschutting van bomen of struiken. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en goed wordt gedraineerd voor optimale groei.

  Deze plant heeft wekelijks ongeveer 2 tot 3 keer water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. In de zomer kan de plant wat vaker water nodig hebben dan in de winter.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Hosta's zijn niet van nature inheemse planten en leveren geen significante bijdrage aan de biodiversiteit. Ze bieden echter wel beschutting voor kleinere dieren in de tuin en kunnen helpen bij het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Over het algemeen zijn inheemse planten beter geschikt voor het ondersteunen van biodiversiteit in de tuin.

  De bloeiperiode van deze plant is van juli tot september en de bloemen blijven gemiddeld zo'n 4 tot 6 weken in bloei staan.

  Hosta's kunnen niet goed tegen de volle zon en verkiezen een plek met schaduw of halfschaduw. De bladeren kunnen verbranden als ze te veel zonlicht krijgen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten.

  Nee, de Hosta planten worden over het algemeen niet gegeten vanwege hun bittere smaak en kunnen lichte maagproblemen veroorzaken bij consumptie. Het is beter om de plant te bewonderen in de tuin vanwege de decoratieve bladeren en bloemen.

  Ja, veel tuinplanten hebben het vermogen om geluid te dempen door geluidsgolven te absorberen en te reflecteren. De grote bladeren en dichte groei van de plant kunnen helpen om omgevingsgeluid te verminderen. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping in vergelijking met specifieke geluidswerende planten.

 • Hosta's hoeven in principe niet gesnoeid te worden, enkel dode bladeren kunnen verwijderd worden. Als de plant te groot wordt, kan deze in het voorjaar worden opgegraven en opgedeeld worden. Het beste moment om te snoeien is in het voorjaar.

  Geef regelmatig water aan de hosta plant en zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven tijdens droge periodes.

  De Hosta x fortunei 'Rugosa' gedijt het best in vochtige potgrond met een goede drainage. Het is belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen en de plant in een pot te plaatsen die groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

  Deze planten geven de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond met een gematigde vruchtbaarheid. Ze gedijen het beste in humusrijke bodems met een pH tussen 6,0-7,5. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vocht vasthoudt, maar vermijd wateroverlast.

  Deze plant gedijt het beste op een schaduwrijke tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en goed doorlatend. Vermijd direct zonlicht en plaats de plant op een beschutte plek in de tuin.

  Om de plant te beschermen tijdens de winter, kan je een laag mulch rond de basis aanbrengen om de wortels te isoleren. Vermijd het gebruik van kunstmest in het late najaar om nieuwe groei te voorkomen die gevoelig is voor vorstschade. Knip de dode bladeren niet weg tot na de laatste vorst, aangezien deze bescherming bieden tegen kou.

  Deze plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond. Verwijder regelmatig dorre bladeren en geef de plant voldoende water tijdens droge periodes. Het is ook aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten tijdens het groeiseizoen. Gebruik een algemene meststof met een laag stikstofgehalte om een te snelle groei te voorkomen. Bemest de planten in het voorjaar en eventueel nogmaals halverwege het seizoen voor een gezonde groei en mooie bloei.

  Mulch is gunstig voor deze plant omdat het de grond vochtig houdt, onkruid onderdrukt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Het wordt aanbevolen om organische mulchmaterialen te gebruiken, zoals bladeren, houtsnippers of compost. Mulch moet jaarlijks worden aangebracht in het voorjaar voor optimale groei en gezondheid van de plant.

  De Tuinplanten groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,5 wordt aanbevolen voor een optimale groei. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten kunnen verschillende methoden worden gebruikt, zoals het regelmatig inspecteren van de bladeren op tekenen van insecten, het besproeien van de plant met een natuurlijke insectenverdelger en het gebruik van bodembedekking om ongedierte weg te houden. Het is ook mogelijk om natuurlijke vijanden van de plaaginsecten aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren en snel actie te ondernemen bij de eerste tekenen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Hosta x fortunei 'Rugosa' is een bodembedekkende vaste plant met grote, ronde bladeren. De bladeren zijn groen met een lichte geelgroene rand en hebben een licht gerimpeld uiterlijk. In de zomer produceert de plant paarse bloemen op lange stelen. Deze hosta houdt van een vochtige en goed doorlatende grond en gedijt goed in de halfschaduw tot schaduw. Hosta x fortunei 'Rugosa' is een mooie toevoeging aan schaduwrijke borders en tuinen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.