Inula candida

Inula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Inula candida, ook wel bekend als witte alant, is een meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft opvallende, witte bloemhoofdjes die bloeien van juli tot september. De bloemen trekken veel insecten aan, zoals bijen en vlinders. Inula candida groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De plant kan tot wel 1.5 meter hoog worden en wordt vaak gebruikt in borders en als snijbloem.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een tuinplant die in de lente en zomer bloeit.

  Deze plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -15°C verdragen. Het is dus een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud. Hij heeft weinig zorg nodig en gedijt goed in de tuin. Het is een mooie toevoeging aan je tuin zonder veel moeite.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 cm in diameter om optimaal te groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te houden, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze gedijen over het algemeen het beste in de volle zon, maar kunnen ook gedeeltelijk in de schaduw worden geplant. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant nog steeds voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien. Matige tot hoge lichtomstandigheden zijn ideaal voor deze plantensoort.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme zomermaanden. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. In de winter kan de plant minder frequent water nodig hebben.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor in de tuin als je deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, "Inula candida" is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en bijdraagt aan de diversiteit van planten in de tuin. Het bevordert een gezonde en evenwichtige ecosystem in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden juli, augustus en september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6-8 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Zorg voor voldoende water en bescherming tegen felle middagzon op warme dagen. Het is een sterke tuinplant die goed kan groeien in zonnige omstandigheden.

  Ja, de wortels van deze plant worden soms gebruikt in de traditionele geneeskunde en kunnen ook worden gegeten als groente. De bladeren en bloemen van deze plant zijn niet geschikt voor consumptie.

  Ja, deze plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en het groeien in groepen. Het kan helpen om geluid te absorberen en de omgeving rustiger te maken.

 • In het voorjaar kan de plant teruggesnoeid worden tot vlak boven de grond om de groei te bevorderen. Verwijder regelmatig dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Knip uitgebloeide bloemen af om de bloei te verlengen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om in de ochtend water te geven.

  Voor de Tuinplanten zoals "Inula candida" is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar om de groei te stimuleren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een pH-waarde tussen de 6 en 7 voor optimale groei.

  Inula candida gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Deze plant kan goed groeien in borders, perken of in een natuurlijke tuin.

  Bescherm de plant tijdens de winter met een dikke laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de wortels niet blootgesteld worden aan extreme kou. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens warme zomers. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef af en toe wat mest voor een gezonde groei. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden.

  In het voorjaar kan de plant worden bemest met organische meststoffen. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meststof die speciaal geschikt is voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant en vermijd het direct op de bladeren te strooien.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond, onderdrukt onkruidgroei en verbetert de bodemstructuur. Het kan worden toegepast in het voorjaar om de plant te beschermen tegen vorst en in de zomer om de wortels koel te houden. Kies organisch mulchmateriaal zoals bladeren, stro of compost voor de beste resultaten.

  Tuinplanten zoals Inula candida gedijen het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aanpassingen te maken met kalk of zwavel. Planten die in de verkeerde pH-bodem groeien, kunnen moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen.

  De plant Inula candida kan last hebben van plagen zoals bladluizen, trips en wolluizen. Om deze ongedierte te bestrijden, kan gebruik gemaakt worden van insecticiden of natuurlijke methoden zoals het verwijderen van aangetaste bladeren en het inzetten van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte is belangrijk om een mogelijke plaag snel te kunnen bestrijden.

 • Omschrijving

  Inula candida, ook wel bekend als witte alant, is een meerjarige plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft opvallende, witte bloemhoofdjes die bloeien van juli tot september. De bloemen trekken veel insecten aan, zoals bijen en vlinders. Inula candida groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond. De plant kan tot wel 1.5 meter hoog worden en wordt vaak gebruikt in borders en als snijbloem.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.