Iris sibirica 'Blue King'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris sibirica 'Blue King' is een prachtige vaste plant met donkerblauwe bloemen en zwaardvormig blad. Deze plant kan in het voorjaar bloeien en wordt ongeveer 80 cm hoog. De bloemen hebben een opvallende gele keel en bloeien in trossen bovenop stevige stelen. 'Blue King' gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze irissoort is een mooie toevoeging aan een border of langs de vijverrand.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris sibirica 'Blue King' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een vaste plant die jaarlijks opnieuw uitloopt in het voorjaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tegen vorst. Deze tuinplant kan het beste overwinteren op een beschutte plek.

  De Iris sibirica 'Blue King' is over het algemeen een makkelijke plant in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Verder heeft de plant weinig speciale zorg nodig om goed te gedijen in de tuin.

  De plant heeft ongeveer 30 tot 40 centimeter ruimte nodig om volledig te kunnen groeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen andere planten te laten zodat de Iris sibirica 'Blue King' zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Tuinplanten zoals Iris sibirica 'Blue King' groeien over het algemeen het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kunnen ze minder goed groeien en bloeien. Zorg dus voor voldoende zonlicht voor een gezonde groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond altijd licht vochtig te houden. Overmatig water geven moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor tuinen die deze bestuivers willen aantrekken en ondersteunen.

  Ja, Iris sibirica 'Blue King' is goed voor biodiversiteit omdat hij bijen en andere insecten aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast zorgt de plant met zijn wortelstelsel voor een goede bodemstructuur en verbetert daarmee de biodiversiteit in de bodem. Ook kunnen kleine dieren schuilen tussen de bladeren van de plant, waardoor het ecosysteem in de tuin wordt verrijkt.

  "Iris sibirica 'Blue King' bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt meestal zo'n 2 tot 3 weken."

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is aan te raden om de plant ook af en toe wat schaduw te geven. Zorg er wel voor dat de grond goed vochtig blijft.

  Nee, Iris sibirica 'Blue King' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk gewaardeerd wordt om zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het consumeren van delen van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Iris sibirica 'Blue King' heeft geluidsdempende eigenschappen. Het blad absorbeert geluidstrillingen en draagt bij aan een rustige omgeving. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in de tuin.

 • Je kunt de plant terugsnoeien na de bloei om de vorm en gezondheid te behouden. Verwijder dode bladeren en bloemstengels om nieuwe groei te stimuleren. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende energie overhoudt voor volgend seizoen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd dat er water op de bladeren komt om schimmelziekten te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal bijdragen aan een gezonde groei en bloei van de plant.

  De plant vereist een vochtige, goed doorlatende bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten met organische materialen om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en voldoende water vasthoudt.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende bodem. Bescherm de plant tegen sterke wind en vorst.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Bedek de wortels met een laag mulch of bladeren om ze te beschermen tegen de kou. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en bloeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor regelmatige watergift en bemesting voor gezonde groei. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te verlengen.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om te bemesten tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar. Gebruik een meststof met een hoger kaliumgehalte voor een betere bloei. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingstoffen krijgt voor een gezonde groei.

  Het is aan te raden om een laag mulch aan te brengen rondom de wortels van deze plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Biologische mulch zoals boomschors of compost is ideaal voor deze tuinplanten. Vergeet niet om de mulchlaag regelmatig bij te mesten voor optimale groei en bloei van de planten.

  Deze plant groeit het best in een bodem met een neutrale zuurgraad tot licht zuur. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen om de juiste pH-waarde te handhaven. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de zuurgraad te reguleren.

  Bescherm de plant tegen slakken door bijvoorbeeld koperen randen rondom de plant te plaatsen. Ook kunnen afweermiddelen zoals koffiedik of fijn grind helpen. Controleer regelmatig op luizen en verwijder ze handmatig of met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel.

 • Omschrijving

  De Iris sibirica 'Blue King' is een prachtige vaste plant met donkerblauwe bloemen en zwaardvormig blad. Deze plant kan in het voorjaar bloeien en wordt ongeveer 80 cm hoog. De bloemen hebben een opvallende gele keel en bloeien in trossen bovenop stevige stelen. 'Blue King' gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze irissoort is een mooie toevoeging aan een border of langs de vijverrand.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.