Iris germanica

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris germanica, ook wel bekend als de Duitse iris, is een prachtige bloeiende plant met grote en kleurrijke bloemen. Deze irissoort staat bekend om zijn opvallende bloemblaadjes met contrasterende strepen en vlekken. De plant groeit vanuit een stevige wortelstok en is winterhard, waardoor hij jaar na jaar terugkomt. De bloeiperiode van de Iris germanica is in het late voorjaar tot de vroege zomer. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant kan tijdens de winter afsterven. Het is aan te raden om de dode bladeren te verwijderen voor een nette uitstraling.

  Iris germanica is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. In de winterperiode is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen in de tuin. Het is belangrijk om regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant heb je ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de omgeving voldoende zonlicht ontvangt en de grond goed gedraineerd is. Houd ook voldoende afstand tussen andere planten om de groei niet te belemmeren.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon, maar kan ook wel wat schaduw verdragen. Zorg ervoor dat er nog voldoende licht is, anders kan de bloei verminderen. Een plekje met ochtendzon en wat beschutting tegen de felste middagzon is ideaal.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Bij droogte kan wat vaker water gegeven worden.

  Ja, deze plant staat bekend om zijn aantrekkingskracht op vlinders en bijen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de mooie bloemen die deze insecten aantrekken. Het kan helpen om de biodiversiteit in uw tuin te vergroten.

  Ja, deze plant trekt bestuivende insecten aan en biedt beschutting aan kleine dieren. Dit kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt wanneer het erg warm is. In de volle zon kan de plant goed bloeien en mooie bloemen produceren.

  Nee, de wortelstokken en bloemen van deze plant zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het wordt sterk afgeraden om deze plant als voedsel te gebruiken.

  Ja, de planten in de categorie Tuinplanten hebben over het algemeen een beperkt geluidsdempend effect vanwege hun bladeren en stengels. Sommige Tuinplanten kunnen geluid enigszins absorberen, maar zijn over het algemeen niet zeer effectief in geluidsdemping. Het is aan te raden om extra maatregelen te nemen als geluidsreductie gewenst is in een bepaalde omgeving.

 • Deze plant kan na de bloei worden gesnoeid door de uitgebloeide bloemstengels af te knippen. Verwijder ook eventueel beschadigd blad om de plant gezond te houden. Over het algemeen is snoeien van deze plant niet noodzakelijk voor de bloei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt.

  Voor deze plant is het belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om een mengsel te gebruiken dat rijk is aan organisch materiaal, zoals compost. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal zoals compost kan helpen bij het verbeteren van de bodemkwaliteit.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Het is aan te raden om de plant te bedekken met een dikke laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Daarnaast kan het helpen om de planten bij elkaar te binden en te beschermen met een lichtgewicht doek of jutezak. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om te voorkomen dat de wortels te nat worden.

  ​Deze plant gedijt het best in goed doorlatende grond en een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is het belangrijk om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Mest de plant niet te vaak, één of twee keer per jaar is voldoende. Houd de grond goed vochtig na het bemesten.

  Mulch rondom de plant helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals compost, bladmulch of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  Tuinplanten zoals "Iris germanica" gedijen het best in een bodem met een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5, wat als neutraal wordt beschouwd. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een te zure of te basische bodem kan de groei en bloei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kun je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig de plant te controleren op aanwezigheid van bijvoorbeeld bladluizen of slakken en deze indien nodig handmatig te verwijderen. Het is ook aan te raden om de plant gezond te houden door deze op de juiste manier te bemesten en voldoende water te geven.

 • Omschrijving

  De Iris germanica, ook wel bekend als de Duitse iris, is een prachtige bloeiende plant met grote en kleurrijke bloemen. Deze irissoort staat bekend om zijn opvallende bloemblaadjes met contrasterende strepen en vlekken. De plant groeit vanuit een stevige wortelstok en is winterhard, waardoor hij jaar na jaar terugkomt. De bloeiperiode van de Iris germanica is in het late voorjaar tot de vroege zomer. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.