Iris pseudacorus 'Variegata'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris pseudacorus 'Variegata' er en variant af den gule lis med iøjnefaldende marmoreret blade. Bladene er langstrakte og har en grøn base med markante gule striber. Om sommeren blomstrer denne plante med klargule blomster, der stikker op over bladene. Det er en sumpplante, der trives godt i fugtig jord eller lavt vand. 'Variegata' tilføjer et legende og farverigt element til haven eller dammen.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten Iris pseudacorus 'Variegata' er ikke stedsegrøn. Det er en løvfældende plante, der mister sine blade om vinteren. Det anbefales derfor at beskære planten tilbage om efteråret.

  Denne plante er hårdfør ned til omkring -20 grader Celsius. Det er en stærk plante, der er godt modstandsdygtig over for kolde temperaturer. Det anbefales at beskytte planten godt under streng frost.

  Denne plante er generelt let at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Så længe jorden er fugtig og veldrænet, vil planten trives godt. Regelmæssig beskæring af døde blade og blomsterstilke kan hjælpe med at holde planten sund.

  "Iris pseudacorus 'Variegata' har brug for plads til at sprede sig og vokse godt. Sørg for, at planten har tilstrækkelig plads til at sprede sine rødder ud og udvikle sig. Det er vigtigt at omplante planten regelmæssigt, hvis pladsen bliver for begrænset."

  Denne plante trives bedst i fuld sol til let skygge. I dybere skygge kan væksten hæmmes, og blomstringen formindskes. Det anbefales at plante planten et solrigt sted for optimal vækst og blomstring.

  Planten skal have vand i gennemsnit 1-2 gange om ugen. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men ikke gennemblødt. Om sommeren kan det være nødvendigt at give vand oftere på grund af de varme temperaturer.

  Ja, denne plante er kendt for sin tiltrækningskraft på sommerfugle og bier på grund af blomsterne, der indeholder nektar. Det er en værdifuld tilføjelse til haver på grund af den bestøvning, som disse insekter fremmer.

  Ja, ved hjælp af blomsterne fra denne plante tiltrækker du forskellige insekter. Derudover giver bladgraven ly og mad til små dyr. Det bidrager derfor bestemt til biodiversitet i haven.

  Denne plante blomstrer i månederne maj og juni, og blomstringsperioden varer cirka 4 til 6 uger.

  Ja, denne plante kan godt tåle at stå i fuld sol. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand, når den står i fuld sol. Planten vil trives bedst i fugtig jord.

  Nej, Iris pseudacorus 'Variegata' er ikke spiselig. At spise denne plante kan føre til mavesmerter og andre sundhedsproblemer. Det er derfor vigtigt ikke at indtage denne plante.

  Ja, denne plante har egenskaben at dæmpe lyd takket være blade og stængler, der absorberer lydbølger. Det kan hjælpe med at reducere omgivende støj. Planter kan være naturlige lyddæmpere i en have eller udendørs rum.

 • Planten skal beskæres efter blomstring ved at klippe de gamle blomsterstilke helt ned til jorden. Fjern også eventuelt beskadigede eller syge blade. Det er vigtigt at beskære regelmæssigt for at holde planten sund og smuk.

  Denne plante trives i fugtig jord og har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden ikke bliver for våd, da dette kan forårsage rodrot. Det anbefales at give planten vand om morgenen eller aftenen for at minimere fordampning.

  Denne plante trives bedst i fugtig og næringsrig pottemuld. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå rodrot. Tilsæt om nødvendigt organisk gødning for en sund vækst.

  Denne plante trives bedst i fugtig, næringsrig jord. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå vandoversvømmelse. En lag organisk materiale som kompost kan forbedre jordkvaliteten.

  Denne plante trives bedst på et sted i fuld sol eller halvskygge. Sørg for, at jorden er fugtig og godt drænet. Undgå for våde standpladser for at forhindre rådning af rødderne.

  Det kan være en god idé at dække planten med et lag organisk materiale som blade eller halm for at beskytte rødderne mod frost om vinteren. Det er også vigtigt at beskære planten grundigt, inden den strenge frost begynder for at mindske risikoen for skader. Sørg for, at planten står i en veldrænet jord, så overskydende vand ikke kan fryse og beskadige rødderne.

  Denne plante kræver regelmæssig vanding og trives bedst i fugtig jord. Beskær døde blade og blomsterstilke om efteråret for at holde planten sund. Fjern regelmæssigt ukrudt omkring planten for at fremme væksten.

  Haveplant som disse har brug for regelmæssig gødning i vækstsæsonen for at forblive sunde. Brug en generel gødning til blomstrende planter om foråret og sommeren i henhold til instruktionerne på emballagen. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Mulching med organisk materiale som kompost eller træbark kan hjælpe med at holde jorden fugtig og reducere ukrudtsvækst. Mulch beskytter også rødderne mod ekstreme temperaturer og tilføjer næringsstoffer til jorden. Vær opmærksom på at mulch ikke påføres direkte mod stængler eller blade på planten for at undgå skimmeldannelse.

  Denne plante trives bedst i fugtig jord med en let sur til neutral pH-værdi. Det er vigtigt at teste jorden regelmæssigt og eventuelt tilføje gødning for at opretholde den rette surhedsgrad. Vær opmærksom på, at jorden ikke må være for alkalisk, da dette kan hæmme plantens vækst.

  For denne plante er det vigtigt at regelmæssigt kontrollere for snegle og bladlus, da de potentielt kan forårsage skade på bladene. Snegle kan bekæmpes med biologiske sneglekorn, og bladlus kan fjernes ved at spraye planten med en blanding af vand og lidt opvaskemiddel. Det er også en god idé at inspicere planten regelmæssigt og fjerne eventuelt angrebne blade for at forhindre spredning af skadedyr.

 • Beskrivelse

  Iris pseudacorus 'Variegata' er en variant af den gule lis med iøjnefaldende marmoreret blade. Bladene er langstrakte og har en grøn base med markante gule striber. Om sommeren blomstrer denne plante med klargule blomster, der stikker op over bladene. Det er en sumpplante, der trives godt i fugtig jord eller lavt vand. 'Variegata' tilføjer et legende og farverigt element til haven eller dammen.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.