Hosta 'Halcyon'

Hosta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hosta 'Halcyon' is een veelgeprezen bladplant vanwege zijn opvallende sierlijke bladeren. De bladeren zijn hartvormig en hebben een mooie blauwgroene kleur. Deze Hosta groeit in dichte bosjes en is perfect voor het creëren van een weelderige en groene uitstraling in de tuin. De plant bloeit met paarse bloemen in de zomer, die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Hosta 'Halcyon' gedijt goed in de halfschaduw en vereist regelmatig water geven.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hosta 'Halcyon' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant. Het blad sterft af in de herfst en groeit vervolgens weer terug in het voorjaar.

  Hosta 'Halcyon' is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is raadzaam om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Zorg voor voldoende water en een plek in de halfschaduw tot schaduw. Verwijder dode bladeren en slakken regelmatig.

  Hosta's hebben voldoende ruimte nodig om te groeien en zich uit te spreiden. Zorg voor ongeveer 30 tot 50 centimeter tussen elke plant om ze ruimte te geven om te groeien. Het is belangrijk om ze niet te dicht op elkaar te planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een uitstekende keuze voor schaduwrijke tuinen. Het gedijt goed in vochtige grond en heeft weinig tot geen direct zonlicht nodig.

  Hosta planten hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aanbevolen om de planten 1-2 keer per week water te geven. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt.

  Ja, de plant bloeit met paarse bloemen die vlinders aantrekken. Het trekt echter geen bijen aan.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit doordat het insecten aantrekt met zijn bloemen en schaduwrijke bladeren biedt voor kleine dieren. Het zorgt voor variatie en beschutting in de tuin, waardoor verschillende soorten dieren zich kunnen nestelen en voeden. Daarnaast draagt het bij aan de ecologische balans en het behoud van de natuurlijke omgeving.

  De plant bloeit in de maanden juli en augustus en de bloei kan tot 3 weken duren.

  Hosta planten kunnen niet goed tegen de volle zon en prefereren schaduwrijke plekken in de tuin. Te veel zonlicht kan de bladeren verkleuren of beschadigen. Zoek daarom een locatie met gedeeltelijke schaduw voor de beste groeiomstandigheden.

  Ja, de Hosta plant is eetbaar en wordt soms gebruikt in salades of als garnering. Het is belangrijk om alleen de bladeren en bloemen te eten en de wortels en stengels te vermijden, omdat deze giftig kunnen zijn. Het wordt aanbevolen om de plant alleen te consumeren als deze biologisch geteeld is, zonder gebruik van pesticiden.

  Hosta's hebben dikke bladeren die geluid enigszins kunnen dempen, maar ze zijn niet primair bedoeld als geluidsdempende planten. In het algemeen zijn grotere planten met dichtere bladeren effectiever in het dempen van geluid in de tuin.

 • Je kunt dode bladeren van de hosta verwijderen door ze af te knippen met een schaar. Snoei in het voorjaar ook eventuele beschadigde bladeren weg. Verwijder regelmatig onkruid en houd de planten vrij van verdorde bloemen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Het is belangrijk om de plant in de ochtend te bewateren om schimmelvorming te voorkomen.

  Potgrond voor tuinplanten met een goede drainage is geschikt voor deze plant. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Een lichtzure pH-waarde van de potgrond is ideaal.

  Het gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot lichtzure pH heeft voor optimale groei. Zorg voor regelmatige bemesting en watergift voor een gezonde plant.

  Hosta 'Halcyon' gedijt het best op een standplaats in halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Vermijd direct zonlicht om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  In de winter is het belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en sneeuw. Je kunt de plant bedekken met bladeren, stro of mulch om de wortels te beschermen. Ook kun je de plant verplaatsen naar een beschutte plek of hem in een pot zetten en naar binnen halen.

  Hosta's gedijen het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Ze moeten regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Hosta's hebben behoefte aan bemesting om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof met voldoende stikstof, fosfor en kalium in het voorjaar. Herhaal de bemesting tijdens het groeiseizoen voor optimale groei en bloei.

  Mulch Hosta 'Halcyon' met een laag organische mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Gebruik geen dikke laag mulch om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulch jaarlijks in het voorjaar.

  Hosta's groeien het best in neutrale tot licht zure bodems. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze planten. Zorg voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig inspectie worden uitgevoerd op bladluizen, slakken en naaktslakken. Het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte. Daarnaast kunnen huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals knoflookspray of brandnetelgier effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Hosta 'Halcyon' is een veelgeprezen bladplant vanwege zijn opvallende sierlijke bladeren. De bladeren zijn hartvormig en hebben een mooie blauwgroene kleur. Deze Hosta groeit in dichte bosjes en is perfect voor het creëren van een weelderige en groene uitstraling in de tuin. De plant bloeit met paarse bloemen in de zomer, die geliefd zijn bij bijen en vlinders. Hosta 'Halcyon' gedijt goed in de halfschaduw en vereist regelmatig water geven.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.