Iris sibirica

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Iris sibirica, ook wel bekend als de Siberische lis, is een prachtige bloeiende plant met opvallende bloemen in verschillende tinten blauw, paars en wit. De plant heeft sierlijke zwaardvormige bladeren die in bosjes groeien en een hoogte kunnen bereiken van ongeveer 60-90 cm. Iris sibirica gedijt het beste in vochtige grond en volle zon tot halfschaduw. Deze plant bloeit in de late lente tot het begin van de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Iris sibirica is een winterharde en onderhoudsarme plant die een prachtige toevoeging is aan borders, perken of langs vijvers.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Tuinplanten die van het type "Iris sibirica" zijn niet groenblijvend. De plant verliest zijn bladeren in de herfst en blijft kaal gedurende de wintermaanden. In het voorjaar groeien er nieuwe bladeren aan.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude temperaturen. In de winter heeft deze plant geen bescherming nodig tegen vorst.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is een sterke en zelfonderhoudende plant die goed gedijt in de meeste tuingrond. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De "Iris sibirica" vereist genoeg ruimte om zich volledig te kunnen ontwikkelen en uit te breiden. Een afstand van ongeveer 30-40 centimeter tussen elke plant is ideaal om voldoende ruimte te bieden voor gezonde groei. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht op elkaar geplant worden om concurrentie om voedingsstoffen en zonlicht te voorkomen.

  Iris sibirica groeit het beste op een zonnige locatie, maar kan ook goed gedijen in de halfschaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende licht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Planten in de schaduw kunnen minder bloemen produceren dan planten in de volle zon.

  Iris sibirica heeft gemiddeld één keer per week water nodig, maar de frequentie kan variëren afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Wees voorzichtig met overbewatering om wortelrot te voorkomen. Het is raadzaam om de grond tussen de gietbeurten goed te laten opdrogen.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun aantrekkelijke kleuren en zoete geur. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen genieten van het zien van deze nuttige bestuivers in hun tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en vlinders aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt hij ook schuilplekken en voedsel voor kleine dieren. Planten zoals deze dragen bij aan een gezonde en diverse tuinomgeving.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Na de bloei verschijnen er groene bladeren die de rest van het groeiseizoen aanwezig blijven.

  Ja, Iris sibirica kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om de plant gezond te houden. Het is aan te raden om de plant in de ochtend of avond water te geven om verbranding van de bladeren te voorkomen.

  Nee, de plant Iris sibirica is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn prachtige bloemen. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladeren en stelen, waardoor geluidstrillingen worden geabsorbeerd en verminderd. Het planten van deze soort in de tuin kan helpen om geluid te dempen en voor een rustigere omgeving te zorgen.

 • Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstelen van de plant worden afgeknipt. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde bladeren om de plant gezond te houden. Over het algemeen is snoeien niet noodzakelijk, tenzij de plant te groot wordt of er lelijke bladeren zijn.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels constant in water staan. Het is aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven om verdamping te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals Iris sibirica is het belangrijk om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies voor een grond die rijk is aan organisch materiaal en zorg ervoor dat de pot voldoende drainage gaten heeft. Geef de plant regelmatig water en meststoffen om gezond te houden.

  De plant houdt van vochtige tot natte grond en groeit het beste in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te zuur is en geen stilstaand water bevat. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochthoudende grond die goed doorlatend is. Plant de Iris sibirica bij voorkeur in een border of langs de vijverrand.

  Tijdens de wintermaanden kan het helpen om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen. In strenge winters kan het ook helpen om de plant af te dekken met een doek of vlies.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Zorg voor een zonnige standplaats en vochtige grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten om gezonde groei en bloei te bevorderen. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en herfst. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant en vermijd direct contact met de bladeren.

  Het is raadzaam om bij het planten van deze tuinplant mulch rond de wortelzone aan te brengen voor het behoud van vocht en ter voorkoming van onkruidgroei. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, boomschors of houtsnippers. Het wordt aangeraden om elk jaar een laag mulch aan te brengen voor optimale groei en bloei van de plant.

  De voorkeur voor de zuurgraad van de bodem van deze plant is neutraal tot licht zuur. Het is belangrijk dat de pH-waarde van de bodem tussen de 6,0 en 7,0 ligt om de plant goed te laten groeien. Bij een te lage of te hoge zuurgraad kan de plant moeite hebben met het opnemen van voedingsstoffen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij deze plant, kunnen natuurlijke bestrijdingsmethoden zoals het verstuiven van een mengsel van water en zeep, of het gebruik van roofinsecten zoals lieveheersbeestjes effectief zijn. Als het probleem ernstiger is, kan ook een biologisch bestrijdingsmiddel uit de winkel gebruikt worden. Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op tekenen van plagen om op tijd in te kunnen grijpen.

 • Omschrijving

  Iris sibirica, ook wel bekend als de Siberische lis, is een prachtige bloeiende plant met opvallende bloemen in verschillende tinten blauw, paars en wit. De plant heeft sierlijke zwaardvormige bladeren die in bosjes groeien en een hoogte kunnen bereiken van ongeveer 60-90 cm. Iris sibirica gedijt het beste in vochtige grond en volle zon tot halfschaduw. Deze plant bloeit in de late lente tot het begin van de zomer en trekt vlinders en bijen aan. Iris sibirica is een winterharde en onderhoudsarme plant die een prachtige toevoeging is aan borders, perken of langs vijvers.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.