Iris reticulata

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris reticulata, oftewel netiris, is een prachtige bolgewas met diepblauwe, paarse of witte bloemen die lijken op orchideeën. De bloemen hebben een opvallende gele of witte streep in het midden van de bloemblaadjes. De plant wordt ongeveer 10-15 cm hoog en bloeit in het vroege voorjaar, vaak al in februari. Het blad van de Iris reticulata is smal en langwerpig en blijft groen gedurende het hele groeiseizoen. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen of als snijbloem in boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris reticulata is geen groenblijvende plant. Het blad sterft af in de herfst en wordt in de lente vervangen door nieuwe bladeren. Het is een bolgewas dat in de lente bloeit met mooie paarse bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -5 graden. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij temperaturen onder het vriespunt. Het is aan te raden om de plant in de winter af te dekken of naar binnen te halen.

  Ja, de Iris reticulata is makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het is een winterharde plant die gedijt in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk om de plant in de zomer voldoende water te geven.

  "Iris reticulata heeft ongeveer 5-10 cm ruimte nodig tussen elke bol bij het planten. Plant ze in groepjes voor een mooi effect in de tuin."

  "Iris reticulata" groeit het beste in de volle zon of gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw kan de bloei van de plant verminderd worden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens de groeiperiode. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Over het algemeen wordt aanbevolen om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke kleuren en geur van de bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan een tuin om deze belangrijke bestuivers aan te trekken.

  Ja, planten die behoren tot de groep van bolgewassen zijn over het algemeen goed voor biodiversiteit in de tuin. Ze trekken bestuivers aan en zorgen voor variatie in het ecosysteem. Het is dus positief voor de biodiversiteit om deze planten in de tuin te hebben.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden februari en maart en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Het is een vroegbloeiende voorjaarsbloeier die prachtige paarse bloemen produceert.

  De plant kan goed tegen de volle zon en doet het goed op een zonnige plek in de tuin. Het is aan te raden om de plant op een zonnige locatie te plaatsen voor optimale groei en bloei. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om gezond te blijven.

  Nee, de bollen van deze plant zijn giftig voor de mens en dieren. Het wordt sterk afgeraden om deze plant te consumeren. Het is raadzaam om de plant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden.

  Nee, de plant heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die in de tuin wordt geplant vanwege zijn kleurrijke bloemen en geur. Het heeft geen specifieke kenmerken die geluid kunnen dempen.

 • Je kunt de bloemstelen van deze plant na de bloei tot aan de basis terugsnoeien om de plant er netjes uit te laten zien. Verwijder ook dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat je scherpe snoeischaar gebruikt om schade aan de plant te voorkomen.

  Goed drainerende grond is essentieel voor deze plant, vooral in de winter. Geef matig water in het groeiseizoen en vermijd dat de grond te nat wordt. Het is beter om de grond tussen gietbeurten lichtjes op te laten drogen.

  Goede potgrond voor tuinplanten is ideaal voor een goede drainage en beluchting. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt, maar niet te nat wordt. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te vervangen en voeding te geven om de groei van de plant te bevorderen.

  Voor tuinplanten zoals Iris reticulata is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem vochtig blijft, maar niet drassig, en dat er voldoende voedingsstoffen beschikbaar zijn voor gezonde groei en bloei. Het toevoegen van compost of organische meststoffen kan helpen de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bloemen te voorkomen.

  In de winter kan het nuttig zijn om de bollen van deze plant te beschermen tegen vorst door ze te bedekken met mulch of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Bij strenge vorst kan het helpen om de plant tijdelijk te verplaatsen naar een beschutte plek.

  Zorg voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Geef regelmatig water tijdens het groeiseizoen en mulch in het najaar voor bescherming tegen vorst. Verwijder dode bladeren en bloemstengels om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met een algemene meststof. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium voor een gezonde groei en bloei. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Het beschermt de wortels tegen extreme temperaturen en voedt de grond bij het afbreken. Het wordt aanbevolen om jaarlijks een laag mulch aan te brengen in het voorjaar.

  Tuinplanten zoals Iris reticulata geven de voorkeur aan een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. Een juiste pH-waarde zorgt ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Ook regelmatig controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen kan helpen bij het voorkomen van plagen. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende zonlicht, dit kan de kans op ongedierte verminderen.

 • Omschrijving

  De Iris reticulata, oftewel netiris, is een prachtige bolgewas met diepblauwe, paarse of witte bloemen die lijken op orchideeën. De bloemen hebben een opvallende gele of witte streep in het midden van de bloemblaadjes. De plant wordt ongeveer 10-15 cm hoog en bloeit in het vroege voorjaar, vaak al in februari. Het blad van de Iris reticulata is smal en langwerpig en blijft groen gedurende het hele groeiseizoen. Deze plant is ideaal voor in borders, rotstuinen of als snijbloem in boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.