Iris sanguinea 'Snow Queen'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris sanguinea 'Snow Queen' is een vrij zeldzame soort met prachtige witte bloemen die lijken op sneeuwkristallen. De plant groeit tot ongeveer 60 cm hoog en bloeit in de late lente tot het begin van de zomer. De bloemen hebben opvallende gele vlekken en zijn een blikvanger in de tuin. De 'Snow Queen' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die perfect is voor tuinen die wat extra kleur en elegantie nodig hebben.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een winterharde tuinplant die ook in de winter groen blijft.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius.

  Ja, de Iris sanguinea 'Snow Queen' is een makkelijke plant in onderhoud. Hij gedijt goed in de meeste grondsoorten en vereist weinig speciale verzorging. Eenmaal geplant en regelmatig bewaterd, zal de plant bloeien en groeien zonder al te veel moeite.

  De plant heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende afstand te houden tussen deze plant en andere planten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg ook voor voldoende licht en luchtstroom voor een gezonde groei.

  "Iris sanguinea 'Snow Queen' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor deze tuinplant."

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Controleer de grond regelmatig en geef water wanneer de bovenste laag droog aanvoelt. Het is aanbevolen om de plant 1-2 keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die de bloemen produceren. Het is een goede keuze voor in de tuin als je graag deze insecten wilt aantrekken.

  Ja, deze plant is waardevol voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen en bijdraagt aan de bestuiving. Daarnaast biedt het schuilplaatsen aan kleine dieren en draagt het bij aan de diversiteit van planten in de tuin.

  De plant bloeit van juni tot augustus en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en doet het het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende vocht krijgt, zeker op warme zomerdagen. Het is aan te raden om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goede afwatering van de grond.

  Nee, de plant Iris sanguinea 'Snow Queen' is niet eetbaar. Het is belangrijk om enkel planten te eten die bekend staan als veilig voor consumptie.

  Ja, de Iris sanguinea 'Snow Queen' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de bladeren en eventueel de bloemen. Dit kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het effect zal echter beperkt zijn vergeleken met specifieke geluidsdempende materialen.

 • Deze plant kan na de bloei worden teruggesnoeid tot vlak boven de grond om de plant gezond en compact te houden. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstelen om de plant er fris en verzorgd uit te laten zien. Het is aan te raden om de plant regelmatig te bemesten na het snoeien voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge perioden. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur een pot met drainagegaten om overtollig water af te voeren.

  Iris sanguinea 'Snow Queen' gedijt het beste in goed doorlatende grond die vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een bodem met een gemiddelde vruchtbaarheid en een neutrale pH-waarde voor optimale groei van deze tuinplant. Voeg organisch materiaal zoals compost toe aan de bodem om de kwaliteit te verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats met vochtige, goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. De plant kan zowel in borders als in potten worden geplant.

  In de winter is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door deze af te dekken met stro of bladeren. Zorg er ook voor dat de grond rond de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het is ook mogelijk om de plant te laten overwinteren in een koude kas of schuur.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om de bloei te bevorderen en snoei uitgebloeide stelen in het najaar. Plant de iris in goed doorlatende, vochtige grond op een zonnige of halfschaduwrijke plek.

  Tuinplanten zoals deze hebben in het voorjaar behoefte aan een evenwichtige meststof met een hoog kaliumgehalte om de bloei te bevorderen. Gebruik in het voorjaar vloeibare mest of organische mestkorrels en herhaal elke 4-6 weken tijdens het groeiseizoen. Houd de aanbevolen dosering aan om overbemesting te voorkomen.

  Mulch is een goede manier om de grond rondom deze tuinplant te beschermen tegen vorst. Het kan ook helpen om onkruid te onderdrukken en vocht vast te houden in de bodem. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stelen of bladeren van de plant aanligt om schimmelvorming te voorkomen.

  De Iris sanguinea 'Snow Queen' gedijt het best in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is daarom aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Bescherm de plant tegen slakken door barrières zoals koperen tape te gebruiken. Controleer regelmatig op bladluizen en gebruik indien nodig een milieuvriendelijke zeepoplossing om ze te verwijderen. Voorkom schade door rupsen door ze handmatig te verwijderen of gebruik te maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen.

 • Omschrijving

  De Iris sanguinea 'Snow Queen' is een vrij zeldzame soort met prachtige witte bloemen die lijken op sneeuwkristallen. De plant groeit tot ongeveer 60 cm hoog en bloeit in de late lente tot het begin van de zomer. De bloemen hebben opvallende gele vlekken en zijn een blikvanger in de tuin. De 'Snow Queen' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke plekken. Het is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die perfect is voor tuinen die wat extra kleur en elegantie nodig hebben.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.