Hosta ventricosa 'Aureomaculata'

Hosta

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hosta ventricosa 'Aureomaculata' is een vaste plant met grote, hartvormige bladeren die een opvallende geelgroene kleur hebben met donkergroene vlekken en strepen. Deze hosta kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-40 centimeter en bloeit in de zomer met paarse bloemen op lange stelen. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de halfschaduw tot schaduw. De 'Aureomaculata' variant staat bekend om zijn opvallende bladtekening en is een populaire keuze voor schaduwrijke borders en als bodembedekker. Deze hosta trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een mooie aanvulling is op een natuurlijke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant Hosta ventricosa 'Aureomaculata' is niet groenblijvend, zoals de meeste andere tuinplanten. Het blad van deze plant zal in de wintermaanden afsterven en in het voorjaar weer terugkomen. Het is daarom een bladverliezende tuinplant.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters. Hosta ventricosa 'Aureomaculata' gedijt het beste in een gematigd klimaat.

  Ja, Hosta's zijn over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereisen minimale zorg. Ze gedijen goed in de schaduw en hebben regelmatig water nodig. Regelmatig bemesten kan bijdragen aan een gezonde groei.

  Hosta's hebben voldoende ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen en te groeien. Ze hebben ruimte nodig om hun grote bladeren uit te kunnen spreiden en voldoende licht op te vangen. Zorg voor een plantafstand van ongeveer 30-60 cm voor optimale groei.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt in minder zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft.

  De Hosta ventricosa 'Aureomaculata' heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Geef de plant water wanneer de grond droog aanvoelt.

  Hosta ventricosa 'Aureomaculata' trekt vlinders aan, maar trekt geen bijen aan vanwege het ontbreken van bloemen. Planten met bloemen zijn over het algemeen beter geschikt om bijen aan te trekken.

  Hosta's trekken slakken aan, wat kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant zelf draagt niet direct bij aan de biodiversiteit, maar kan een goede schuilplaats bieden voor kleine dieren zoals insecten. Het is daarom een waardevolle toevoeging aan de tuin.

  Deze plant bloeit in de zomermaanden, meestal van juni tot augustus. De bloeiperiode kan enkele weken duren, afhankelijk van de omstandigheden en verzorging.

  Deze plant kan beter gedijen in de halfschaduw of schaduw dan in de volle zon. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Op een plek met wat beschutting zal de plant het beste groeien.

  Hosta planten zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen maagklachten veroorzaken als ze worden geconsumeerd. Het wordt aanbevolen om deze planten niet te eten.

  Ja, hosta planten zijn geluidsdempend doordat ze geluidstrillingen absorberen en reflecteren in hun bladeren en stelen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de omgeving waar de plant groeit.

 • Hosta's kunnen in het voorjaar gesnoeid worden om dode bladeren te verwijderen en de plant te verjongen. Ook kunnen uitgebloeide bloemstelen worden weggeknipt om de plant er netjes uit te laten zien. Snoei tot ongeveer 5 cm boven de grond.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef de plant bij voorkeur water aan de wortel, om schimmelziektes te voorkomen.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en houd de grond vochtig maar niet drassig. Plaats de plant op een plek met halfschaduw.

  De Hosta ventricosa 'Aureomaculata' gedijt het best in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg voor een bodem die rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot licht zure pH-waarde. Vermijd zware kleigrond en zorg voor voldoende vochtigheid.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig is maar goed doorlatend. Vermijd plekken met felle zon, vooral tijdens de heetste uren van de dag.

  Voor Tuinplanten zoals deze is winterbescherming belangrijk om de plant te beschermen tegen vorstschade. Dit kan gedaan worden door mulch aan te brengen rond de plant om de wortels te beschermen. Daarnaast kan het helpen om de plant in een beschutte plek te plaatsen tijdens de wintermaanden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden. Snoei de plant in het voorjaar om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten, zoals deze, hebben baat bij bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen en vocht vast te houden is door mulch te gebruiken. Dit helpt ook om onkruidgroei te verminderen en de plant gezond te houden. Let op dat de mulch niet te dicht bij de stam wordt aangebracht om vochtproblemen te voorkomen.

  De Hosta ventricosa 'Aureomaculata' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 wordt aanbevolen voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld organische meststoffen.

  Deze plant kan gevoelig zijn voor slakken. Om ze te bestrijden kun je slakkenkorrels strooien of gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Ook regelmatig schoonmaken en ventileren kan helpen om ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Hosta ventricosa 'Aureomaculata' is een vaste plant met grote, hartvormige bladeren die een opvallende geelgroene kleur hebben met donkergroene vlekken en strepen. Deze hosta kan een hoogte bereiken van ongeveer 30-40 centimeter en bloeit in de zomer met paarse bloemen op lange stelen. Het is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de halfschaduw tot schaduw. De 'Aureomaculata' variant staat bekend om zijn opvallende bladtekening en is een populaire keuze voor schaduwrijke borders en als bodembedekker. Deze hosta trekt ook bijen en vlinders aan, waardoor het een mooie aanvulling is op een natuurlijke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.