Andromeda

Andromeda

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Andromeda, ook bekend als lavendelheide, is een groenblijvende struik die tot ongeveer 1,5 meter hoog kan worden. De plant heeft smalle, leerachtige bladeren die een aantrekkelijke donkergroene kleur hebben. In het voorjaar produceert de Andromeda kleine, klokvormige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze tot lichtpaars. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure bodems en wordt vaak gebruikt in rotstuinen of als bodembedekker in vochtige gebieden. Andromeda is ook geliefd bij bijen en vlinders vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant Andromeda is groenblijvend.

  De Tuinplanten die vergelijkbaar zijn met Andromeda zijn doorgaans winterhard tot -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. De plant kan goed gedijen in een gematigd klimaat.

  De plant Andromeda is vrij gemakkelijk in onderhoud. Hij groeit goed in vochtige, zure grond en heeft weinig snoei nodig. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de schaduw.

  De plant heeft behoefte aan een ruime plek in de tuin, waar hij zich vrij kan ontwikkelen zonder andere planten te verdringen. Het is belangrijk om genoeg ruimte te geven, zodat de plant zich optimaal kan ontwikkelen en bloeien. Houd rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de ruimte in de tuin.

  Ja, de Tuinplant groeit goed in de schaduw en gedijt goed in een omgeving met beperkt zonlicht. Plant de Tuinplant op een plek waar het licht gefilterd is of waar schaduw overheerst voor optimale groei. Het is belangrijk om de scheduwplant regelmatig water te geven om gezond te blijven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, ongeveer 1-2 keer per week, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de vochtigheid van de grond. Zorg ervoor dat de grond niet volledig uitdroogt tussen watergeefbeurten. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet drassig.

  Ja, de plant is zowel vlinder- als bijenlokkend dankzij de aantrekkelijke bloemen en nectar die ze produceren. Dit maakt de plant een waardevolle toevoeging aan de tuin voor bestuivers.

  Ja, de Andromeda plant is goed voor biodiversiteit omdat het bloemen produceert die bestuivers aantrekken en bijdragen aan de voedselketen. Daarnaast kan de plant zorgen voor de nodige beschutting en nestgelegenheid voor verschillende insecten en kleine dieren. Het toevoegen van de Andromeda plant aan de tuin kan dus zeker bijdragen aan het bevorderen van biodiversiteit.

  De plant bloeit in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme en droge periodes. Ook kunnen de bladeren verbranden als de plant te lang in direct zonlicht staat.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om te voorkomen dat kinderen of huisdieren in aanraking komen met de plant.

  De bladeren van de plant helpen geluid te absorberen en verminderen daarmee geluidsoverlast in de omgeving. Het is daarom een goede keuze voor het creëren van een rustige en stille sfeer in de tuin.

 • Het snoeien van de plant kan het beste in het voorjaar gebeuren na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei ook wat ouder hout weg om de plant gezond te houden. Let erop dat de vorm van de plant behouden blijft tijdens het snoeien.

  Andromeda heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige omstandigheden staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Tuinplanten zoals Andromeda hebben behoefte aan goed doorlatende potgrond met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, om wortelrot te voorkomen. Een mengsel van universele potgrond met wat extra veenmos is ideaal voor deze planten.

  Goede bodemkwaliteit is belangrijk voor tuinplanten zoals Andromeda. Ze gedijen het beste in goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te drassig.

  Andromeda groeit het beste op een plek met vochtige, zure grond en halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en felle zon. Het is belangrijk om de bodem goed te laten doorlaten en regelmatig water te geven.

  Om de winterbescherming voor de plant te bieden, is het aan te raden om een dikke laag mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Daarnaast is het verstandig om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst door deze af te dekken met een doek of jutezak. Het is ook belangrijk om te voorkomen dat de grond te nat wordt tijdens de winterperiode.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef af en toe wat mest. Water geven bij droogte is belangrijk, maar laat de wortels niet te lang in natte grond staan.

  Tuinplanten zoals "Andromeda" hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een speciale meststof voor zuurminnende planten in het voorjaar en in de zomer. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering en frequentie van bemesting.

  Mulch is een laag organisch materiaal die over de grond rondom de plant wordt aangebracht. Het heeft verschillende voordelen, zoals het vasthouden van vocht, het onderdrukken van onkruid en het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem. Het kan bestaan uit bijvoorbeeld bladeren, compost of houtsnippers.

  De plant heeft een licht zure tot neutrale bodem nodig om goed te gedijen. Een pH-waarde tussen de 5,5 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, is het aan te raden om regelmatig de bladeren en stelen van de plant te controleren op tekenen van insecten. Bij een kleine plaag kunnen deze vaak met de hand worden verwijderd. Voor ernstigere gevallen kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals insecticidale zeep of neemolie worden gebruikt. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van het bestrijdingsmiddel nauwkeurig te volgen om schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Andromeda, ook bekend als lavendelheide, is een groenblijvende struik die tot ongeveer 1,5 meter hoog kan worden. De plant heeft smalle, leerachtige bladeren die een aantrekkelijke donkergroene kleur hebben. In het voorjaar produceert de Andromeda kleine, klokvormige bloemen die variëren in kleur van wit tot roze tot lichtpaars. Deze plant gedijt goed in vochtige, zure bodems en wordt vaak gebruikt in rotstuinen of als bodembedekker in vochtige gebieden. Andromeda is ook geliefd bij bijen en vlinders vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.