Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' is een dwergiris die bekend staat om zijn prachtige diep paarse bloemen met een donkere paarse centre en gele accenten. De bloemen hebben een opvallende pioenvormige uitstraling en bloeien in het voorjaar. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 20-30 cm. Het is een perfecte keuze voor borders, rotstuinen en als potplant op het terras. De Iris 'Atroviolacea' is gemakkelijk te onderhouden en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Iris planten zijn niet groenblijvend en verliezen hun bladeren in de winter. Het is een bloeiende plant die in de lente en zomer bloemen produceert. Het is een tuinplant die goed gedijt in de zon en halfschaduw.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -29°C. Het is een winterharde tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Deze Iris variant is over het algemeen makkelijk te onderhouden en vereist weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor voldoende zonlicht. Verwijder uitgebloeide bloemen om de bloeiperiode te verlengen.

  De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' heeft ongeveer 20 tot 30 centimeter ruimte nodig tussen andere planten. Deze plant heeft genoeg ruimte nodig om zich te verspreiden en goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij minimaal 6 uur zonlicht per dag ontvangt. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en minder bloemen produceren.

  De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes, ongeveer 1-2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' is een vlinder- en bijenlokkende plant. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert..ideaal voor een bloementuin om deze nuttige bezoekers aan te trekken.

  Ja, planten in de Iris (Pumila Grp) familie dragen bij aan de biodiversiteit door bloemen te produceren die bestuivers aantrekken. Deze plant kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin en helpen bij het bevorderen van biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden mei en juni. De bloeiperiode kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Zorg voor voldoende vocht in droge periodes.

  Nee, de Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is het beste om de plant niet te gebruiken voor consumptie.

  Ja, de planten in de Tuinplanten categorie absorberen geluid en kunnen zo een geluidsdempend effect hebben in uw tuin of buitenruimte. Het blad van de planten in deze categorie kan geluidsgolven opvangen en zo het geluidsniveau verminderen. Het plaatsen van Tuinplanten kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen en een rustige buitenomgeving te creëren.

 • Het snoeien van deze plant is niet nodig, tenzij de bladeren of bloemstelen zijn beschadigd en moeten worden verwijderd. Voor een mooie en gezonde groei kan dode of verwelkte bloemen worden weggeknipt met een scherpe snoeischaar. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt en regelmatig wordt bewaterd.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om ziektes te voorkomen.

  De plant heeft goed doorlatende potgrond nodig voor een optimale groei. Zorg voor een lichtvochtige grond en vermijd stilstaand water. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal voor tuinplanten.

  De plant houdt van goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de grond te verrijken met compost voor een optimale groei.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte omstandigheden. Deze Tuinplanten kunnen ook goed groeien in een border of rotstuin.

  Tijdens de winter heeft de plant bescherming nodig tegen strenge vorst. Je kunt de plant bedekken met bladeren of stro om de wortels te beschermen. Zorg er ook voor dat de grond goed gedraineerd is om rotting te voorkomen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en verpot indien nodig om de paar jaar. Snoei eventueel dode bladeren en bloemstelen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals Iris hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten, en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer.

  Mulchen van deze plant helpt om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of boomschors. Breng een laag van 5-10 cm aan rond de plant, maar laat de stengels vrij.

  De ideale zuurtegraad van de bodem voor de Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' ligt tussen pH 6.0 en 7.0. Dit betekent dat de bodem licht zuur tot neutraal moet zijn. Een goed doorlatende bodem is ook belangrijk voor deze tuinplant.

  Voor de bestrijding van ongedierte bij tuinplanten kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het handmatig verwijderen van de insecten, het gebruik van natuurlijke vijanden of het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen. Het regelmatig controleren van de planten op ongedierte kan helpen om een plaag snel te signaleren en te behandelen, zodat de plant gezond blijft en goed kan groeien. Als een plaag te groot wordt om zelf te bestrijden, kan het raadzaam zijn om een professionele hovenier in te schakelen voor advies en behandeling.

 • Omschrijving

  De Iris (Pumila Grp) 'Atroviolacea' is een dwergiris die bekend staat om zijn prachtige diep paarse bloemen met een donkere paarse centre en gele accenten. De bloemen hebben een opvallende pioenvormige uitstraling en bloeien in het voorjaar. Deze plant heeft een compacte groeiwijze en bereikt een hoogte van ongeveer 20-30 cm. Het is een perfecte keuze voor borders, rotstuinen en als potplant op het terras. De Iris 'Atroviolacea' is gemakkelijk te onderhouden en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.