Hosta 'Elegans'

Hosta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hosta 'Elegans' is een middelgrote vaste plant met een compacte groeiwijze. De bladeren zijn groot, hartvormig en hebben een grijsgroene kleur met een zilverachtige glans. In de zomer produceert de plant paarse bloemaren die boven het blad uitsteken. Deze soort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Hosta 'Elegans' is een populaire keuze voor borderbeplanting en geeft een rustieke uitstraling aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Hosta 'Elegans' is een groenblijvende tuinplant. Deze plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  Hosta 'Elegans' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winters. Het is belangrijk dat de grond goed waterdoorlatend is om vorstschade te voorkomen.

  Ja, de Hosta 'Elegans' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het enige wat je hoeft te doen is ze regelmatig water geven en af en toe wat plantenvoeding geven. Ook is het aan te raden om af en toe de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

  Hosta 'Elegans' heeft ongeveer 50-60 cm ruimte nodig in de breedte en 30-40 cm in de hoogte. Het is een plant die zich langzaam uitbreidt, dus zorg voor voldoende ruimte om te groeien. Plaats de plant op een plek waar hij voldoende licht en vocht kan krijgen.

  Ja, de Hosta 'Elegans' groeit goed in de schaduw. Deze plant staat bekend om zijn vermogen om goed te gedijen in schaduwrijke omgevingen en vochtige grond. Het is een populaire keuze voor tuinen met weinig zonlicht.

  De Hosta 'Elegans' heeft over het algemeen regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar zorg ervoor dat de plant niet te nat staat. Water geven 1-2 keer per week kan voldoende zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden.

  Ja, Hosta 'Elegans' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuinliefhebbers die willen genieten van deze mooie bezoekers in hun tuin.

  Hosta planten trekken slakken aan, wat gunstig kan zijn voor de biodiversiteit, gezien slakken een belangrijke rol spelen in het voedselweb. Echter, Hosta planten zijn niet van nature inheems en kunnen andere inheemse planten verdringen, wat een negatief effect kan hebben op de biodiversiteit. Over het algemeen kunnen ze een gematigd positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit in een tuin.

  Hosta 'Elegans' bloeit in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus. De bloeiperiode duurt gemiddeld 4 tot 6 weken.

  Hosta 'Elegans' kan beter op een plek in de halfschaduw tot schaduw geplant worden en verdraagt geen volle zon. Het blad kan verbranden en de plant kan uitdrogen als deze te veel zonlicht krijgt. Het liefst groeit de plant in vochtige en humusrijke grond.

  Sommige delen van de plant zijn eetbaar voor mensen, zoals de jonge bladeren en bloemen. Het is echter belangrijk om te weten dat de plant giftig kan zijn voor huisdieren. Het wordt daarom aanbevolen om voor consumptie eerst advies in te winnen bij een expert.

  Ja, Hosta 'Elegans' heeft grote bladeren die geluid kunnen opvangen en daardoor geluidsdempend werken in de tuin. Het dichte bladerdek kan geluidsgolven absorberen en helpen om geluidshinder te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en serene omgeving in de tuin.

 • Hosta's kunnen worden gesnoeid door de verwelkte bloemstelen en oude bladeren weg te knippen in het najaar. Verwijder ook bruine of beschadigde bladeren gedurende het groeiseizoen. Snoei nooit te diep in de kroon van de plant, omdat dit de groei kan belemmeren.

  Geef regelmatig water aan de plant om de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter dat de plant in te natte grond staat om wortelrot te voorkomen.

  Hosta 'Elegans' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat en houd de grond vochtig, maar niet drassig. De plant groeit het best in een plekje in halfschaduw of schaduw.

  Hosta's groeien het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een hoge concentratie organisch materiaal. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6 en 7 voor optimale groei. Vermijd zware, compacte grond die water kan vasthouden.

  Hosta 'Elegans' gedijt het beste op een halfschaduwrijke plaats in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is en voldoende voedingsstoffen bevat. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de grond rondom de plant te mulchen met bladeren of stro. Dit helpt de plant te beschermen tegen vorst. In strenge winters kan het ook helpen om een laagje stro over de bladeren te leggen.

  De hosta houdt van een vochtige grond en een plekje in de halfschaduw. Verwijder regelmatig verwelkte bladeren en geef de plant in het voorjaar organische mest. Deze plant vereist geen intensief onderhoud.

  Hosta's hebben behoefte aan een voedzame bodem, die rijk is aan organisch materiaal. Om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen, kan er tijdens het groeiseizoen organische mest of compost worden toegevoegd. Het is belangrijk om de plant niet te overbemesten, omdat dit kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei.

  Mulch is belangrijk voor tuinplanten, het zorgt ervoor dat de grond vocht vasthoudt en de wortels beschermd worden tegen kou in de winter. Het helpt ook bij het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Het wordt aanbevolen om elk jaar een laag mulch aan te brengen rondom de planten.

  De Hosta plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg ervoor dat de bodem goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte op afstand te houden bij tuinplanten is het raadzaam om regelmatig de bladeren en stelen te inspecteren op tekenen van plagen. Daarnaast kunnen natuurlijke roofdieren, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, worden ingezet als natuurlijke vijanden van schadelijke insecten. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of pyrethrum, kan ook helpen om ongedierte te verwijderen.

 • Omschrijving

  De Hosta 'Elegans' is een middelgrote vaste plant met een compacte groeiwijze. De bladeren zijn groot, hartvormig en hebben een grijsgroene kleur met een zilverachtige glans. In de zomer produceert de plant paarse bloemaren die boven het blad uitsteken. Deze soort gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Hosta 'Elegans' is een populaire keuze voor borderbeplanting en geeft een rustieke uitstraling aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.