Jovibarba sobolifera

Jovibarba

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Jovibarba sobolifera, ook bekend als de huislook, is een winterharde vetplant die behoort tot de familie Crassulaceae. De plant vormt kleine rozetten van dikke, vlezige bladeren die grijs-groen van kleur zijn. Tijdens de zomer produceert de plant bloemstelen met kleine gele bloemen. Jovibarba sobolifera verspreidt zich gemakkelijk door middel van kleine uitlopers, waardoor het een geschikte plant is voor het vormen van een bodembedekker. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen extreme vorst. Zorg voor een goede afwatering om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in een zonnige standplaats. Het enige wat nodig is, is af en toe wat water geven en eventueel wat bemesting in het groeiseizoen.

  De plant heeft ruimte nodig om zich te kunnen verspreiden en groeien, dus zorg voor voldoende afstand tussen de planten. Houd rekening met de uiteindelijke grootte en breedte van de plant bij het planten. Overvolle planten kunnen leiden tot ziektes en plagen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. In de schaduw kan de groei en bloei beperkt worden. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te plaatsen voor optimale groei.

  Sempervivums hebben weinig water nodig en kunnen goed tegen droge periodes. Geef ze eens per week matig water, vooral tijdens warme zomers. Zorg ervoor dat de grond goed kan opdrogen tussen de gietbeurten.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de aanwezige nectar en pollen. Het is een goede keuze voor een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat hij kleine insecten aantrekt als bestuivers en voedselbron. Daarnaast zorgt hij voor variatie in de tuin en creëert hij een natuurlijke habitat voor verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit in de maanden juni en juli en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het best wanneer deze voldoende zonlicht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maag- en darmklachten. Het wordt daarom afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, de plant heeft een geluidsdempende werking door zijn bladeren en stengels. Het kan helpen om geluiden te absorberen en te verminderen. Het is dus een goede keuze voor een rustige en stille omgeving in de tuin.

 • De plant moet regelmatig gesnoeid worden om uitlopers en dode bladeren te verwijderen en de plant gezond te houden. Snoei in het voorjaar of vroeg in de zomer voor de beste resultaten. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te voorkomen.

  De plant heeft weinig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Geef de plant alleen water wanneer de grond volledig is opgedroogd. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Voor Tuinplanten zoals Jovibarba sobolifera wordt aanbevolen om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Het is belangrijk dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen om de plant gezond te houden. Overbewatering moet worden vermeden om wortelrot te voorkomen.

  Planten van de Sedum-familie gedijen goed in goed doorlatende, droge tot vochtige bodems met een neutrale tot licht alkalische zuurgraad. Ze hebben een voorkeur voor zand-, leem- of rotsachtige bodems met voldoende voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen.

  De standplaats voor deze plant is het liefst op een zonnige plek in goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de grond niet te nat blijft, om wortelrot te voorkomen. Deze plant gedijt goed in rotstuinen en borderbeplanting.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen strenge vorst en overmatig vocht. Bedek de plant met een dikke laag stro of bladeren om hem te beschermen tegen de kou. Zorg er ook voor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Er is geen speciale verzorging nodig, behalve regelmatig water geven tijdens droge periodes. Snoei dode bladeren en bloemen af om de plant gezond te houden.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om elk voorjaar organische meststof aan te brengen om de groei en bloei te stimuleren. Gebruik een meststof met een lager stikstofgehalte om overmatige groei te voorkomen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verspreid wordt en goed in de grond wordt ingewerkt.

  Mulch is nuttig voor het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruidgroei. Het kan worden toegepast rondom de basis van de plant om hem te beschermen tegen vorst en extreme temperaturen. Gebruik organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors als mulch.

  Deze plant gedijt het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken om de groei en gezondheid van de plant te bevorderen. Overmatige verzuring of alkaliteit kan de opname van voedingsstoffen belemmeren en de groei van de plant belemmeren.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen natuurlijke methoden zoals het gebruik van roofinsecten of het handmatig verwijderen van ongedierte worden toegepast. Verder is het belangrijk om de plant regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte en deze indien nodig direct te behandelen.

 • Omschrijving

  De Jovibarba sobolifera, ook bekend als de huislook, is een winterharde vetplant die behoort tot de familie Crassulaceae. De plant vormt kleine rozetten van dikke, vlezige bladeren die grijs-groen van kleur zijn. Tijdens de zomer produceert de plant bloemstelen met kleine gele bloemen. Jovibarba sobolifera verspreidt zich gemakkelijk door middel van kleine uitlopers, waardoor het een geschikte plant is voor het vormen van een bodembedekker. Deze plant gedijt het beste in goed doorlatende grond en een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.