Iris (Germanica Grp) 'Lugano'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is een prachtige en elegante bloem met opvallende paars-blauwe bloembladen en een geeloranje baard in het midden. Deze irisplant bloeit in het late voorjaar tot begin zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. De plant heeft smalle, zwaardvormige bladeren die een mooi contrast vormen met de opvallende bloemen. 'Lugano' gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een prachtige aanvulling op elke tuinborder of bloembed.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is niet groenblijvend. Deze plant verliest zijn bladeren in de herfst en komt in het voorjaar weer op met nieuwe groei.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een dikke mulchlaag. Zorg ervoor dat de plant goed is ingeworteld voordat de vorstperiode begint.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig extra zorg. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en wat meststoffen zijn voldoende om de plant gezond te houden.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' heeft ongeveer 30-40 cm ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte krijgt om te groeien en bloeien. Houd ook rekening met de omliggende planten zodat ze elkaar niet in de weg zitten.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw kan de groei verminderd worden en de bloei minder uitbundig zijn. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' heeft gemiddeld 1 keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en pas de frequentie van het water geven indien nodig aan.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is daarom een goede keuze om biodiversiteit in de tuin te bevorderen. Het kan een kleurrijke toevoeging zijn aan een vlindertuin of insectenvriendelijke tuin.

  Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is een mooie en kleurrijke plant die bijen en andere bestuivende insecten aantrekt. Hierdoor kan de plant bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin. Het is belangrijk om ook andere planten aan te planten die verschillende dieren aantrekken om de biodiversiteit te vergroten.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de Iris (Germanica Grp) kan goed tegen de volle zon. Het is een plant die goed gedijt in een zonnige locatie. Zorg er wel voor dat de grond goed vochtig blijft.

  Nee, de irisplant is niet eetbaar en wordt vaak als giftig beschouwd. Het wordt aanbevolen om deze plant niet te consumeren en uit de buurt te houden van kinderen en huisdieren. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege de decoratieve bloemen in de tuin.

  Ja, de Iris plant heeft geluidsdempende eigenschappen en kan helpen om geluiden in de tuin te absorberen.

 • Iris (Germanica Grp) 'Lugano' hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Verwijder dode bladeren of bloemstelen om de plant er netjes uit te laten zien. Eventueel kunnen uitgebloeide bloemen weggeknipt worden.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om gebruik te maken van kwalitatieve potgrond. Kies bij voorkeur potgrond die speciaal ontwikkeld is voor bloeiende planten. De potgrond moet goed draineren om wortelrot te voorkomen en de planten te voorzien van voldoende voedingsstoffen.

  Iris (Germanica Grp) 'Lugano' gedijt het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot lichtzure pH heeft. Vermijd zware, natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Geschikt voor in de volle grond of in potten op het balkon of terras.

  Het is aan te raden om de plant af te dekken met bladeren of stro voordat de vorst begint. Bescherm de wortels door een laag mulch aan te brengen om de plant warm te houden. In strenge winters kan het raadzaam zijn om een beschermende doek over de plant te plaatsen.

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor een goed doorlatende grond. Verwijder uitgebloeide bloemen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Irissen hebben in het voorjaar een bemesting nodig met organische meststoffen om gezond te groeien en bloeien. Het is belangrijk om de bemesting gelijkmatig over de grond te verdelen en niet te dicht bij de planten te strooien om verbranding van de wortels te voorkomen. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de planten te voorkomen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch rond de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Mulch zorgt er ook voor dat de wortels beschermd zijn tegen extreme temperaturen. Kies bij voorkeur organische mulch, zoals houtsnippers of compost.

  Voor de Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is een neutrale tot licht zure bodem ideaal. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor een goede groei en bloei. Verrijk de grond eventueel met compost of turf om de zuurgraad te optimaliseren.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kun je het beste regelmatig controleren op bladluizen, trips en kevers. Mocht je last hebben van deze plaaginsecten, dan kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het is belangrijk om de plant goed te verzorgen en eventueel aangetaste delen te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Iris (Germanica Grp) 'Lugano' is een prachtige en elegante bloem met opvallende paars-blauwe bloembladen en een geeloranje baard in het midden. Deze irisplant bloeit in het late voorjaar tot begin zomer en trekt bijen en vlinders aan met zijn nectarrijke bloemen. De plant heeft smalle, zwaardvormige bladeren die een mooi contrast vormen met de opvallende bloemen. 'Lugano' gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon tot halfschaduw. Het is een prachtige aanvulling op elke tuinborder of bloembed.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.