Iris sibirica 'Ottawa'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris sibirica 'Ottawa' is een prachtige bloeiende vaste plant met sierlijke zwaardvormige bladeren en elegante bloemen. Deze irissoort heeft een opvallende paarse kleur met witte accenten en bloeit in de zomermaanden. De 'Ottawa' is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinbodems en klimaatomstandigheden. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan borders, perken of langs vijvers. Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en regelmatig water om de Iris sibirica 'Ottawa' gezond en gelukkig te houden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Iris sibirica 'Ottawa' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende plant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is aan te raden om in het voorjaar de dode bladeren weg te knippen voor een frisse uitstraling.

  De plant is winterhard tot -20 graden Celsius.

  Deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en gedijt goed in vochtige grond en volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en uitgebloeide bloemen te verwijderen om de bloei te bevorderen. Omdat het een vaste plant is, komt deze elk jaar weer terug en heeft deze weinig speciale zorg nodig.

  Deze plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 30 tot 60 centimeter in diameter. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en te groeien. Houd rekening met de groeiruimte wanneer je de plant in de tuin plant.

  De Iris sibirica 'Ottawa' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals de Iris sibirica 'Ottawa' hebben over het algemeen een gemiddelde waterbehoefte. Geef de plant in de zomerperiode ongeveer 1-2 keer per week water, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. In de winter kan de plant met minder water toe.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor de tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Tuinplanten zoals Iris sibirica 'Ottawa' dragen bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. Ook kunnen ze dienen als schuilplaats voor kleine dieren in de tuin. Het is dus goed om deze planten in een tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant regelmatig te voorzien van voedingsstoffen voor een optimale groei en bloei.

  Nee, de Iris sibirica 'Ottawa' is niet eetbaar. Het is geen eetbare plant en wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bloemen en bladeren. Het consumeren van deze plant kan zelfs schadelijk zijn.

  Ja, planten zoals Iris sibirica 'Ottawa' hebben de potentie om geluid te dempen vanwege hun bladeren en stengels die geluidstrillingen kunnen absorberen. Over het algemeen kunnen tuinplanten een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in een omgeving.

 • Je kunt de uitgebloeide bloemstengels van de plant na de bloei bijsnoeien. Snoei ook dode of beschadigde bladeren weg om de plant gezond te houden. Zorg ervoor dat je dit doet voordat de nieuwe groei begint in het voorjaar.

  Deze plant houdt van vochtige grond, dus zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter dat de wortels in drassige grond staan, dit kan leiden tot rotten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Bemest de plant regelmatig tijdens het groeiseizoen voor optimale groei en bloei.

  Deze plant gedijt het best in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg voor een bodem met een neutrale pH-waarde en voldoende voedingsstoffen. Vermijd te zure grond en zorg voor regelmatige bemesting om de plant gezond te houden.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond. Vermijd plekken met veel wind.

  In de winter heeft deze plant geen extra bescherming nodig. Zorg er wel voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Mulch kan eventueel helpen om de bodem te beschermen tegen vorst.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloei te bevorderen. Geef de plant in het voorjaar organische voeding voor een goede groei.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om jaarlijks in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen om de groei en bloei te stimuleren. Daarnaast is het belangrijk om tijdens het groeiseizoen regelmatig vloeibare meststoffen toe te dienen om de plant gezond te houden. Let op de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen met organisch materiaal zoals boomschors, bladeren of compost helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Mulch beschermt de wortels tegen vorst in de winter en houdt de grond koeler in de zomer. Het is aan te raden om jaarlijks een laag mulch aan te brengen rond de plant.

  Deze planten verdragen een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,0 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aan te passen voor optimale groei en bloei. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de pH van de bodem te reguleren.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, kun je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een mengsel van water en zeep of het planten van companion plants die schadelijke insecten afweren. Ook regelmatige controle en het verwijderen van aangetaste bladeren en plantdelen kan helpen om ongedierte onder controle te houden. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen het bestrijden van ongedierte en het behouden van een gezonde groei van de plant.

 • Omschrijving

  De Iris sibirica 'Ottawa' is een prachtige bloeiende vaste plant met sierlijke zwaardvormige bladeren en elegante bloemen. Deze irissoort heeft een opvallende paarse kleur met witte accenten en bloeit in de zomermaanden. De 'Ottawa' is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinbodems en klimaatomstandigheden. Deze plant trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan borders, perken of langs vijvers. Zorg voor een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats en regelmatig water om de Iris sibirica 'Ottawa' gezond en gelukkig te houden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.