Iris ensata 'Variegata'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris ensata 'Variegata' is een prachtige en opvallende vaste plant met zwaardvormige bladeren die groen zijn met opvallende witte strepen. In de zomer bloeit deze plant met grote bloemen in verschillende tinten paars, roze en wit, die een subtiele en elegante uitstraling geven aan de tuin. De 'Variegata' variant van de Iris ensata heeft een bont blad dat een opvallend contrast vormt met de kleurrijke bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige grond en kan worden geplant langs de rand van vijvers of in vochtige border. Iris ensata 'Variegata' trekt vlinders en bijen aan en voegt een vleugje kleur en schoonheid toe aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant Iris ensata 'Variegata' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant te bedekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  Deze plant vereist regelmatig onderhoud, waaronder het verwijderen van dode bladeren en bloemstelen. Het is belangrijk om de plant goed water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Over het algemeen kan de plant goed gedijen met de juiste zorg en aandacht.

  "Iris ensata 'Variegata' heeft ongeveer 30 tot 60 centimeter ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en bloeien. Houd ook rekening met de groeiwijze van de plant en geef het voldoende room om zich uit te spreiden."

  De Iris Ensata Variegata groeit het beste op een plek met veel zonlicht, maar kan ook overleven in de halfschaduw. In de volle schaduw zal de plant echter minder bloemen produceren en kunnen de bladeren minder kleurrijk worden. Het is dus aan te raden om de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek te planten voor de beste groeiresultaten.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Over het algemeen is één tot twee keer per week water geven voldoende. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectar en kleurrijke bloemblaadjes. Het kan een mooie toevoeging zijn aan een tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken. Let op: niet alle soorten vlinders en bijen worden aangetrokken door deze plant, het kan variëren afhankelijk van de regio.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat hij bijen en andere bestuivers aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van diversiteit aan de tuin met verschillende plantensoorten kan de biodiversiteit bevorderen.

  De bloeiperiode van deze plant is in de maanden juni en juli. De bloemen kunnen tot wel twee weken bloeien.

  Deze plant kan goed gedijen in de volle zon, maar kan ook deels in de schaduw worden geplaatst. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig is, vooral tijdens warme zomers. Over het algemeen gedijt deze plant goed in de tuin.

  Nee, Iris ensata 'Variegata' is niet eetbaar. Het is een sierplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn prachtige bloemen. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, in het algemeen kunnen planten geluid absorberen en dus bijdragen aan geluidsdemping. Het is echter belangrijk op te merken dat het effect afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de dichtheid en hoogte van de planten. Over het algemeen hebben grotere, dichtbegroeide planten een groter geluidsdempend effect dan kleinere, minder dichte planten.

 • Iris ensata 'Variegata' heeft geen specifieke snoei nodig, maar dode bladeren en bloemstelen kunnen verwijderd worden om de plant er netjes uit te laten zien. Het is aan te raden om dit te doen in het voorjaar voordat de plant begint te groeien. Overmatig snoeien kan de bloei verminderen.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw kraanwater.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren en indien nodig water te geven. Zorg ervoor dat de plant niet te lang in droge grond staat om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best in vochtige tot natte grond met een neutrale pH. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wortelrot te voorkomen. Verrijk de grond met compost of organische meststoffen voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend en vochtig is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Tuinplanten zoals deze vereisen bescherming tegen strenge vorst in de winter. Een laag mulch rond de basis kan helpen om de wortels te beschermen. Daarnaast is het aan te raden om de plant af te dekken met een doek of speciale winterbeschermingsmaterialen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden. Eventueel kun je in het voorjaar meststoffen toevoegen voor een goede groei.

  Het is raadzaam om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen aan de grond waar de plant groeit. Deze planten hebben behoefte aan een rijke bodem om gezond te blijven en goed te kunnen groeien. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch de grond rondom deze plant met organisch materiaal zoals compost of boomschors om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei tegen te gaan. Dit zal de plant helpen om gezond te blijven en goed te groeien. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht bij de stam van de plant komt om verstikking te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 te houden voor optimale groei. Een te zure of te basische bodem kan de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Iris ensata 'Variegata', kunt u natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken zoals neemolie of insectenwerende planten. Daarnaast is regelmatig controleren op plagen en het handmatig verwijderen ervan een effectieve methode. Insectengaas kan ook helpen om ongewenste bezoekers op afstand te houden.

 • Omschrijving

  Iris ensata 'Variegata' is een prachtige en opvallende vaste plant met zwaardvormige bladeren die groen zijn met opvallende witte strepen. In de zomer bloeit deze plant met grote bloemen in verschillende tinten paars, roze en wit, die een subtiele en elegante uitstraling geven aan de tuin. De 'Variegata' variant van de Iris ensata heeft een bont blad dat een opvallend contrast vormt met de kleurrijke bloemen. Deze plant gedijt goed in vochtige grond en kan worden geplant langs de rand van vijvers of in vochtige border. Iris ensata 'Variegata' trekt vlinders en bijen aan en voegt een vleugje kleur en schoonheid toe aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.