Iris versicolor

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris versicolor, ook wel bekend als de blauwe lis, is een vaste plant die behoort tot de irisfamilie. Deze plant heeft lange, smalle bladeren en bloeit in de zomer met opvallende blauwpaarse bloemen met geel en wit in het midden. De bloemen hebben een opvallende zwaardvormige structuur en groeien in trossen aan een lange steel. De Iris versicolor gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant trekt vlinders aan en is een mooie toevoeging aan een waterrijke tuin of moerasachtige omgeving.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant verliest zijn bladeren in de herfst en is dus niet groenblijvend. De bladeren groeien in het voorjaar weer terug na de winterperiode. Deze plant heeft een cyclus van bladverlies en groei.

  Iris versicolor is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Je hoeft je geen zorgen te maken over vorstschade als de temperatuur binnen deze grens blijft. Dit maakt het een geschikte keuze voor tuinen in gematigde klimaten.

  Ja, de iris versicolor is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en een plek met voldoende zonlicht. Verder heeft het geen speciale zorg nodig.

  Iris versicolor heeft ongeveer 30 tot 45 cm ruimte nodig in de tuin om zich goed te kunnen verspreiden. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen de planten te laten zodat ze optimaal kunnen groeien en bloeien. Houd ook rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte die ze nodig hebben.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie, maar kan ook gedijen in de schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven en regelmatig te bemesten voor optimale groei. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en voedzaam voor een gezonde ontwikkeling.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Geef de plant eens per week water, zodat de grond vochtig blijft. Zorg ervoor dat de wortels niet te nat worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aantrekkelijke bloemen die nectar bevatten. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze bestuivende insecten aan te trekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het vlinders en bijen aantrekt en een divers ecosysteem creëert in de tuin. Het helpt ook om de bodemstructuur te verbeteren en de waterhuishouding te reguleren.

  De plant bloeit meestal in de maanden mei en juni en de bloei kan tot ongeveer drie weken duren.

  De plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot volle zon. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Vermijd plaatsen met te veel vochtigheid.

  Nee, de plant Iris versicolor is niet eetbaar. Het is vooral gekweekt voor zijn aantrekkelijke bloemen en wordt vaak in tuinen geplant. Het is niet geschikt voor consumptie.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege zijn dichte bladeren en stengels die geluid absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen.

 • Het snoeien van deze plant kan worden gedaan door het verwijderen van dode of beschadigde bladeren en bloemstengels. Dit kan het beste worden gedaan in het najaar of na de bloei. Te lange bladeren of stengels kunnen ook worden teruggesnoeid voor een meer compacte vorm.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Vermijd water op de bladeren om schimmel te voorkomen.

  De plant heeft vochtige, goed doorlatende potgrond nodig. Gebruik bij voorkeur een mix van turf, compost en scherp zand voor optimale groei. Zorg ervoor dat de pot een goede afvoer heeft om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste in vochtige en zure bodem met een goede drainage. Ook kan de plant goed groeien in vruchtbare grond met een neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot licht beschaduwde locatie met vochtige grond. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en vermijd plekken met stilstaand water. Deze plant kan goed groeien langs de randen van vijvers of moerassen.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst door middel van een laag mulch of bladeren rond de basis. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Snoei dode bladeren in het najaar om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in vochtige grond en een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de plant gezond te houden.

  De Iris versicolor heeft voorkeur voor goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Een meststof met een hoger kaliumgehalte kan helpen om de bloei te bevorderen. Meststoffen met een N-P-K verhouding van 10-10-10 worden aanbevolen voor deze tuinplant.

  Het is aan te raden om Iris versicolor te mulchen met organisch materiaal, zoals compost of boomschors. Dit helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  De beste zuurgraad voor Tuinplanten is licht zuur tot neutraal (pH 6-7). Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken met behulp van geschikte bodemverbeteraars. Dit zal de groei en bloei van de plant bevorderen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Daarnaast kan je regelmatig de plant inspecteren op tekenen van plagen en deze handmatig verwijderen. Ook kan je gebruik maken van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepwater.

 • Omschrijving

  De Iris versicolor, ook wel bekend als de blauwe lis, is een vaste plant die behoort tot de irisfamilie. Deze plant heeft lange, smalle bladeren en bloeit in de zomer met opvallende blauwpaarse bloemen met geel en wit in het midden. De bloemen hebben een opvallende zwaardvormige structuur en groeien in trossen aan een lange steel. De Iris versicolor gedijt goed in vochtige grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Deze plant trekt vlinders aan en is een mooie toevoeging aan een waterrijke tuin of moerasachtige omgeving.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.