Iris setosa

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris setosa, ook wel bekend als de strandiris, is een inheemse wilde irissoort die langs de kustlijnen groeit. De plant produceert opvallende paarse bloemen met witte strepen en gele vlekken. De bladeren zijn lang en smal, en hebben een opvallende blauwgroene kleur. Iris setosa groeit het best in vochtige, zanderige grond en heeft een voorkeur voor volle zon. Deze plant trekt vaak vlinders en bijen aan en kan een prachtige toevoeging zijn aan een tuin of natuurgebied.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris setosa is niet groenblijvend. Deze plant is een bladverliezende soort die zijn bladeren verliest tijdens de wintermaanden.

  Iris setosa is winterhard tot temperaturen van -15 graden Celsius. Deze plant is geschikt voor ons klimaat en kan de meeste winters zonder problemen overleven. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen in strenge winters.

  Ja, de Iris setosa is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig verzorging. Deze tuinplant heeft weinig water en bemesting nodig en gedijt goed in de meeste bodemsoorten. Het is een sterke en robuuste plant die weinig problemen zal geven in de tuin.

  Iris setosa heeft ongeveer 30 cm tot 60 cm ruimte nodig om optimaal te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te verspreiden en genoeg licht en lucht te krijgen. Plant de iris in goed doorlatende grond en geef regelmatig water.

  "Iris setosa gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. In de schaduw kan de groei belemmerd worden en de bloei minder uitbundig zijn."

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de grondvochtigheid en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt. Over het algemeen heeft de plant ongeveer 1-2 keer per week water nodig.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de heldere kleuren en de nectar die ze produceren. Het is een favoriete keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en bestuivers willen aantrekken.

  Ja, planten in de categorie tuinplanten dragen bij aan de biodiversiteit door het bevorderen van insecten- en vogelleven in de tuin. Ze zorgen voor voedsel en beschutting voor verschillende dieren en helpen daarmee de lokale biodiversiteit te versterken. Het is dus goed om planten uit deze categorie in de tuin te hebben voor een gezonde en diverse leefomgeving.

  De plant bloeit van mei tot en met juli en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken. De bloemen zijn vaak paars, wit of geel van kleur en hebben opvallende geurstoffen om insecten aan te trekken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft tijdens zonnige periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in tuinen. Het wordt niet aanbevolen om de plant te consumeren.

  Ja, de Iris setosa is geluidsdempend vanwege de dichte groei en het blad dat geluid kan absorberen. Het is een goede keuze voor het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, tenzij er dode of beschadigde bladeren zijn die weggehaald moeten worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en ruimte heeft om te groeien en bloeien. Indien gewenst kunnen uitgebloeide bloemen worden verwijderd om nieuwe bloei te stimuleren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Vermijd het gebruik van kraanwater, omdat dit te veel kalk bevat en de plant kan beschadigen.

  Voor de plant Iris setosa is het aan te raden om potgrond te gebruiken die goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond vocht vasthoudt maar niet te nat blijft. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Het is belangrijk om de grond regelmatig te controleren op drainage en vochtigheid om optimale groeiomstandigheden te behouden. Verrijk de bodem indien nodig met organisch materiaal om de plant te voorzien van voldoende voedingsstoffen.

  De Iris setosa gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en dat de grond niet te nat is. Deze tuinplant komt goed tot zijn recht in borders of langs vijvers.

  Zorg in de winter voor voldoende bescherming tegen vorst door de plant af te dekken met bladeren of stro. Vermijd natte grond en zorg voor goede drainage om vorstschade te voorkomen. Mulch de bodem rondom de plant om de wortels te beschermen tegen strenge vorst.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, maar voorkom dat de wortels drassig worden. Verwijder regelmatig dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Iris setosa hebben behoefte aan bemesting om gezond te groeien. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar. Overbemesting moet vermeden worden om wortelverbranding te voorkomen.

  Mulch verzorgt een beschermende laag over de bodem die vocht vasthoudt en onkruid onderdrukt. Het kan helpen bij het voorkomen van uitdroging en het reguleren van de temperatuur van de wortels. Het aanbrengen van mulch rondom de planten kan bijdragen aan een gezonde groei en bloei.

  De Iris setosa gedijt het beste in een licht zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aanpassingen te maken om de plant gezond te houden. Het toevoegen van organisch materiaal kan ook helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  Deze plant is over het algemeen niet gevoelig voor veelvoorkomende tuinongedierte zoals bladluizen en spint. Als er toch problemen zijn, kunnen deze meestal worden opgelost door regelmatig te controleren en indien nodig handmatig of met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen in te grijpen. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende water en voedingsstoffen.

 • Omschrijving

  Iris setosa, ook wel bekend als de strandiris, is een inheemse wilde irissoort die langs de kustlijnen groeit. De plant produceert opvallende paarse bloemen met witte strepen en gele vlekken. De bladeren zijn lang en smal, en hebben een opvallende blauwgroene kleur. Iris setosa groeit het best in vochtige, zanderige grond en heeft een voorkeur voor volle zon. Deze plant trekt vaak vlinders en bijen aan en kan een prachtige toevoeging zijn aan een tuin of natuurgebied.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.