Iris pallida 'Variegata'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris pallida 'Variegata' is een prachtige irisvariëteit met opvallende wit-gele strepen op de bladeren, waardoor het een decoratieve uitstraling heeft in de tuin. De plant produceert elegante paarse bloemen met een heerlijke geur die vlinders en bijen aantrekken. Het groeit het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Deze irisvariëteit vereist weinig onderhoud en is daarom zeer geschikt voor beginnende tuiniers. Als een vaste plant kan Iris pallida 'Variegata' jaar na jaar bloeien en bijdragen aan de schoonheid van de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, deze plant is niet groenblijvend. Het blad verliest zijn kleur en valt in de winter. Het is een tuinplant die in de lente en zomer bloeit.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen strenge vorst. Een mulchlaag kan helpen om de wortels te beschermen.

  Deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig specifieke behoeften. Zorg voor voldoende zonlicht en een goed doorlatende grond. Verwijder dode bladeren en bloemen regelmatig voor een gezonde groei.

  De plant heeft ongeveer 40-50 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant komt. Houd ook rekening met de grootte van de wortels bij het kiezen van een geschikte plek.

  De plant groeit het best in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloeien en kunnen de bladeren hun mooie kleuren verliezen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang in het water staan. Controleer regelmatig of de plant water nodig heeft door te voelen aan de bovenste laag van de grond.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn geurende bloemen. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken.

  Ja, planten zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit omdat ze zorgen voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren en insecten. Daarnaast dragen ze bij aan de productie van zuurstof en het verminderen van luchtvervuiling. Het is dus goed om verschillende planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden tijdens warme periodes. Deze plant gedijt het beste in een zonnige omgeving.

  Nee, de plant Iris pallida 'Variegata' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om delen van deze plant te consumeren, aangezien het giftig kan zijn voor mensen en dieren. Het wordt beschouwd als een decoratieve tuinplant.

  Ja, sommige tuinplanten hebben geluidsdempende eigenschappen door hun bladeren en structuur. Het kan helpen om omgevingsgeluid te absorberen en de akoestiek te verbeteren. Het is echter afhankelijk van de specifieke eigenschappen van de plant.

 • Iris pallida 'Variegata' kan na de bloei worden teruggesnoeid om de plant mooi compact te houden. Verwijder dood blad en bloemstengels om de plant gezond te houden. Doe dit in het najaar of vroeg in het voorjaar.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd dat er water op de bladeren terechtkomt om schimmelvorming te voorkomen.

  De Tuinplant dient te worden geplant in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, maar de grond mag niet te nat worden. Het is aan te raden om de plant af en toe bij te mesten tijdens het groeiseizoen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen. Vermijd te zure grond en zorg voor voldoende vochtigheid om de plant gezond te houden.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt en geef regelmatig water. Deze plant gedijt goed in borders, rotstuinen en plantenbakken.

  Tuinplanten zoals deze hebben meestal geen winterbescherming nodig. Het is voldoende om de plant goed te mulchen in het najaar en te zorgen voor een goede waterafvoer om vorstschade te voorkomen. Eventueel kan een beschermende laag van bladeren of stro worden toegevoegd voor extra isolatie.

  Deze plant gedijt het best op een goed gedraineerde grond en in de volle zon tot halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten in het groeiseizoen helpt de plant gezond te houden. Dode bladeren en bloemstengels kunnen worden weggeknipt om de plant er netjes uit te laten zien.

  Om de groei en bloei van tuinplanten te bevorderen, is regelmatige bemesting essentieel. Gebruik een uitgebalanceerde meststof speciaal voor tuinplanten en volg de aanbevolen dosering op de verpakking. Bemest bij voorkeur in het voorjaar en de zomer voor optimale resultaten.

  Mulch wordt aanbevolen voor deze tuinplanten om te helpen bij het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het behoud van een gelijkmatige temperatuur in de grond. Een laag mulch van ongeveer 5-10 cm dikte rond de planten kan gunstig zijn voor hun algehele gezondheid en groei. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels of bladeren van de planten wordt geplaatst om schimmelrot te voorkomen.

  De optimale zuurgraad van de bodem voor Tuinplanten ligt tussen de 6 en 7 op de pH-schaal. Het is belangrijk dat de bodem niet te zuur of te basisch is, omdat dit de groei van de plant kan beïnvloeden. Het regelmatig testen en aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan ervoor zorgen dat de Tuinplanten goed gedijen.

  Om ongedierte bij deze tuinplant te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stengels te controleren op tekenen van plagen. Als er sprake is van ongedierte, kan dit behandeld worden met natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum. Het is ook goed om de plant regelmatig te bemesten en voldoende water te geven om de gezondheid te bevorderen en de plant weerbaarder te maken tegen plagen.

 • Omschrijving

  Iris pallida 'Variegata' is een prachtige irisvariëteit met opvallende wit-gele strepen op de bladeren, waardoor het een decoratieve uitstraling heeft in de tuin. De plant produceert elegante paarse bloemen met een heerlijke geur die vlinders en bijen aantrekken. Het groeit het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Deze irisvariëteit vereist weinig onderhoud en is daarom zeer geschikt voor beginnende tuiniers. Als een vaste plant kan Iris pallida 'Variegata' jaar na jaar bloeien en bijdragen aan de schoonheid van de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.