Iris foetidissima

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris foetidissima, ook wel bekend als de stinkende iris, is een plant met lange bladeren die in de vorm van een waaier groeien. De plant produceert opvallende paarse bloemen met gele vlekken in de lente en zomer. Na de bloei ontwikkelen zich ronde oranje zaden in opvallende oranje zaaddozen. De plant staat bekend om zijn sterke geur die sommige mensen als onaangenaam ervaren. Iris foetidissima gedijt goed in vochtige, humusrijke grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt hij voor een constant groene uitstraling in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Over het algemeen kan deze plant goed overleven in Nederlandse tuinen.

  Ja, deze plant is gemakkelijk te onderhouden en vereist weinig aandacht. Hij gedijt goed in de meeste bodemsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant heeft u ongeveer 30-60 cm ruimte nodig om te groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten voor luchtcirculatie en groei. Houd rekening met de volwassen grootte en verspreiding van de plant bij het planten.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en is geschikt voor schaduwrijke tuinen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, zelfs in de schaduw. De plant kan goed gedijen in vochtige en goed doorlatende grond.

  Geef de plant ongeveer één keer per week water, zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  De plant is niet bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het zijn voornamelijk de bloemen met heldere kleuren die deze insecten lokken. Het blad van deze plant heeft echter een minder aantrekkelijke geur.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij nectar en stuifmeel levert voor bestuivende insecten. Daarnaast biedt hij schuilplaatsen en voedsel voor verschillende diersoorten in de tuin. Het helpt de diversiteit van planten en dieren te behouden.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om uitdroging te voorkomen. Bij extreme hitte kan wat extra bescherming of schaduw nuttig zijn.

  Nee, Iris foetidissima is niet eetbaar. Het sap en de zaden van deze plant kunnen maagklachten en irritatie veroorzaken bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap geluid te dempen door zijn bladeren en stengels. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen, vooral in een tuin of binnenruimte.

 • Deze plant hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden, maar dode of beschadigde bladeren kunnen in het voorjaar worden verwijderd. Het is belangrijk om uitgebloeide bloemstelen weg te knippen om de plant er verzorgd uit te laten zien. Zorg ervoor dat bij het snoeien scherpe gereedschappen worden gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Deze plant houdt van een gematigde hoeveelheid water en moet regelmatig worden bewaterd, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt om wortelrot te voorkomen. Het is het beste om de plant 's ochtends water te geven, zodat de bladeren de tijd hebben om te drogen voordat de nacht valt.

  Voor de Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende en lichtzure potgrond te gebruiken. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te bemesten en de plant voldoende water te geven. Zorg ervoor dat de pot groot genoeg is voor de wortels van de plant.

  Deze plant vereist een goed doorlatende bodem en geeft de voorkeur aan een vochtige grond. Het gedijt goed in zowel zure als neutrale bodems en kan groeien in zowel klei als zandgrond. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te mulchen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste op een halfschaduwrijke tot schaduwrijke standplaats. Het liefst staat hij op een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te droog wordt.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Ook kan een beschermende laag van stro of vliesdoek over de plant worden gelegd. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig zorg nodig. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft weinig bemesting nodig en kan goed gedijen in normale tuingrond. Een organische meststof in het voorjaar kan helpen bij een gezonde groei en bloei. Te veel bemesting kan leiden tot minder bloemen en langere bladeren.

  Mulch kan gebruikt worden om de bodem vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en de plant te beschermen tegen vorst. Het wordt aanbevolen om organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost te gebruiken als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels of bladeren van de plant ligt om schimmelgroei te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6.5 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel aan te passen met kalk of zwavel. De plant zal het moeilijk hebben in zeer zure of zeer basische bodems.

  Voor deze plant kan je het best preventief te werk gaan door regelmatig de bladeren te inspecteren op ongedierte. Bij een plaag kan je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes inzetten. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door regelmatig te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  Iris foetidissima, ook wel bekend als de stinkende iris, is een plant met lange bladeren die in de vorm van een waaier groeien. De plant produceert opvallende paarse bloemen met gele vlekken in de lente en zomer. Na de bloei ontwikkelen zich ronde oranje zaden in opvallende oranje zaaddozen. De plant staat bekend om zijn sterke geur die sommige mensen als onaangenaam ervaren. Iris foetidissima gedijt goed in vochtige, humusrijke grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.