Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris 'Ambassadeur' is een prachtige en elegante vaste plant met opvallende dieppaarse bloemen en een gele baard. De bloemen bloeien in de lente en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit het beste in de volle zon en goed doorlatende grond. 'Ambassadeur' is winterhard en kan goed gedijen in borders, rotstuinen en zelfs als snijbloem in boeketten. De plant heeft een krachtige groei en kan zich vermeerderen door te scheuren in het najaar.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' is niet groenblijvend. Het is een vaste plant die in de winter zijn blad verliest. Deze plant heeft een rustperiode nodig om in het voorjaar weer in volle glorie te bloeien.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. Deze tuinplant kan overleven in Nederlandse winters met de juiste zorg.

  Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' is een gemakkelijke plant in onderhoud, ideaal voor in de tuin. Het vereist regelmatig water geven en voldoende zonlicht om goed te gedijen. Regelmatig bemesten zal helpen bij een optimale groei en bloei.

  Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' heeft een ruimte nodig van ongeveer 30-40 cm in diameter om optimaal te groeien en bloeien. Zorg voor voldoende afstand tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen. Deze vaste plant kan het beste geplant worden in goed doorlatende grond op een zonnige tot halfschaduwrijke plek.

  De Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. In de schaduw kan de groei van de plant belemmerd worden en kunnen er minder bloemen ontstaan. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Iris 'Ambassadeur' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen kan de plant één tot twee keer per week water nodig hebben.

  Ja, deze plant trekt zowel vlinders als bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen. Het is een goede keuze voor de tuin om deze waardevolle bestuivers aan te trekken.

  Ja, de Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' is goed voor biodiversiteit omdat het een diverse flora aantrekt. De plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor het de biodiversiteit in de tuin verhoogt. Het biedt ook schuilplaatsen en voedselbronnen voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloeiperiode duurt ongeveer 2-3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het beste op een zonnige locatie in de tuin. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Deze planten zijn gewend aan zonnige omstandigheden en zullen goed gedijen in de volle zon.

  Nee, de Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en geen geschikte voedselbron. Het consumeren van delen van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de bladeren van de Iris plant kunnen geluid absorberen en dempen. Door het dichte blad en de stengels kan de plant helpen om geluid te verminderen in de tuin of in een grotere omgeving. Het effect is echter beperkt en hangt af van de omvang van de plant en de omgeving waarin deze groeit.

 • De Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' moet na de bloei de uitgebloeide bloemstengels terugsnoeien tot ongeveer 5 cm boven de grond. Verwijder ook dode bladeren en oude plantendelen om de plant gezond te houden. Snoei in het najaar de bladeren af tot ongeveer 10 cm boven de grond om nieuwe groei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat zijn. Geef bij voorkeur water in de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig. Zorg voor een lichtzure grond met voldoende voedingsstoffen. Vermijd te natte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. De bodem moet lichtvochtig zijn, maar niet te nat, om wortelrot te voorkomen. Zorg voor voldoende organisch materiaal in de bodem voor optimale groei.

  De Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' gedijt het beste op een zonnige standplaats in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en bescherm deze tegen te veel vocht en schaduw. Deze tuinplant kan geplant worden in borders, perken of potten.

  In de winter is het belangrijk om de wortels van de Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' te beschermen door een dikke laag mulch aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om bevriezing te voorkomen. Het is ook aan te raden om de plant af te dekken met een stuk doek of tuinvlies voor extra bescherming tegen vorst.

  De Iris heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droogte. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten en regelmatig water te geven tijdens droge periodes. De uitgebloeide bloemen kunnen worden afgeknipt om nieuwe bloei te stimuleren.

  Iris (Germanica Grp) 'Ambassadeur' heeft behoefte aan een regelmatige bemesting met een speciale meststof voor bloeiende planten. Geef de plant in het voorjaar en de zomer extra voeding om de groei en bloei te stimuleren. Zorg ervoor dat de meststof voldoende stikstof, fosfor en kalium bevat voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Mulch regelmatig met organisch materiaal zoals compost of bladeren om de grond vochtig en onkruidvrij te houden. Dit helpt ook bij het behouden van voedingsstoffen in de bodem en beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Deze plant geeft de voorkeur aan neutrale tot enigszins zure bodems. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede drainage om wortelrot te voorkomen. Het regelmatig testen van de zuurgraad van de bodem wordt aanbevolen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan regelmatige controle en inspectie van de bladeren en bloemen helpen. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of een milde zeepoplossing worden toegepast. Het verwijderen van aangetaste delen en het handmatig plukken van insecten kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Iris 'Ambassadeur' is een prachtige en elegante vaste plant met opvallende dieppaarse bloemen en een gele baard. De bloemen bloeien in de lente en trekken vlinders en bijen aan. De plant groeit het beste in de volle zon en goed doorlatende grond. 'Ambassadeur' is winterhard en kan goed gedijen in borders, rotstuinen en zelfs als snijbloem in boeketten. De plant heeft een krachtige groei en kan zich vermeerderen door te scheuren in het najaar.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.