Daboecia cantabrica

Daboecia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Daboecia cantabrica, ook wel bekend als Ierse heide, is een groenblijvende struik die behoort tot de familie van de heideplanten. Deze plant heeft kleine, glanzende donkergroene bladeren en produceert klokvormige bloemen in tinten van roze, paars of wit. De bloemen bloeien in de zomer en trekken bijen en vlinders aan. Daboecia cantabrica gedijt goed in vochtige, zure grond en is ideaal voor het bedekken van hellingen, rotstuinen en borders. Deze plant is winterhard en kan goed tegen de kou, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen met een gematigd klimaat.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn blad gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een continue groene uitstraling in de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Hij kan overleven in de wintermaanden zonder beschutting. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorstperiodes.

  Deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en de grond goed te laten drogen tussen gietbeurten in. Verder heeft de plant geen specifieke behoeften.

  De plant heeft ongeveer 60 tot 90 cm ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen planten te laten, zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Zorg voor een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die gedijt in vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om bloemen te produceren.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten licht vochtig blijft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die bezoek willen ontvangen van deze bestuivers.

  Ja, de plant draagt bij aan de biodiversiteit door bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken. Ook biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten in de tuin. Het bevorderen van biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde en evenwichtige leefomgeving.

  De plant bloeit van juni tot en met augustus en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en groeit het best in een zonnige locatie. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht ontvangt voor een gezonde groei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant.

  Ja, de plant is geluidsdempend door zijn dichte groei en bladeren die geluid kunnen absorberen. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te verminderen in de tuin.

 • Deze plant kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm te behouden en om nieuwe groei te stimuleren. Verwijder dode of beschadigde takken om de plant gezond te houden. Snoei niet te rigoureus, dit kan de bloei belemmeren.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te voorkomen.

  De plant gedijt goed in zure potgrond met een goede drainage. Gebruik een mix van veenmos, schors en zand om de grond luchtig te houden. Controleer regelmatig of de potgrond niet te nat of te droog is.

  Deze plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende bodems. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Verrijken met organisch materiaal kan de groei en bloei van de plant bevorderen.

  De plant gedijt het beste op een lichte plek met halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind. De grond moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur zuur.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld stro of bladeren rond de plant te leggen. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte plek te plaatsen en te vermijden dat de wortels bevriezen. Eventueel kan ook een winterbeschermingsdoek worden gebruikt om de plant extra te beschermen tegen kou.

  Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en de bloei te behouden.

  Gebruik een lichte en uitgebalanceerde meststof in het voorjaar om de groei te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus wees voorzichtig met het gebruik van meststoffen. Zorg ervoor dat de meststof de juiste voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei en bloei van de plant.

  Mulch kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Dit kan de plant beschermen tegen uitdroging en ziektes, en zorgen voor een gezonde groei. Het wordt aanbevolen om organische mulch zoals compost of boomschors te gebruiken.

  Deze plant groeit het beste in zuur tot neutrale bodems. De ideale pH-waarde ligt tussen 5,5 en 7,5. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde groei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen in te zetten. Daarnaast kunt u ook preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig snoeien en inspecteren op eventuele plagen. Ten slotte kan het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen een optie zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Daboecia cantabrica, ook wel bekend als Ierse heide, is een groenblijvende struik die behoort tot de familie van de heideplanten. Deze plant heeft kleine, glanzende donkergroene bladeren en produceert klokvormige bloemen in tinten van roze, paars of wit. De bloemen bloeien in de zomer en trekken bijen en vlinders aan. Daboecia cantabrica gedijt goed in vochtige, zure grond en is ideaal voor het bedekken van hellingen, rotstuinen en borders. Deze plant is winterhard en kan goed tegen de kou, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen met een gematigd klimaat.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.