Iris pallida var. dalmatica

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris pallida var. dalmatica is een mooie en elegante vaste plant met opvallende zilvergrijze bladeren. De plant produceert geurige bloemen in tinten van lavendel tot blauw, die bloeien in de lente en de zomer. De bloemen hebben een karakteristieke irisvorm en trekken vlinders en bijen aan. Deze irissoort gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een prachtige toevoeging aan elke tuin of borders.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de winter.

  "Iris pallida var. dalmatica" is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst en vocht in de winter. Het is aan te raden om de plant af te dekken met mulch of bladeren om deze te beschermen tegen kou.

  "Iris pallida var. dalmatica" is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem op een zonnige plek te zetten. Verder heeft de plant weinig extra aandacht nodig.

  De plant heeft ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen, met voldoende afstand tussen andere planten. Een gemiddelde afstand van 30-40 cm tussen planten wordt aanbevolen. Houd rekening met de grootte van de volgroeide plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei beperkt worden en kunnen bloemen minder uitbundig bloeien. Zorg voor voldoende zonlicht voor een optimale groei en bloei.

  Iris pallida var. dalmatica dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet drassig. Over het algemeen kan de plant één tot twee keer per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurige bloemen en nectar die ze produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen die bedoeld zijn om bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant trekt bestuivers aan dankzij de opvallende bloemen en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt het blad beschutting voor kleine dieren en insecten. Het is een waardevolle toevoeging voor het ecosysteem in de tuin.

  Deze plant bloeit meestal in mei en juni en de bloei kan tot 3 weken duren.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur per dag zonlicht nodig. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Het beste is om de plant 's morgens vroeg of laat in de middag water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, "Iris pallida var. dalmatica" is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk geteeld vanwege de decoratieve bloemen en geur. Het consumeren van de plant kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen.

  Planten in het algemeen hebben enige geluidsdempende eigenschappen, vooral wanneer ze dicht op elkaar geplant zijn. Bladeren en stengels van planten kunnen geluidsgolven absorberen en reflecteren, waardoor ze het geluid enigszins kunnen dempen. Het effect is echter beperkt in vergelijking met specifieke geluidsisolerende materialen.

 • Om de plant gezond en mooi te houden, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemstengels na de bloei te verwijderen. Verwijder ook eventueel dode of beschadigde bladeren. Snoei diep in het voorjaar alle dode bladeren weg om de plant ruimte te geven voor nieuwe groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water in de ochtend om schimmel- en rotproblemen te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Het is aan te raden om een mix van potgrond en scherp zand te gebruiken. Zo kan de plant voldoende vocht vasthouden zonder dat de wortels gaan rotten.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de grond niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor een neutrale tot licht alkalische pH-waarde van de bodem.

  De Iris pallida var. dalmatica heeft een zonnige standplaats nodig in goed doorlatende grond. Deze tuinplant doet het goed in borders, rotstuinen en wilde tuinen.rijk.

  Zorg voor mulch of een laag bladeren rond de basis van de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. In strenge winters kan het helpen om de plant af te dekken met een lichtgewicht doek of tuinvlies. Vergeet niet om de bescherming in het voorjaar te verwijderen om de groei niet te belemmeren.

  De plant vereist weinig onderhoud en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals deze hebben regelmatig mest nodig om gezond te groeien en bloeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten en breng dit aan volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn, dus geef niet meer mest dan aanbevolen.

  Mulchen met compost of bladeren in het voorjaar kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stelen of bladeren van de plant komt om schimmelgroei te voorkomen. Het is ook belangrijk om de mulchlaag jaarlijks te vernieuwen.

  De Iris pallida var. dalmatica groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7,0 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurtegraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals Iris pallida var. dalmatica, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes helpen bij het bestrijden van bladluizen. Het regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij de bestrijding. Het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kan een effectieve manier zijn om ongedierte te bestrijden zonder schade toe te brengen aan de plant.

 • Omschrijving

  De Iris pallida var. dalmatica is een mooie en elegante vaste plant met opvallende zilvergrijze bladeren. De plant produceert geurige bloemen in tinten van lavendel tot blauw, die bloeien in de lente en de zomer. De bloemen hebben een karakteristieke irisvorm en trekken vlinders en bijen aan. Deze irissoort gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een prachtige toevoeging aan elke tuin of borders.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.