Iris pseudacorus

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris pseudacorus, ook wel gele lis genoemd, is een moerasplant die voornamelijk langs waterkanten groeit. De plant heeft lange, zwaardvormige bladeren en opvallend grote, gele bloemen die in de zomer bloeien. De bloemen hebben een kenmerkende paarse of bruine adering. De gele lis kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien en trekt vaak bijen en vlinders aan. Hoewel de plant mooi bloeit, kan hij zich ook snel verspreiden en is bekend als invasieve soort in sommige gebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in de lente weer nieuwe bladeren krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge winters te beschermen met bijvoorbeeld een laag mulch. Het is geen probleem om de plant buiten te laten staan gedurende de winter.

  De plant is zeer makkelijk in onderhoud en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan af en toe worden gedaan om de plant in vorm te houden.

  De plant heeft een ruime plek nodig om te groeien en zich te verspreiden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen andere planten om te voorkomen dat ze elkaar verstikken. Houd rekening met de groeisnelheid en het uiteindelijke formaat van de plant.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het kan echter iets minder bloemen produceren in vergelijking met wanneer het in de volle zon staat. Over het algemeen doet het het goed in zowel zonnige als schaduwrijke omgevingen.

  De plant moet regelmatig bewaterd worden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang in het water staan. Geef de plant ongeveer 1 tot 2 keer per week water, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grootte van de plant.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de heldergele bloemen die veel nectar bevatten. Het is een uitstekende keuze om biodiversiteit in de tuin te stimuleren en bestuivers aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor de biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en zaden. Daarnaast biedt het beschutting voor kleine dieren in de tuin. Het zorgt voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving voor verschillende soorten fauna.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei tot juli en de bloei duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig voor een optimale groei en bloei. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende soorten grond en klimaten.

  Nee, de plant Iris pseudacorus is niet eetbaar. Het kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het is belangrijk om de plant niet in de buurt van voedsel te laten groeien.

  Nee, de plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant die bloeit met gele bloemen en groene bladeren. Het kan wel helpen bij het aantrekken van verschillende soorten dieren in de tuin.

 • De plant kan worden gesnoeid na de bloei, waarbij de uitgebloeide bloemstelen tot aan de basis kunnen worden afgeknipt. Verwijder ook eventuele dode bladeren en stengels om de plant gezond te houden. Snoei de plant niet in de wintermaanden om vorstschade te voorkomen.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur ondiep water om de wortels gelijkmatig vochtig te houden.

  Deze plant vereist vochtige, zure grond en houdt van een plekje in de zon of halfschaduw. Zorg voor goede afwatering om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van organisch materiaal aan de potgrond kan de groei en bloei ten goede komen.

  De plant groeit het beste in vochtige en zure grond, maar kan zich ook aanpassen aan andere bodemtypes. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te compact. Verrijk de grond indien nodig met organisch materiaal zoals compost.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in volle zon tot halfschaduw. Zorg voor vochtige grond, bijvoorbeeld nabij vijvers of sloten. Vermijd te droge of te natte grond om de plant gezond te houden.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de wortels aanbrengen. Ook kan je de plant bedekken met een laag bladeren of een vliesdoek. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om dode bladeren en bloemen te verwijderen om de groei te bevorderen. Daarnaast kan de plant worden bemest in het voorjaar om de bloei te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig voeding nodig om goed te groeien en bloeien. Gebruik een organische meststof in het voorjaar om de plant te voorzien van de benodigde voedingsstoffen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het verminderen van onkruidgroei rondom de plant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors als mulch. Breng een laag mulch van ongeveer 5-10 cm aan rondom de plant, maar vermijd het direct tegen de stengels te leggen om schimmelrot te voorkomen.

  Deze plant prefereert een neutrale tot licht zure bodem. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plant.

  De plant is gevoelig voor slakken en luizen. Om deze ongedierte te bestrijden, kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals nematoden of roofinsecten. Het regelmatig controleren van de plant en het weghalen van aangetaste delen kan ook helpen om de verspreiding van ongedierte tegen te gaan.

 • Omschrijving

  De Iris pseudacorus, ook wel gele lis genoemd, is een moerasplant die voornamelijk langs waterkanten groeit. De plant heeft lange, zwaardvormige bladeren en opvallend grote, gele bloemen die in de zomer bloeien. De bloemen hebben een kenmerkende paarse of bruine adering. De gele lis kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien en trekt vaak bijen en vlinders aan. Hoewel de plant mooi bloeit, kan hij zich ook snel verspreiden en is bekend als invasieve soort in sommige gebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.