Iris sibirica 'Silver Edge'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris sibirica 'Silver Edge' is een prachtige en elegante vaste plant met zilverachtige randen aan de bloembladeren. De bloemen van deze iris zijn diepblauw van kleur en bloeien in de zomer. De plant groeit tot ongeveer 80 cm hoog en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Iris sibirica 'Silver Edge' trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan een border of perken in de tuin. Deze iris heeft winterbescherming nodig in koudere klimaten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris sibirica 'Silver Edge' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn blad in de winter en komt in het voorjaar weer opnieuw tot bloei.

  De plant Iris sibirica 'Silver Edge' is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zolang de grond goed gedraineerd is en de plant voldoende zonlicht krijgt, zal hij goed gedijen. Het is belangrijk om regelmatig uitgebloeide bloemen te verwijderen en de plant af en toe te bemesten.

  Iris sibirica 'Silver Edge' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Deze plant heeft de neiging om zich uit te breiden en kan daarom het beste worden geplant op een plek waar voldoende ruimte is voor deze groei. Het is aan te raden om planten op ongeveer 30 cm afstand van elkaar te planten.

  De Iris sibirica 'Silver Edge' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de plant minder bloemen produceren en kan de groei vertragen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei en bloei.

  De Iris sibirica 'Silver Edge' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Zorg ervoor dat het water goed weg kan lopen en de wortels niet constant in het water staan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en pollen die het produceert. Het is een goede keuze voor tuinen die wilde insecten willen aantrekken.

  Ja, de plant Iris sibirica 'Silver Edge' draagt bij aan biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt de plant schuilplekken voor kleine dieren in de tuin. Het toevoegen van diversiteit aan de tuin met verschillende plantensoorten is belangrijk voor het behoud en stimuleren van biodiversiteit.

  "Iris sibirica 'Silver Edge' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer twee tot drie weken."

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal gedijen in een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is om uitdroging te voorkomen. Over het algemeen kan deze plant goed tegen de zon, maar het is altijd aan te raden om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes.

  Nee, de Iris sibirica 'Silver Edge' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het consumeren van de plant kan leiden tot vergiftiging.

  Ja, sommige tuinplanten kunnen geluidsdempend werken vanwege hun bladeren die geluidsgolven absorberen. Echter is het effect meestal minimaal en is het niet de belangrijkste eigenschap van deze planten. Andere factoren, zoals dichte begroeiing en het gebruik van bestrating, kunnen meer effect hebben op geluidsdemping.

 • Knip na de bloei de uitgebloeide stelen helemaal weg. Verwijder ook eventueel dorre bladeren en houd de plant zo mooi en gezond. Het snoeien bevordert de bloei en zorgt voor een verzorgde uitstraling in de tuin.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed draineert om wortelrot te voorkomen. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt.

  De Iris sibirica 'Silver Edge' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Gebruik een mix van potgrond speciaal voor tuinplanten voor een optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat.

  Deze plant vereist een goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is, maar niet te nat. Zorg voor een neutrale tot licht zure bodem pH voor optimale groei en bloei.

  Deze plant houdt van een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd plekken met langdurige wateroverlast. Het is een mooie toevoeging aan de tuinborder of langs de vijver.

  Om Iris sibirica 'Silver Edge' te beschermen tegen vorst in de winter, kan een laag mulch worden aangebracht rond de plant om de wortels te beschermen. Het is ook aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind en overmatig vocht. In strenge winters kan het nuttig zijn om ook een beschermende hoes over de plant te plaatsen.

  De plant heeft behoefte aan regelmatig water geven en staat graag op een zonnige tot halfschaduwrijke plek. Na de bloei kunnen de uitgebloeide bloemstelen worden weggeknipt om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Een algemene meststof voor bloeiende planten kan worden gebruikt om de groei en bloei te stimuleren. Bemesten kan het best plaatsvinden in het voorjaar en de zomer.

  Mulchen wordt aanbevolen voor Tuinplanten om vocht vast te houden, onkruidgroei te verminderen en de temperatuur van de grond te reguleren. Het is belangrijk om organisch materiaal te gebruiken, zoals compost of stro, en ervoor te zorgen dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt. Het regelmatig aanbrengen van mulch in het voorjaar kan helpen bij het gezond houden van Tuinplanten.

  Iris sibirica 'Silver Edge' gedijt het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6.0 en 7.5 is ideaal voor deze plantensoort. Zorg dus voor een goed uitgebalanceerde bodem om de groei en bloei van deze tuinplant te bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten zoals deze, kan je gebruik maken van natuurlijke methoden zoals het besproeien met een oplossing van water en milde zeep of het planten van andere insectenwerende planten in de buurt. Het regelmatig controleren van de plant op eventuele plagen en ze handmatig verwijderen kan ook helpen bij de bestrijding van ongedierte. In sommige gevallen kan het nodig zijn om specifieke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, maar dit wordt vaak afgeraden vanwege mogelijke schade aan het milieu.

 • Omschrijving

  De Iris sibirica 'Silver Edge' is een prachtige en elegante vaste plant met zilverachtige randen aan de bloembladeren. De bloemen van deze iris zijn diepblauw van kleur en bloeien in de zomer. De plant groeit tot ongeveer 80 cm hoog en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en in de volle zon of halfschaduw. Iris sibirica 'Silver Edge' trekt vlinders en bijen aan en is een mooie toevoeging aan een border of perken in de tuin. Deze iris heeft winterbescherming nodig in koudere klimaten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.