Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' is een prachtige en opvallende irisvariëteit met diep paarse bloemblaadjes. De bloemblaadjes hebben een golvende rand waardoor de bloem een ruches-achtige uitstraling krijgt. Deze iris bloeit in het voorjaar en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke standplaatsen. 'Banbury Ruffled' is een sierlijke toevoeging aan elke tuin of border en kan zowel in groepen als solitair worden geplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Irissen zijn niet groenblijvende planten en verliezen hun bladeren in de winter. Deze planten zijn zogenaamde bladverliezende vaste planten.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -20 graden Celsius. Het is belangrijk dat de plant goed beschermd wordt tijdens strenge vorst. In de winter is het aan te raden om de plant af te dekken met bijvoorbeeld stro of bladeren.

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' is een gemakkelijke plant in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Daarnaast is het aan te raden om de plant na de bloei te bemesten.

  Iris planten hebben ruimte nodig om zich te verspreiden, dus zorg voor voldoende afstand tussen de planten. Regelmatig verplanten kan ook nodig zijn om de groei te bevorderen. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en vocht krijgt.

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' groeit het beste in een zonnige locatie met minimaal 6 uur direct zonlicht per dag. In de schaduw kan de groei vertragen en kan de plant minder bloemen produceren. Het is dus aanbevolen om de plant in een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. In drogere periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, de Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Het is een waardevolle plant voor bestuivers in de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit. Planten die insecten aantrekken kunnen helpen bij het behoud van een gezonde en evenwichtige tuin.

  Ja, planten uit de Iris Germanica Groep dragen bij aan de biodiversiteit door bijen, vlinders en andere bestuivers aan te trekken met hun nectarrijke bloemen. Ze bieden ook schuilplaatsen en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren en zorgen zo voor een gezonder ecosysteem in de tuin.

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om problemen met wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig water te geven tijdens droge periodes.

  Nee, de Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk wordt gekweekt vanwege zijn mooie bloemen en geur. Het consumeren van de plant kan leiden tot gezondheidsproblemen.

  Sommige planten hebben de mogelijkheid om geluid te dempen door geluidstrillingen op te vangen en te absorberen. Het is echter niet bekend of de Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' deze eigenschap heeft. Het is aan te raden om aanvullend onderzoek te doen naar specifieke geluidsdempende planten.

 • Het snoeien van de Iris plant gebeurt bij voorkeur na de bloei. Verwijder dode of beschadigde bladeren en bloemstelen. Snijd de bladeren tot aan de basis om de plant weer luchtig te maken.

  Geef regelmatig water aan deze plant en zorg ervoor dat de grond vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in water blijven staan, dit kan leiden tot wortelrot. Geef bij voorkeur 's ochtends water zodat de plant gedurende de dag kan opdrogen.

  Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' gedijt het beste in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet te nat. Zorg voor een pot die groot genoeg is zodat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien.

  Deze iris houdt van goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en niet te zuur is. Vermijd stagnerend water om wortelrot te voorkomen.

  Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Ze kunnen ook groeien in halfschaduw, maar zullen minder bloemen produceren. Bescherm de plant tegen sterke wind om beschadiging te voorkomen.

  In de winter kan de plant beschermd worden door een laag mulch over de wortels aan te brengen. Zorg ervoor dat de grond goed waterdoorlatend is om eventuele vorstschade te voorkomen. Snoei dode bladeren en bloemstengels weg om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig en gedijt het beste in goed doorlatende grond. Trim dode bladeren en bloemstelen regelmatig om de plant gezond te houden. Voeg jaarlijks een laagje compost toe om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen.

  Voor een goede groei en bloei van tuinplanten is het belangrijk om regelmatig te bemesten. Gebruik een algemene meststof voor bloeiende planten in het voorjaar en de zomer. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en weinig bloemen.

  Om de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken, is het aan te raden om de plant te mulchen. Dit kan gedaan worden met organisch materiaal zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' groeit het beste in neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen 6,5 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant. Zorg voor een goed doorlatende bodem om wateroverlast te voorkomen.

  Voor het bestrijden van ongedierte bij Tuinplanten kunnen biologische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld neemolie of roofmijt. Daarnaast zijn er ook diverse natuurlijke vijanden van ongedierte die kunnen helpen bij het controleren van plagen in de tuin. Het is altijd belangrijk om preventieve maatregelen te nemen, zoals regelmatig inspecteren en het verwijderen van aangetaste bladeren.

 • Omschrijving

  De Iris (Germanica Grp) 'Banbury Ruffled' is een prachtige en opvallende irisvariëteit met diep paarse bloemblaadjes. De bloemblaadjes hebben een golvende rand waardoor de bloem een ruches-achtige uitstraling krijgt. Deze iris bloeit in het voorjaar en trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen. De plant groeit het beste in goed doorlatende grond en zonnige tot halfschaduwrijke standplaatsen. 'Banbury Ruffled' is een sierlijke toevoeging aan elke tuin of border en kan zowel in groepen als solitair worden geplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.