Iberis sempervirens

Iberis

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iberis sempervirens, ook wel bekend als scheefkelk, is een groenblijvende vaste plant met kleine witte bloemen die bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. De plant vormt compacte matten van groen blad en bloemen die vlinders aantrekken. Het is een populaire plant voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Iberis sempervirens gedijt goed in de volle zon en in goed doorlatende grond. Deze plant vereist weinig onderhoud en is goed winterhard.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn continue groenblijvende eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen wanneer de temperatuur onder de -15 graden Celsius komt.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zowel de volle zon als halfschaduw. Regelmatig snoeien na de bloei bevordert de groei en bloei van de plant.

  De plant heeft gemiddeld ongeveer 30 cm ruimte nodig om volledig te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor een optimale luchtcirculatie. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook goed gedijen in lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor goede drainage in de grond. Over het algemeen kan de plant ook op een plek met wat schaduw goed groeien.

  Iberis sempervirens heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Geef in de zomerperiode regelmatig water, maar wees zuinig in de winter.

  Iberis sempervirens is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die het produceert. Het kan dus zeker bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin. Let er wel op dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei en bloei.

  "De plant draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en andere bestuivers aan te trekken met zijn bloemen. Het zorgt voor een gevarieerd ecosysteem in de tuin. Daarnaast kan het ook dienen als voedselbron voor diverse insectensoorten."

  Deze plant bloeit meestal in de maanden april en mei en blijft dan bloeien gedurende ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en regelmatig wordt bewaterd. Het is een ideale tuinplant voor een zonnige border of rotstuin.

  Nee, de plant is niet eetbaar en wordt over het algemeen alleen gekweekt vanwege de mooie bloemen. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  De plant is niet geluidsdempend. Het is een vaste plant die vooral bekend staat om zijn bloeiende witte bloemen. Het kan wel een mooie toevoeging zijn aan een tuin of border.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste in het voorjaar gebeuren, na de bloei. Verwijder de uitgebloeide bloemstelen en dun de plant indien nodig uit. Snoei de plant tot net boven de grond om de vorm en de groei te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Het is aan te raden om Iberis sempervirens in goed doorlatende potgrond te planten, dit zal de plant helpen om gezond te blijven. Vermijd zware kleigrond, omdat dit de afvoer kan belemmeren en wateroverlast kan veroorzaken. Kies voor een potgrond die speciaal is samengesteld voor tuinplanten om de groei en bloei te bevorderen.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende en droge bodem. Zorg voor een neutrale tot kalkrijke grond. Het is belangrijk dat de bodem niet te voedselrijk is.

  De Iberis sempervirens gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Deze plant kan goed tegen droge omstandigheden en is geschikt voor rotstuinen, borderbeplanting en als bodembedekker. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende licht en luchtcirculatie rondom de plant.

  Als tuinplant heeft deze plant over het algemeen niet veel winterbescherming nodig, omdat het goed bestand is tegen koude temperaturen. Een lichte mulchlaag van organisch materiaal kan echter helpen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om te voorkomen dat de wortels te lang nat blijven.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge omstandigheden. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en verwijder dode bladeren en bloemen regelmatig. Geef de plant in droge periodes extra water.

  Tuinplanten hebben over het algemeen een lichte bemesting nodig in het voorjaar. Gebruik een langzaam werkende meststof voor bloeiende planten voor een gezonde groei en bloei. Te veel bemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Mulch de plant in het voorjaar met organisch materiaal om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet in direct contact komt met de stengels om rot te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag jaarlijks om de plant gezond te houden.

  De bodem moet een neutrale tot licht alkalische pH hebben, idealiter tussen 6,5 en 7,5. Een te zure bodem kan problemen veroorzaken voor de plant en de groei negatief beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om de pH van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatig controleren op luizen, slakken en rupsen helpen. Wanneer nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidzeep worden gebruikt. Het is ook aan te raden om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor optimale groeiomstandigheden om zo de kans op ongedierte te verkleinen.

 • Omschrijving

  Iberis sempervirens, ook wel bekend als scheefkelk, is een groenblijvende vaste plant met kleine witte bloemen die bloeien in het voorjaar en de vroege zomer. De plant vormt compacte matten van groen blad en bloemen die vlinders aantrekken. Het is een populaire plant voor rotstuinen, borders en als bodembedekker. Iberis sempervirens gedijt goed in de volle zon en in goed doorlatende grond. Deze plant vereist weinig onderhoud en is goed winterhard.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.