Houttuynia cordata 'Chameleon'

Overig water-/moerasplant

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Houttuynia cordata 'Chameleon' is een bodembedekkende plant met opvallende bladeren die van kleur veranderen. De bladeren hebben een unieke mix van groen, roze, rood en geel, waardoor de plant een prachtige toevoeging is aan de tuin. Deze plant gedijt het beste in vochtige grond en is geschikt voor zowel zon als schaduw. In de zomer produceert de 'Chameleon' kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Het is een veelzijdige plant die zowel in borders, als in potten en hanging baskets kan worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend, wat betekent dat de bladeren in de wintermaanden zullen afsterven. Het is een vaste plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren zal produceren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst goed te beschermen. In de winter kan de plant blad verliezen, maar zal in het voorjaar weer uitlopen.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Het is een sterke vaste plant die goed gedijt in vochtige grond en halfschaduw. Regelmatig snoeien helpt om de groei onder controle te houden.

  Houttuynia cordata 'Chameleon' heeft ruimte nodig om zich te verspreiden, het liefst in vochtige grond. De plant kan zich snel vermeerderen en kan daarom het beste in een ruime plantenbak of border geplaatst worden. Het is aan te raden om regelmatig te controleren en eventueel uitlopers te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs mooiere kleurschakeringen ontwikkelen in een schaduwrijke omgeving. Zorg er wel voor dat de grond vochtig blijft om de groei te bevorderen. De plant kan echter ook in de zon groeien, maar zal dan meer groen van kleur zijn.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar laat geen plassen water ontstaan. Geef de plant water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt.

  Ja, "Houttuynia cordata 'Chameleon'" is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die worden geproduceerd. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, planten die gekozen worden voor biodiversiteit dragen bij aan het ondersteunen van verschillende soorten dieren en insecten in hun leefomgeving. Ze bieden voedsel, schuilplaatsen en nestgelegenheid, waardoor een gezond ecosysteem bevorderd wordt. Het is daarom belangrijk om planten te kiezen die diversiteit en evenwicht in de tuin bevorderen.

  De plant bloeit meestal in de maanden juni tot augustus en de bloei kan ongeveer 2 tot 4 weken duren.

  De plant kan beter niet in de volle zon geplaatst worden, omdat dit bladverbranding kan veroorzaken. Het wordt aanbevolen om de plant op een plek te zetten waar hij halfschaduw krijgt. Hij gedijt goed in vochtige, humusrijke grond.

  Nee, de Houttuynia cordata 'Chameleon' is niet eetbaar. Het is voornamelijk bedoeld als decoratieve tuinplant en heeft een sterke geur en smaak. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, als tuinplant heeft deze soort geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk bedoeld voor decoratieve doeleinden in de tuin.

 • De plant kan regelmatig gesnoeid worden om de groei te controleren en een compacte vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei na de bloei om de plant gezond te houden. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd dat het blad nat wordt.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de pot goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Af en toe bijmesten zal de groei bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige grond met een goede drainage. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale zuurgraad heeft. Vermijd te droge of te natte bodem om gezonde groei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een vochtige standplaats met halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vruchtbare grond met voldoende vochtigheid. Vermijd direct zonlicht om verbranding van het blad te voorkomen.

  Tuinplanten zoals deze soort hebben meestal winterbescherming nodig, zoals mulchen met bladeren of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Sommige tuiniers kiezen ervoor om de planten naar binnen te brengen tijdens de koudste maanden. Over het algemeen is het belangrijk om de specifieke behoeften van de plant te kennen en dienovereenkomstig te handelen.

  De plant gedijt het beste op een vochtige bodem en kan zowel in de zon als halfschaduw geplaatst worden. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemen weg om de plant gezond te houden. Geef de plant in droge perioden voldoende water.

  Tuinplanten hebben regelmatig bemesting nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een algemene meststof voor tuinplanten in het voorjaar en de zomer volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om zijn optimale groei te bevorderen.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden, worteltemperaturen te reguleren en onkruid te onderdrukken. Het kan het beste in het voorjaar worden aangebracht om de plant te helpen gedijen. Een laag mulch van 5-10 cm diep is over het algemeen voldoende.

  De Houttuynia cordata 'Chameleon' groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij een plant zoals deze, kunt u overwegen om regelmatig de bladeren te controleren op tekenen van plagen en indien nodig handmatig te verwijderen. Ook kunt u natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken door bijvoorbeeld bloemen te planten die nuttige insecten aantrekken. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende voedingsstoffen en water.

 • Omschrijving

  De Houttuynia cordata 'Chameleon' is een bodembedekkende plant met opvallende bladeren die van kleur veranderen. De bladeren hebben een unieke mix van groen, roze, rood en geel, waardoor de plant een prachtige toevoeging is aan de tuin. Deze plant gedijt het beste in vochtige grond en is geschikt voor zowel zon als schaduw. In de zomer produceert de 'Chameleon' kleine witte bloemen die een aangename geur verspreiden. Het is een veelzijdige plant die zowel in borders, als in potten en hanging baskets kan worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.