Inula ensifolia

Inula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Inula ensifolia, ook wel zwaardvormige alant genoemd, is een compacte vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met heldergele bloemen die lijken op kleine zonnebloemen. Inula ensifolia groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond en kan zowel in borders als in rotstuinen worden geplant. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een prachtige aanvulling in een tuin met een natuurlijke uitstraling. Inula ensifolia kan tot ongeveer 30 cm hoog worden en heeft een opvallende verschijning dankzij de heldergele bloemen en groene bladeren.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan uw tuin vanwege zijn constante groene uitstraling.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen extreme kou. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten tijdens de wintermaanden.

  Ja, de plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om regelmatig water te geven en de plant af en toe te bemesten. Verwijder regelmatig oude bloemen om de bloei te stimuleren.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en te genieten van voldoende zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om te voorkomen dat hij te groot wordt.

  Nee, Tuinplanten groeien over het algemeen het beste in de volle zon. Een goede blootstelling aan zonlicht zorgt voor gezonde groei en bloei. Het wordt daarom aangeraden om Tuinplanten te planten op een zonnige plek in de tuin.

  Tuinplanten zoals "Inula ensifolia" hebben meestal 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond met je vinger te voelen.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen vanwege de bloemen die nectar produceren. Hierdoor draagt het bij aan de bestuiving van andere planten in de tuin. Planten die bijen en vlinders aantrekken kunnen een mooie toevoeging zijn aan een tuin.

  Ja, planten die bloemen produceren zoals ik zijn nuttig voor het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders, wat de biodiversiteit in de tuin kan verhogen. Daarnaast kan ik ook beschutting bieden aan kleine dieren en insecten. Tot slot, mijn wortels helpen de bodemstructuur te verbeteren en voedingsstoffen vast te houden, wat bijdraagt aan een gezonder ecosysteem.

  Deze plant bloeit van juli tot september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 weken. Na de bloei vormen zich kleine zaadjes die verspreid worden door de wind.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin voor optimale groei en bloei.

  De plant Inula ensifolia is niet eetbaar voor menselijke consumptie. Het is een decoratieve tuinplant en wordt niet gekweekt om te eten. Het wordt aanbevolen om geen delen van deze plant te consumeren.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen dankzij de bladeren en stelen die geluidstrillingen absorberen en dempen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen in de directe omgeving van de plant. Het effect van geluidsdemping kan echter variëren afhankelijk van factoren zoals de grootte en dichtheid van de plant.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste plaatsvinden in het voorjaar, direct na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant terug tot een compacte vorm om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de snoeischaar scherp is om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten zoals deze plant is het belangrijk om gebruik te maken van goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei. Houd de potgrond vochtig maar vermijd dat de wortels van de plant te lang nat blijven.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en mag niet te nat zijn. Daarnaast verkiest deze plant een voedzame bodem met een neutrale tot licht alkalische pH-waarde. Het is belangrijk om regelmatig de bodem te bemesten voor een gezonde groei en bloei.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende en vochtige grond. Deze plant gedijt goed in borders, rotstuinen en wilde tuinen.

  Om de winter goed door te komen, is het aan te raden de plant te beschermen met een dikke laag mulch of bladeren rond de basis. Daarnaast kan een beschermende doek over de plant worden geplaatst om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, zorg voor voldoende zonlicht en geef indien nodig voeding om de plant gezond te houden. Snoei eventueel dode of uitgebloeide takken weg om de plant er goed uit te laten zien. Verwijder onkruid en houd de omgeving van de plant schoon om plagen en ziektes te voorkomen.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te dienen om de groei te stimuleren. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger gehalte aan stikstof voor een gezonde ontwikkeling van de plant. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt rond de plant en goed ingewaterd wordt.

  Mulchen met organisch materiaal zoals bladeren, boomschors of compost helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken rondom deze tuinplant. Het beschermt ook de wortels tegen extreme temperaturen en verbetert de bodemstructuur voor een gezonde groei. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen.

  De plant gedijt het beste in een bodem met een neutrale zuurgraad tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen. Een gezonde bodem met de juiste zuurgraad is essentieel voor een goede groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Ook kunnen preventieve maatregelen worden genomen, zoals het regelmatig inspecteren van de plant en het verwijderen van aangetaste bladeren. Tot slot kunnen ook biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Inula ensifolia, ook wel zwaardvormige alant genoemd, is een compacte vaste plant die behoort tot de composietenfamilie. De plant heeft lancetvormige bladeren en bloeit in de zomer met heldergele bloemen die lijken op kleine zonnebloemen. Inula ensifolia groeit het beste op een zonnige plek in goed doorlatende grond en kan zowel in borders als in rotstuinen worden geplant. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een prachtige aanvulling in een tuin met een natuurlijke uitstraling. Inula ensifolia kan tot ongeveer 30 cm hoog worden en heeft een opvallende verschijning dankzij de heldergele bloemen en groene bladeren.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.