Iris laevigata 'Rose Queen'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris laevigata 'Rose Queen' is een prachtige waterplant met opvallende bloemen in een zachte roze kleur. De bloemen van deze iris variëren van lichtroze tot bijna wit en hebben een subtiel parfum. De plant gedijt goed in vochtige grond en kan zelfs in ondiep water groeien, waardoor het een perfecte keuze is voor waterpartijen in de tuin. De bloeiperiode van Iris laevigata 'Rose Queen' valt in het voorjaar en vroege zomer, waardoor de tuin wordt opgefleurd met haar prachtige bloemen. Deze irissoort trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle aanwinst is voor elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris laevigata 'Rose Queen' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren gedurende de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken met bijvoorbeeld wat bladeren of stro.

  De plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg voor voldoende water en een zonnige standplaats voor optimale groei. Af en toe dood blad verwijderen en regelmatig bemesten helpt de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 20-30 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om de plant in groepen te planten voor een mooi effect. Zorg voor voldoende ruimte tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen.

  Iris laevigata 'Rose Queen' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Om een overvloedige bloei te garanderen, is het aan te raden om de plant op een plek te zetten waar deze minstens zes uur direct zonlicht krijgt per dag. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, dus controleer regelmatig of de grond niet te droog is. Het is aan te raden om de plant ongeveer 2-3 keer per week water te geven.

  Ja, de plant Iris laevigata 'Rose Queen' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar en de kleurrijke bloemen. Het is een waardevolle toevoeging in de tuin voor bestuiving en biodiversiteit.

  Ja, planten die veel bloemen produceren zoals Iris laevigata 'Rose Queen' zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit, omdat ze insecten aantrekken die zorgen voor bestuiving. Hierdoor dragen ze bij aan een gezonde ecologische omgeving in de tuin. Het is belangrijk om verschillende soorten planten aan te bieden, zodat er een diversiteit aan dieren wordt aangetrokken.

  De Iris laevigata 'Rose Queen' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin tijdens het voorjaar.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. Plant de Iris laevigata 'Rose Queen' op een zonnige plek voor de beste groei.

  Nee, de Iris laevigata 'Rose Queen' is niet eetbaar. Deze plant bevat giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de Iris laevigata 'Rose Queen' heeft geluidsdempende eigenschappen. De plant heeft dichte bladeren en stengels die geluidsgolven absorberen en dempen, waardoor het geluid in de omgeving verminderd kan worden. Het plant kan dus helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Deze plant heeft geen specifieke snoei nodig, maar verwijder dode bladeren en bloemstengels voor een verzorgd uiterlijk. Snoei eventueel de uitgebloeide bloemen weg om de plant te stimuleren om nieuwe bloemen te produceren. Het is aan te raden om de plant na de bloei te snoeien om de groei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Geef water bij de wortels en vermijd dat het blad nat wordt om schimmel te voorkomen.

  De plant vereist goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Zorg voor voldoende vochtigheid maar vermijd te natte grond. Het is aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de plant gezond te houden.

  Deze plant groeit het beste in een vochtige en goed doorlatende bodem. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH heeft. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind.

  De plant heeft winterbescherming nodig in de vorm van een dikke laag mulch of bladeren rond de basis. Dit helpt de wortels te beschermen tegen bevriezing. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een jute doek of speciale plantenhoes tijdens koudere periodes.

  De plant vereist regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemen om de groei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks organische meststoffen voor optimale bloei.

  Tuinplanten zoals deze kunnen in het voorjaar worden bemest met een algemene meststof voor bloeiende planten. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de plant en water goed na het bemesten. Het is raadzaam om de plant in de zomer nogmaals licht te bemesten voor optimale groei en bloei.

  Mulch is belangrijk voor tuinplanten om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te voorkomen. Het kan ook helpen om de wortels van de planten te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik organische mulch, zoals compost of boomschors, voor het beste resultaat.

  De voorkeur van de plant is een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Een bodemtest kan helpen om de zuurgraad van de bodem te bepalen en eventueel aanpassingen te maken indien nodig. Het is belangrijk om de juiste omstandigheden te bieden voor de plant om optimaal te groeien en bloeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen te inspecteren op tekenen van insecten. Luizen kunnen worden verwijderd door ze met een sterke waterstraal weg te spoelen of door ze handmatig te verwijderen. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte in de tuin.

 • Omschrijving

  Iris laevigata 'Rose Queen' is een prachtige waterplant met opvallende bloemen in een zachte roze kleur. De bloemen van deze iris variëren van lichtroze tot bijna wit en hebben een subtiel parfum. De plant gedijt goed in vochtige grond en kan zelfs in ondiep water groeien, waardoor het een perfecte keuze is voor waterpartijen in de tuin. De bloeiperiode van Iris laevigata 'Rose Queen' valt in het voorjaar en vroege zomer, waardoor de tuin wordt opgefleurd met haar prachtige bloemen. Deze irissoort trekt ook vlinders en bijen aan, waardoor het een waardevolle aanwinst is voor elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.