Hydrocharis morsus-ranae

Overig vaste planten

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrocharis morsus-ranae, ook wel bekend als kikkerbeet, is een drijvende waterplant die vaak te vinden is in stilstaande en langzaam stromende wateren. De plant heeft ronde bladeren die lijken op de vorm van een waterlelie en kleine, witte bloemen die boven het wateroppervlak uitsteken. Kikkerbeet vormt dichte matten op het wateroppervlak en biedt beschutting aan waterorganismen zoals vissen en insecten. De plant is winterhard en gedijt goed in zonnige tot licht beschaduwde gebieden. Kikkerbeet kan zich snel verspreiden en kan een invasieve soort worden in bepaalde watergebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Deze eigenschap houdt in dat de plant zijn bladeren het hele jaar door behoudt, in tegenstelling tot bladverliezende planten die hun bladeren verliezen in de herfst.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bladeren of stro om vorstschade te voorkomen. Het is een gemakkelijk te onderhouden en winterharde tuinplant.

  Ja, de plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in waterrijke omgevingen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren en te snoeien om overmatige groei te voorkomen.

  Deze plant heeft ongeveer een ruimte nodig van 30-60 cm in diameter in een vijver of waterpartij. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven om zich te verspreiden en te groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat om voldoende licht en voedingsstoffen te krijgen.

  Ja, Hydrocharis morsus-ranae groeit goed in de schaduw. Het is een waterplant die gedijt in vochtige omstandigheden en kan goed groeien onder bomen en struiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft en niet uitdroogt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, bij voorkeur een paar keer per week. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Deze plant is niet bekend om zijn vlinder- en bijenlokkende eigenschappen. Het is voornamelijk een waterplant die drijft op het wateroppervlak. Het trekt voornamelijk kikkers aan vanwege zijn schuilmogelijkheden.

  Ja, door zijn dichte bladerdek zorgt deze plant voor beschutting en voedsel voor kleinere organismen in het water. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de omgeving.

  De Hydrocharis morsus-ranae bloeit meestal in de maanden juni, juli en augustus. De bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Deze plant kan over het algemeen goed tegen de volle zon, maar het is beter om hem gedeeltelijk in de schaduw te plaatsen om verbranding te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig blijft.

  Ja, de plant is eetbaar en wordt soms gebruikt als voedsel voor bepaalde waterdieren. Het is echter niet geschikt of gebruikelijk voor menselijke consumptie. Het wordt vaak beschouwd als een decoratieve plant voor in de vijver.

  Ja, deze plant heeft drijvende bladeren die geluid kunnen dempen door het wateroppervlak te bedekken. Dit kan helpen om het geluid van bijvoorbeeld vallende regendruppels te dempen. Het plant biedt dus enige geluidsdempende eigenschappen.

 • Hydrocharis morsus-ranae kan af en toe gesnoeid worden om de groei te bevorderen en de plant gezond te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Let op dat de wortels intact blijven tijdens het snoeien.

  Deze plant heeft veel water nodig en houdt van vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Geef regelmatig water, vooral tijdens warme zomerdagen.

  Voor de Hydrocharis morsus-ranae is het belangrijk om te groeien in neutrale tot licht zure potgrond. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en goed vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Hydrocharis morsus-ranae heeft een voorkeur voor vochtige tot natte bodems en groeit goed in klei- of leemgrond. Een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor deze plant. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei.

  Deze waterplant groeit het beste in ondiep water met veel zonlicht. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft. Het is ideaal om deze plant te plaatsen in een vijver of moerasgebied.

  De plant heeft geen specifieke winterbescherming nodig, omdat hij vorstbestendig is. Eventueel kan een laagje mulch rond de plant helpen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Het is belangrijk om de plant goed te laten afwateren om vorstschade te voorkomen.

  Hydrocharis morsus-ranae heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Zorg voor voldoende water en een zonnige standplaats. Verwijder af en toe dode bladeren voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig. Het is voldoende om af en toe wat organische mest of vloeibare meststof toe te voegen tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de plant niet overbemest raakt om problemen met waterkwaliteit te voorkomen.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze waterplant te beschermen en vocht vast te houden. Het helpt ook om onkruidgroei te verminderen en de bodemtemperatuur te reguleren. Het gebruik van organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers is geschikt voor mulchen bij deze plant.

  Deze plant gedijt het best in neutrale tot lichtzure bodems. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 wordt als ideaal beschouwd voor de groei van deze plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  De plant kan last hebben van slakken en bladluizen. Het is belangrijk om regelmatig de plant te inspecteren en indien nodig maatregelen te nemen om ongedierte te bestrijden, zoals het gebruik van natuurlijke vijanden of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Hydrocharis morsus-ranae, ook wel bekend als kikkerbeet, is een drijvende waterplant die vaak te vinden is in stilstaande en langzaam stromende wateren. De plant heeft ronde bladeren die lijken op de vorm van een waterlelie en kleine, witte bloemen die boven het wateroppervlak uitsteken. Kikkerbeet vormt dichte matten op het wateroppervlak en biedt beschutting aan waterorganismen zoals vissen en insecten. De plant is winterhard en gedijt goed in zonnige tot licht beschaduwde gebieden. Kikkerbeet kan zich snel verspreiden en kan een invasieve soort worden in bepaalde watergebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.