Iris (Pumila Grp) 'Cyanea'

Iris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is een kleine irisplant met prachtige blauwe bloemen. De bloemen hebben een unieke vorm en bloeien in het voorjaar. De plant heeft smalle bladeren die een mooie achtergrond vormen voor de opvallende bloemen. 'Cyanea' is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin. Deze irisplant is gemakkelijk te verzorgen en trekt vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is niet groenblijvend. Het is een tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het beste is om de plant in het voorjaar te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld een mulchlaag of afdekmateriaal. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen vorst in de winter.

  Ja, de Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Deze plant heeft weinig speciale verzorging nodig en gedijt goed in de meeste tuinen. Zorg voor voldoende zonlicht en regelmatig water geven voor optimale groei.

  Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' heeft ongeveer 10 tot 15 centimeter ruimte nodig tussen andere planten. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt. Het is aan te raden om de plant in groepen te planten voor een mooi effect.

  De Iris gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in lichte schaduw. De plant zal echter minder bloemen produceren en kan mogelijk wat langere stelen krijgen in de schaduw. Voor optimale groei en bloei is het dus aan te raden om de plant in de zon te plaatsen.

  De Iris heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te drassig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door te laten opdrogen.

  Ja, de iris 'Cyanea' trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de opvallende bloemen. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  De Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het aantrekken van bestuivers zoals bijen en vlinders. De plant zorgt voor kleur en variatie in de tuin, wat kan leiden tot een gezonder ecosysteem. Het is een waardevolle toevoeging aan de diversiteit van planten in de buitenruimte.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken. De bloemen van deze plant zijn erg kleurrijk en trekken vlinders aan.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en zal goed gedijen op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk dat de plant voldoende water krijgt wanneer het warm en zonnig is. De plant zal goed bloeien en groeien op een zonnige locatie.

  Nee, de Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die giftig is bij consumptie. Het wordt afgeraden om delen van de plant te eten.

  Ja, planten in het algemeen hebben een beperkt geluidsdempend effect door het absorberen van geluidsgolven. Het effect van een individuele plant zoals de Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is echter minimaal.

 • Het snoeien van deze plant is niet noodzakelijk, maar het verwijderen van dode of beschadigde bladeren kan de uitstraling verbeteren. Knip deze bladeren dicht bij de basis af met een scherpe snoeischaar. Het beste moment om te snoeien is na de bloei in de lente.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Het is aan te raden om 's ochtends vroeg of 's avonds laat water te geven om verdamping te minimaliseren.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond met een neutrale zuurgraad. Zorg ervoor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen.

  De Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd directe middagzon om verbranding te voorkomen.zure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plant.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rond de basis te leggen. Een laag van 5-10 cm zal helpen om de wortels te beschermen tegen bevriezing. Daarnaast kan het ook helpen om de plant af te dekken met een vliesdoek of plastic tijdens extreme koude periodes.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water. Verwijder uitgebloeide bloemen en verdeel de plant om de paar jaar om de bloei te bevorderen.Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin voor het beste resultaat.

  Tuinplanten zoals de Iris hebben een regelmatige bemesting nodig om gezond te blijven. Gebruik een evenwichtige meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten. Bemest de planten tijdens het groeiseizoen, meestal in het voorjaar en de zomer.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met compost, bladeren of houtsnippers om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Dit zal helpen om de plant gezond en vitaal te houden. Het mulchen kan het beste in het voorjaar worden gedaan.

  De Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Een pH-waarde tussen 6,0 en 7,0 wordt aanbevolen voor een optimale groei en bloei van deze plant. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Je kunt bij deze plant last krijgen van luizen, trips, en bladluizen. Om deze ongedierte te bestrijden, kun je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of roofmijten inzetten, of een milieuvriendelijke insecticide gebruiken. Blijf regelmatig controleren op ongedierte en handmatig verwijderen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Iris (Pumila Grp) 'Cyanea' is een kleine irisplant met prachtige blauwe bloemen. De bloemen hebben een unieke vorm en bloeien in het voorjaar. De plant heeft smalle bladeren die een mooie achtergrond vormen voor de opvallende bloemen. 'Cyanea' is een winterharde plant die goed gedijt in zonnige tot halfschaduwrijke plekken in de tuin. Deze irisplant is gemakkelijk te verzorgen en trekt vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.